13.09.2023 - 17:55 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
3 Eylül'de verdiği röportajda 44 gün süren Dağlık Karabağ Savaşı'nda Rusya'ya güvenmekle hata yaptıklarını kabul eden Ermenistan Başbakanı Paşinyan, 'Güvenlik merkezinde tek bir noktaya bağlı kaldık. Rusya'nın mühimmat ve silaha ihtiyaç duyduğu şu günlerde Ermenistan'ın güvenliğini karşılayamayacağı açıktır' değerlendirmesinde bulundu.
Paşinyan'ın bu açıklamasından sonra ABD-Ermenistan ile ortak bir tatbikat düzenleyeceğini duyurdu. Söz konusu tatbikat dün başladı ve 9 gün süreceği belirtildi. Bu durum Moskova-Erivan arasındaki ipleri iyice gerdi. Nitekim Rus lider Putin dün yaptığı açıklamada adeta Paşinyan'a yanıt verircesine 'Paşinyan bana detaylı bir mektup gönderdi. Kendisiyle temas halindeyim. Burada Ermenistan ve Başbakan Nikol Paşinyan'la hiçbir sorun yok. Herhangi bir 'eksen kayması' (Ermenistan-ABD yakınlaşması) olduğunu düşünmüyorum. Yaşananları görüyoruz ve anlıyoruz” dedi. Putin, “Mesele şu ki Ermenistan, Prag’da imzaladığı belgeyle esasen Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki egemenliğini tanıdı' dedi.
Gün içerisinde ABD merkezli Politico'ya konuşan Paşinyan ise Azerbaycan ile artan çatışma risklerine karşı Rusya'ya tekrar güvenmeyeceğini hatırlattı. Rusya'nın odağını Ukrayna'ya çevirdiğini öne süren Paşinyan, 'Ukrayna'daki olaylar sonucunda Rusya'nın öncelikleri değişti dedi ve ekledi:
'Stratejimiz böyle durumlarda başka ülkelere olan bağımlılığımızı maksimum düzeyde azaltmaya çalışmak olmalıdır'
Açıklamalarının devamında Paşinyan, Azerbaycan'ı bölgeyi birbirine bağlayan tek güzergah olan Laçin Koridorunu kapatarak "insani kriz" yaratmakla suçladı ve 'Temas hattındaki ihlaller ve Dağlık Karabağ topraklarına yapılan işgal nedeniyle güvenlik durumu keskin bir şekilde değişti' ifadelerini kullandı.
Paşinyan Politico'ya verdiği röportajın son kısmında Azerbaycan'la onlarca yıldır süren çatışmaların ardından bir barış anlaşması sağlanması amacıyla ABD, AB ve Rusya'nın aracılık ettiği görüşmelere desteğini yineledi ve sözlerini şöyle noktaladı:
'Kalıcı, ebedi bir devlet olmak istiyorsak, öncelikle komşularımızla ilişkilerimizi düzeltmek için çok ciddi adımlar atmalı, çok ciddi çabalar sarf etmeliyiz. Ortaklarımız, AB ve ABD de demokratik reform gündemi konusunda bizi destekliyor ancak aldığımız destek henüz yetersiz'