DünyaSon dakika... Putin acil yanıt bekliyor!

Son dakika... Putin acil yanıt bekliyor!

26.12.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:

Rusya lideri, ABD'nin başını çektiği NATO'nun Moskova'nın istediği garantilere olumsuz yanıt vermesi halinde farklı seçeneklerin masaya gelebileceğini söyledi. Öta yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO'nun doğuya doğru genişlediğini savunarak, "NATO'nun genişlemesi Rusya için bir ölüm kalım meselesidir" dedi.

Son dakika... Putin acil yanıt bekliyor

Rusya lideri Vladimir Putin, Aralık ayı içerisinde NATO ve ABD'ye seslenerek Moskova'nın yeni güvenlik garantileri talep ettiğini duyurdu. NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri faaliyetlerini durdurmasını ve Ukrayna'nın Batı ittifakına katılmasına onay vermeyeceğini garanti etmesini isteyen Putin, kullandığı tonu sertleştiriyor.

Haberin Devamı

Rusya liderine resmi televizyonda Pazar günü Moskova'nın istediğini elde edememesi halinde ne tür bir karşılık vereceği soruldu. Farklı seçeneklerin olabileceğini kaydeden Putin, Rusya'nın yanıtının askeri uzmanların sunacağı alternatifler arasından seçileceğini söyledi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Eğer Batı garanti vermeyi reddederse Putin farklı seçenekleri düşünüyor' başlığıyla Rusya liderinin açıklamalarını dünyaya duyurdu.

Habere göre, Putin Batılı ülkelerden hızlı bir şekilde yanıt bekliyor ancak ABD'nin başını çektiği NATO bloku Moskova'nın isteklerine olumlu yanıt verilmeyeceğini çoktan ifade etti bile.

Buna karşılık, taraflar 2022'nin ilk günlerinde bir araya gelecek ve Ukrayna krizini masaya yatıracak. Halihazırda, Rus ordusunun yaklaşık 100 bin askeri Ukrayna sınırına konuşlandırdığı biliniyor. ABD istihbarat yetkilileri Aralık ayı içerisinde Rusya'nın sınıra tahminen 175 bin asker konuşlandırmayı planladığını belirtmişti. ABD, Rusya'nın 2022'de gerçekleştireceği bir askeri çıkarma hazırlığında olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu 2014'ten beri ülkenin doğusunda Donbas bölgesinin büyük bölümünü Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile savaşıyor.

7 yıldır süren çatışmalarda 14 bin kişi hayatını kaybetti. Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etti.

Bölgede ateşkes ihlalleri son dönemde tekrar artmaya başladı, hafta içinde ise Moskova ve Kiev geçen yıl sağlanan kapsamlı ateşkesi yürürlüğe koymak için anlaşmaya vardı.

'NATO'NUN GENİŞLEMESİ RUSYA İÇİN BİR ÖLÜM KALIM MESELESİDİR'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO'nun doğuya doğru genişlediğini savunarak, "NATO'nun genişlemesi Rusya için bir ölüm kalım meselesidir" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus devlet televizyonunda güncel konulara yönelik açıklamalarda bulundu. Rusya'nın sürekli dillendirdiği NATO'nun doğuya doğru genişlediği yönündeki söylemlerine devam eden Peskov, "Son yirmi yılda belki daha da fazladır bizi düzenli olarak aldattılar ve bu aldatmacanın sonucu olarak güvenliğimizin tehdit altında, NATO’nun hem siyasi, hem de askeri altyapısının sınırlarımıza doğru daha da genişlemesinin tehdidi altında olduğu bir duruma geldik. Bu bağlamda NATO, Ukrayna gibi ülkelere, Sovyetler Birliği topraklarında bulunan diğer ülkelere yayılıyor" dedi.

Haberin Devamı

“NATO yavaş yavaş Ukrayna topraklarına nüfuz ediyor”

Peskov'un bu sözlerinin üzerine program sunucusunun NATO'nun, Gürcistan ve Moldova'daki hareketlerini kastederek, "Moldova ve Gürcistan?" diye sormasının üzerine Peskov, "Bu artık bizim için ölüm kalım meselesidir. Teçhizatlar Ukrayna topraklarına sokulmaya başladı, askeri eğitmenler girmeye başladı, şu anda sayıları birkaç bini bulmuş durumda. NATO yavaş yavaş Ukrayna topraklarına nüfuz ediyor ve daha sonra geriye kalan tek şey, bu süreci resmileştirmek olacak" ifadelerini kullandı.

“Muhataplarımızın dili kovboy diline dönüştü”

Peskov, ABD ile yaşanan gerilime dair yine eleştirilerini sürdürerek, "Genel olarak muhataplarımızın diplomatik dili önemli ölçüde bozuldu. O artık önde gelen diplomatların dili değil, hatta bazen kabalığa dönüşüyor. Elbette ki hiç hoşumuza gitmeyen bir kovboy dili bu" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ABD, Rusya'ya NATO’nun genişlemesinin nesinden hoşlanmadığını sormuyor" diye sözlerine devam eden Peskov, "NATO’nun neler yaptığını görüyoruz, sınırlarımızın yakınında yapılan tatbikatları görüyoruz, muazzam miktarda teçhizat tedariki yapıldığını görüyoruz. Yunanistan üzerinden ve farklı güzergahlardan bunu yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın teklifi ile ilgili konuştu

Rusya'nın, NATO'nun doğuya ilerleyişinin durdurulması ve Avrupa kıtasında güvenlik ve istikrar oluşmasına yönelik sundukları 2 taslak anlaşmaya ilişkin konuşan Peskov, "Yine de Ocak 2022'de gerçekleşmesini beklediğimiz müzakerelere yoğunlaşmamız gerekiyor. ABD’nin somut bir cevap vermeye hazır olup olmadığı ya da süreci uzatmayı tercih edip uzun yıllar devam eden bir müzakere çizgisini başlatmayı mı çalışacağı özellikle bu müzakerelerde netleşecek" dedi.