DünyaSürgündeki Hong Konglu siyasetçiye 3 buçuk yıl hapis cezası

Sürgündeki Hong Konglu siyasetçiye 3 buçuk yıl hapis cezası

29.09.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:

2019'daki demokrasi protestolarında yer alan sürgündeki Hong Konglu muhalif siyasetçi Ted Hui, 3,5 yıl hapis cezası aldı.

Sürgündeki Hong Konglu siyasetçiye 3 buçuk yıl hapis cezası

Hong Kong Özel İdari Bölgesi Yüksek Mahkemesi, perşembe günü görülen duruşmada Ted Hui'ye polise ve hukuki mercilere yalan söyleyerek yurtdışına kaçtığı ve meclisin işleyişini aksattığı gerekçesiyle hapis cezası verildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Böylelikle protestolarla ilgili duruşmalarda ilk kez bir kişi hakkında gıyabında hapis cezası verilmiş oldu.

Avustralya'da yaşayan Hui, kararın ardından yaptığı açıklamada "Bırakın Hong Kong mahkemeleri isterse ceza dağıtsın. Bu, Hong Kong'daki yetkililerin deliliğini ve yetersizliğini herkesin görmesini sağlar" dedi.

Siyasetçi, karar açıklanmadan önce dün yaptığı paylaşımdaysa Yargıç Andrew Chan'e seslenerek "Özgür bir ülkede olduğum için Yargıç Chan'in bana 8 ya da 10 yıl hapis cezası vermesi kişisel özgürlüğüme, itibarıma veya uluslararası lobicilik faaliyetlerime zarar veremez" ifadelerini kullanmıştı.

Muhalif siyasetçi, paylaşımında şu sözlere yer vermişti:

"Ağır cezanın tek etkisi, Hong Kong'da hukukun üstünlüğü ilkesinin uğradığı tahribatı daha da artırmak olur. Hong Kong mahkemelerinin, demokrasi ve özgürlük için savaşan yurttaşları zalimlerle işbirliği içinde nasıl cezalandırdığını tüm dünyaya gösterir."

Haberin Devamı

Eski Demokratik Parti üyesi Hui, 2019'da Hong Kong'daki hükümet karşıtı protestolarda yer aldığı gerekçesiyle tutuklanmış, daha sonra da kefaletle serbest bırakılmıştı.

Siyasetçi, 2020'de Danimarka'da bir konferansa katılacağını söyleyerek mahkeme ve polisten izin almış ama yurtdışına çıktıktan sonra Hong Kong'a dönmemişti.

Hong Konglu yetkililer, Hui'nin Danimarkalı siyasetçilerden destek alarak sahte bir davet mektubu edindiğini de bildirmişti.

Hui, Danimarka'ya kaçtıktan kısa süre sonra Facebook'tan yaptığı paylaşımlarda Hong Kong'a gitmeyeceğini belirterek, önce Birleşik Krallık'a, oradan da Avustralya'ya geçmişti.

HONG KONG PROTESTOLARI

Hong Kong'da Haziran 2019'da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin'e iadesi tasarısını protesto etmişti. Protestoların üzerine yasa ekimde geri çekilmişti.

Ancak Batı'dan ve Hong Kong'daki muhaliflerden tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Mayıs 2020'de kabul edilmişti.

Yasa, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet ve terörle ulusal güvenliği tehlikeye atan etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.

Haberin Devamı

Uygulamayla Hong Kong'un "vatan hainleri" olarak yansıttığı muhalif gazetecilerin, iş insanlarının ve aktivistlerin yargılanmasının önü açılmıştı.

Kaynak: Independent Türkçe