11.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
ABD’nin, Suriye’de Şayrat Hava Üssü’nü vurması sonrası başlayan söz düellosu ve gerginlik, artarak devam ediyor. Dün, bölgede büyük rol oynayan Rusya ve İran’ın yanı sıra ABD tarafından da önemli açıklamalar yapıldı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin rejime ait hava üssünü vurarak, Suriye konusundaki işbirliğine isteksizliğini ortaya koyduğunu söyledi. Rusya’nın başkenti Moskova’da konuşan Peskov, “Amerikan tarafı böylelikle, Suriye’de işbirliği ile diğer aktörlerin çıkarları ve endişelerini dikkate alma konularındaki isteksizliğini göstermiş oldu” ifadesini kullandı. Suriye krizinin siyasi çözümüne yönelik görüşmelerin Cenevre ve Astana’da yürütüldüğünü anımsatan Peskov, “Bu karmaşık bir süreç ve istenilenden daha fazla uzadı. Ancak şimdilik başka bir alternatif yok” ifadelerini kullandı.
‘Stratejik hata!’
Peskov, basında çıkan, Rusya, İran ve müttefik gruplara dayandırılan, ABD’nin Suriye’ye saldırarak kırmızı çizgileri aştığı ve bundan sonra her türlü saldırıya karşılık verileceği yönündeki haberlerin kaynağıyla ilgili ise bir fikri olmadığını belirtti. Uluslararası basında, ABD’nin son saldırısını kırmızı çizgi olarak gören Rusya ve İran’ın bundan sonra her türlü saldırıya karşılık verecekleri yönünde haberler yer almıştı.
İran tarafından da ABD’nin müdahalesine yönelik sert açıklamalar geldi. İran’ın dini lideri Hamaney, ABD’nin Suriye’deki Şayrat hava üssüne düzenlediği saldırıya tepki gösterdi ve “ABD’lilerin yaptığı stratejik bir hata. Kendinden öncekilerin hatalarını tekrarlıyorlar” dedi. Hamaney, Washington’ın bölgedeki terörü desteklediğini de belirtti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’nin Suriye’ye saldırmasının yanlış olduğunu ifade ederken, tekrarının çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
ABD yine sert
Amerikan tarafıysa konuyla ilgili olarak tonunu yumuşatmadı. G7 zirvesi için İtalya’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Dünyanın neresinde olursa olsun, masumlara karşı suç işleyen herkesin hesap vermesini sağlama” sözü verdi.
Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer da, “kimyasal saldırı olması durumunda Suriye’ye yeni saldırılar düzenlenebileceğini” söyledi. “Bundan sonra rejim değişikliği için siyasi ve ekonomik baskı kurabiliriz” diyen Spicer, “Esad iktidardayken de DAEŞ’i yenebiliriz” ifadesini kullandı.
Cumhuriyetçi Güney Karolina senatörü Lindsey Graham ise, ABD’nin, Şayrat hava üssüne yönelik saldırısını değerlendirirken Başkan Trump’ın bu kararı vermesinden memnun olduğunu, ancak Esad’ın, ertesi günü bu üsten uçakları havalandırarak Trump’a “küfrettiğini” öne sürdü.
İtalya’da kriz zirvesi
İtalya’da dün biraraya gelen G7 dışişleri bakanları, Suriye krizini görüşmek özel bir oturum düzenleyecek. Bugün düzenlenecek özel oturuma Türkiye de katılıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lucca kentinde yapılacak Suriye Fikirdaş Ülkeler Toplantısı’na katılacak. Bu özel oturumda Çavuşoğlu’nun yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar’ın dışişleri bakanları da bulunacak. Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile telefonda görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmede Suriye’deki gelişmeler, DAEŞ’le mücadele konuları ele alındı. Görüşmede ayrıca Esad’ın durumu ve Suriye’de siyasi çözüm konuları masaya yatırıldı. Çavuşoğlu, dün akşam saatlerinde de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.
İngiliz Independent gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’yi vurma kararında, kızı Ivanka Trump’ın etkili olduğunu iddia etti. Independent’ın, İngiltere’nin Washington Büyükelçisi Kim Darroch’un Başbakan Theresa May ile Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a gönderdiği bir raporu gören kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Ivanka’nın kimyasal saldırı haberleri karşısındaki tepkisinin Oval Ofis’in üzerinde önemli bir etkisi olduğu iddia edildi. İngiliz Büyükelçi Darroch, raporunda, Ivanka Trump’ın ‘kimyasal saldırının ardından Suriye’den gelen fotoğraflar karşısında acı içerisinde ve çok öfkeli olduğunu’ ifade ettiği tweet’ten de bahsetti.
‘ABD ile savaşmayı planlamıyoruz’
Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, Rusya’nın ABD ile Suriye’de askeri eylemlere girmeyi planlamadığını, Rus Hava Kuvvetleri’nin görevinin Suriye’de terörle mücadeleye destek vermek olduğunu bildirdi.