DünyaTrump: Şans eseri kurtarıldım

Trump: Şans eseri kurtarıldım

16.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin kongresi öncesinde basına konuştu. “Şans eseri ya da Tanrı tarafından kurtarıldım” diyen Trump, “Ölmüş olmam, burada olmamam gerekiyordu” ifadelerini kullandı

Trump: Şans eseri kurtarıldım

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, suikast girişimi sonrası resmen Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ilan edileceği Ulusal Kongre için Milwaukee’ye gitti.  Kongreye giderken “New York Post” gazetesine konuşan Trump, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sağ kulağını örten bir bandaj takan Trump, bu şekilde poz vermeyi reddederken, Trump, “Şans eseri ya da Tanrı tarafından kurtarıldım. Birçok kişi Tanrı tarafından kurtarıldığım için hala burada olduğumu söylüyor” dedi. O an yaşadığı en inanılmaz şeyin başını doğru zamanda, doğru yöne çevirmesi olduğunu, kulağını sıyıran kurşunun onu kolayca öldürebileceğini belirten Trump, “Ölmüş olmam, burada olmamam gerekiyordu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Trump, gizli servis ajanlarının kendisini sahneden indirdiği sırada destekçileriyle konuşmaya devam etmek istediğini ancak ajanların ‘bunun güvenli olmadığını ve onu hastaneye götürmeleri gerektiğini’ söylediğini ifade etti. Mitingde bulunan 55 bin kişinin saldırı anında paniğe kapılmamasıyla ilgili konuşan Trump, “Birçok yerde, özellikle de futbol maçlarında tek bir silah sesi duyulduğunda herkes koşar. Burada birçok el ateş edildi ve kaldılar... Onlar harika insanlar” dedi.

Biden’dan itidal çağrısı

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, ulusa sesleniş konuşmasında itidal çağrısı yaptı. “ABD’de şiddete hiçbir şekilde yer yok” diyen Biden, “Aynı fikirde olmasak da düşman değiliz” sözleriyle birlik çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Siyasette tansiyonun düşmesi gerektiğine vurgu yapan Biden, saldırıda hayatını kaybeden miting katılımcısının ailesine başsağlığı, yaralananlara ise geçmiş olsun dileklerini iletti. Suikast girişiminin ulus olarak savundukları tüm değerlere karşı olduğunun altını çizen Biden, “Bu Amerika değil ve bunun olmasına izin veremeyiz” dedi. Trump’ın güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm tedbirleri alma talimatı verdiğini kaydeden Biden, saldırı ile ilgili olarak ise “Bağımsız incelemenin sonuçlarını da Amerikan halkı ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

Trump: Şans eseri kurtarıldım

Eleştiriler Gizli Servis üzerinde

Donald Trump’a 130 metre uzaklıktan tüfekle ateş açılması, eski ABD başkanlarını korumakla yükümlü olan Gizli Servis’e yönelik sert eleştiriler yapılmasına neden oldu. “Wall Street Journal” gazetesi, girişimi, Ronald Reagan’a yönelik suikast girişiminden bu yana Gizli Servis’in en büyük başarısızlığı olarak değerlendirdi. ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas da, saldırganın asla Trump’ı doğrudan görecek bir pozisyona gelmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. Olay yerinde bulunan bir kişiler ise “çatıda tüfekli bir kişi görüldüğünü” polise bildirdiklerini ifade etmişti.

Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, 22 Temmuz’da Kongre’deki oturumda bu sorulara yanıt verecek. Özellikle saldırganın bulunduğu çatıda neden önlem alınmadığı sorusunun cevabı merak ediliyor.

Haberin Devamı

‘Okulda zorbalığa maruz kaldı’

Suikast girişimini gerçekleştiren 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Basına konuşan arkadaşları, Crooks’un sessiz bir kişi olduğunu ve sürekli zorbalığa maruz kaldığını anlattı. Dersleri iyi olan Crooks’un hep yalnız olduğu ifade edildi.

ABD medyasına göre Crooks olay sırasında Demolition Ranch adlı bir YouTube kanalının tişörtünü giyiyordu. Bu kanal silah ve yıkım içerikleriyle biliniyor. Öte yandan, saldırıda kullanılan silahın Crooks’un babasına ait olduğu belirtildi. Polis, Crooks’un evinde de arama yaparken, çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. 

Ailesini korumak için siper olmuş

Donald Trump’a yönelik suikast girişiminde bulunulan mitingde hayatını kaybeden kişinin ailesini korumaya çalışırken vurulduğu öğrenildi. 50 yaşında gönüllü bir itfaiyeci olan Corey Comperatore’nin silah sesleri duyulmaya başladıktan sonra kendini ailesinin üzerine attığı açıklandı.

Haberin Devamı

Trump: Şans eseri kurtarıldım

Suikast girişimi ABD’yi daha da bölecek

Suikast girişimi sonrası sosyal medya komplo teorileri ve nefret söylemleriyle doldu. Trump karşıtları saldırının onun talimatıyla gerçekleştirildiğini düşünürken, destekçileri ise olanlardan Biden’ı suçladı. “New York Times”, “Trump’a yönelik suikast girişimi, Amerika’yı bir araya getirmektense daha fazla parçalayacak gibi görünüyor. Hava öfke, acı, şüphe ve suçlamayla doldu. Komplo teorileri havada uçuşuyor, zaten düşmanlıkla dolu olan ülke daha da parçalandı” ifadelerini kullandı.

Bir dava düştü!

Trump’la ilgili devam eden dört davadan biri düştü. Trump’ın gizli belgeleri evinde saklamasıyla ilgili görülen davanın düştüğü açıklandı. Nitekim Trump, suikast girişimi sonrası Başkan Biden’ın kendisi hakkındaki iki davayla ilgili adım atacağını öğrendiklerini belirtmişti.

Resmen aday

ABD’de Cumhuriyetçi Parti, 5 Kasım başkanlık seçimleri için adaylarının Donald Trump olduğunu açıkladı. Seçime ilişkin açıklama, Milwaukee’de toplanan Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’nde yapıldı. Açıklamada, Trump’ın gerekli oyu aldığı belirtilerek, “Cumhuriyetçi Parti, 5 Kasım başkanlık seçimleri için aday olarak Donald Trump’ı seçti” ifadesi kullanıldı. Trump da, başkan yardımcısı adayının Cumhuriyetçi Ohio Senatörü James David Vance olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Trump: Şans eseri kurtarıldım

İkonik fotoğraf para basıyor!

Yüzü kanlar içinde yumruğu havadaki fotoğrafı ile ilgili de konuşan Trump, “Pek çok insan bunun şimdiye kadar gördükleri en ikonik fotoğraf olduğunu söylüyor. Haklılar ve ben ölmedim. Genellikle ikonik bir fotoğraf için ölmeniz gerekir” dedi ve hastanedeki doktorun AR-15 ile vurulduktan sonra hayatta kalan kimseyi görmediğini söylediğini hatırlattı.

Öte yandan Trump’ın web sitesinde destekçiler kampanyasına bağış yapmaya çağrıldı ve bu fotoğraf kullanıldı. Görselin altına büyük harflerle “Korkma” yazıldı. Fotoğrafın kullanıldığı giyim eşyalarının da çok sayıda sitede satışa sunulduğu görüldü. Associated Press fotoğrafçısı tarafından çekilen kare, şimdiden tarihe geçti.