06.10.2023 - 16:02 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
2011'den beri Suriye'de devam eden iç savaş neticesinde bölgede sayısız kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de geçici korunma statüsü altında yaşamaya başladı. Savaş sonunda Suriye üçe bölündü. Kuzeybatıda İdlib-Afrin-Carablus hattını kontrol eden Türkiye destekli muhalifler, PKK'nın Suriye kolu olan YPG'nin oluşturduğu SDG, ve Esad rejimi bölgede hakimiyetini sürdürüyor. İçişleri Bakanlığı'na geçtiğimiz Pazar günü yapılan saldırı sonrası ise Türkiye geçmiş yıllarda olduğu gibi yine harekete geçti. Kuzey Suriye'de terör örgütüne ait petrol ve yakıt depoları dahil kritik üsler imha edildi. Bölgede SDG ile işbirliği halinde olan ABD ve Türkiye arasındaki gerilim ise son günlerde yükseldi
İçişleri Bakanlığı'na geçtiğimiz Pazar günü yapılan saldırı sonrası ise Türkiye geçmiş yıllarda olduğu gibi yine harekete geçti. Kuzey Suriye'de terör örgütüne ait petrol ve yakıt depoları dahil kritik üsler imha edildi. Bölgede SDG ile işbirliği halinde olan ABD ve Türkiye arasındaki gerilim ise son günlerde yükseldi.
ABD yönetimi operasyon esnasında Türkiye'ye ait bir SİHA'nın F-16'lar tarafından düşürüldüğünü öne sürdü, Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada söz konusu SİHA ile ilgili olarak "Operasyon esnasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir Siha kaybedilmiştir." ifadelerine yer verdi.
Yunan basını ise iki ülke arasındaki gerilimi 'ABD ve Türkiye, Suriye'de neden karşı karşıya' başlıklı haberinde inceledi. Türkiye'nin sınırları içinde ve çevresinde faaliyet gösteren terör örgütü PKK/YPG uluslararası alanda izole etmeye çalıştığını kaydeden Kathimerini gazetesi, Ankara'nın YPG'yi PKK ile bağlantılı bir terör örgütü olarak gördüğünü yazdı. Kathimerini söz konusu haberinde şu ifadeleri kullandı:
'On binlerce militana sahip olduğu tahmin edilen YPG, Türkiye içerisinde içinde özerk bir devlet kurmayı amaçlayan PKK ile olan bağları nedeniyle Ankara tarafından güvenlik tehdidi olarak görülüyor'
ABD'nin bölgedeki teröristlere silah ve mühimmat desteği vermesini 'ikili ilişkilerdeki bir diken' olarak gören Kathimerini, Washington yönetiminin YPG ile olan ittifakının DEAŞ'ı ortadan kaldırmakla başladığını hatırlattı.
Kathimerini, Suriye'nin sistematik olarak bölgede yaşayan Kürtlere zulüm ettiğini öne sürdü ancak PKK/YPG ve Şam yönetimi arasında çatışmaların çok sık yaşanmadığını kaydetti. PKK/YPG'nin sözde liderlerine göre amaçları Suriye'ye bağlı bir özerk devlet kurmak. Ancak Şam yönetimi PKK/YPG'nin bu taleplerine karşı çıkıyor. Taraflar arasında bu konuyla ilgili de yıllardır bir çözüme ulaşılamadı.
Öte yandan Kathimerini bütün bu yaşananlara rağmen ABD ile Türkiye arasındaki müttefikliğin bozulmayacağını da belirtiyor. 70 yıllık ittifak hakkında gazete, 'Bozulmaması için birçok neden var' değerlendirmesinde bulundu.