12.02.2020 - 14:46 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan Japonya'da, bugün bir deprem meydana geldi.
Yerel saatle 19.37'de gerçekleşen 5.2 büyüklüğündeki sarsıntının merkez üssü, Namie ilçesine 34 kilometre. Asıl korkutucu detay ise, 2011'deki tsunaminin ardından patlayan Fukuşima Nükleer Santrali'ne 90 kilometre uzaklıkta olması.
Bölgede yaşayanlar, depremin 10 saniye sürdüğünü bildiriyor. Depremin ardından tsunami uyarısı verilmedi.
Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada, geçen yıl Eylül ayında şiddetli deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinin atık suyunu Büyük Okyanusu'na boşaltmak zorunda kalacaklarını açıklamıştı.
Tarihe Çernobil'den sonraki en büyük nükleer felaket olarak geçen kazada üç nükleer çekirdeğin erimesi sonucu radyasyon sızıntısı yaşanmış, bölgedeki binlerce kişi tahliye edilmişti.
Kazadan sonra soğutma için kullanılan radyoaktif suyun, yeraltı sularıyla birleşmesi sonucu bir milyon tondan daha fazla atık su oluştuğu belirtiliyor. Santrali işleten Tepco adlı şirket, 2022'ye kadar, bu suları depolamak için kullanılan bin tankta yer kalmayacağını söylüyor.
Şirket yetkililerine göre Tepco, atık suları radyonüklitlerden arındırmaya çalıştı. Ancak suyu radyoaktif hidrojen izotopu trityumdan arındıracak bir teknolojinin mevcut olmadığı belirtiliyor.
Kıyılarda inşa edilen nükleer santrallerin çoğu trityumlu atık suları denizlere boşaltıyor. Trityum, çok küçük miktarlarda doğada da bulunuyor.
Tepco geçen yıl, tanklardaki sularda trityumun yanında başka kimyasalların da bulunduğunu kabul etmişti.
Hükümetin nihai kararı, uzmanlardan oluşan bir heyetin raporundan sonra alacağı belirtiliyor. Diğer seçenekler sıvının buharlaştırılması ya da toprağa gömülmesi.
Japonya Hükümeti, yeraltı sularının, hasar gören reaktör binalarına ulaşmasını engellemek için şimdiye kadar 320 milyon dolar harcayarak yeraltına duvarlar inşa etti. Ancak duvarların su geçişini tamamen durduramadığı söyleniyor. Daha önce günde 500 ton suyun atık sulara karıştığı, bugün bu miktarın günde 100 tona indiği ifade ediliyor.
Gelecek yıl yapılacak Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Olimpiyatları öncesinde atık su nedeniyle Japon hükümetine baskı artmış durumda.