DünyaSon dakika.... İsrail'in 'Davud Sapanı' Mirsad-1 ile delindi! İşte en ağır saldırının şifreleri...

Son dakika.... İsrail'in 'Davud Sapanı' Mirsad-1 ile delindi! İşte en ağır saldırının şifreleri...

15.10.2024 - 07:08 | Son Güncellenme:

Hizbullah, Hayfa kentinde düzenlediği saldırıda İsrail ordusuna savaşın başından bu yana en ağır darbeyi vurdu. İsrail'in füze savunma sisteminin ikinci kademesini desteklemek için kullanılan 'Davud Sapanı' kamikaze İHA'ların saldırısına engel olamadı. Peki bu saldırıların şifreleri neydi? İsrail, Hizbullah'ın saldırısını neden engelleyemedi? Uzman isimler milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.

İsrail ordusu, Hayfa kentinin güneyindeki askeri üsse Hizbullah'ın düzenlediği kamikaze insansız hava aracı (KİHA) saldırısında 4 askerin hayatını kaybettiğini, 7'si ağır 58 askerin de yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail'in Yediot Ahranot gazetesinde, İsrail ordusuna dayandırılan haberde, Hizbullah'ın gönderdiği İHA'nın radardan kayboluncaya kadar takip edildiği belirtildi. Haberde, Hizbullah'ın 2 İHA'yı deniz üzerinden gönderdiğine işaret edildi.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada da Binyamina bölgesinde İsrail ordusuna bağlı "Glolani Tugayı'nın eğitim üssüne İHA filosuyla" saldırı düzenlendiği ifade edildi.

Öte yandan İsrail ordusu bir başka saldırıda Lübnan'dan 15 füzenin Karmiel'e gönderildiğini ve bazılarının hava savunma sistemlerini aştığı bilgisini verdi.

Son dakika.... İsrailin Davud Sapanı Mirsad-1 ile delindi İşte en ağır saldırının şifreleri...

(HİZBULLAH'IN HAYFA'DA DÜZENLEDİĞİ SALDIRI SONRASI ASKERİ ÜSTE ÇEKİLMİŞ KARE)

İSRAİL'İN HAVA SAVUNMA SİSTEMİNDEKİ BOŞLUKLAR ORTAYA ÇIKTI

Hizbullah'ın fırlattığı kısa menzilli İHA'lar vadilerde yavaş ve alçaktan uçuş özelliğine sahip. Bu da İHA'ların tespit edilmesini zorlaştırıyor. İsrail, füze ve roket savunmasında dünyanın önde gelen ülkelerden biri kabul edilse de bu saldırı ile çok daha yavaş ve daha basit bir araçla, hava savunma sistemindeki boşluklar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bu savaşla görüldü ki İHA'ların önemi bir adım daha ileriye taşındı. Hava savunma sistemlerinden kaçma kabiliyetlerinin daha yüksek olduğu ve birçok İHA'nın hedefine ulaştığı da gözlemlendi.

Son dakika.... İsrailin Davud Sapanı Mirsad-1 ile delindi İşte en ağır saldırının şifreleri...

(HAVA SAVUNMA SİSTEMİ DAVUD SAPANI)

İSRAİL'İN 'DAVUD SAPANI' BÖYLE DELİNDİ

Milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e konuşan BAU SAM Başkanı Abdullah Ağar, bu saldırının Demir Kubbe konusu olmadığını ifade etti. Ağar, İsrail'in füze savunma sisteminin ikinci kademesini desteklemek için kullanılan 'Davud Sapanı'na dikkat çekti.

İsrail'in;
- HETZ-3 (Arrow-3) bu atmosfer dışından gelen balistik füzeler için,
- HETZ-2 (Arrow-2) ise atmosfer içinden gelen balistik füzeler için,
- Davud Sapanı gelişmiş füzeler, kamikaze dronelar, İHA'lar için,
- Demir Kubbe 40 km'ye kadar olan Hizbullah füzeleri için,
- SAAR-6 var. Özellikle gaz sahalarını korumak için üretilmiş füze savunma sistemi,
- Bir de bizdeki alçak irtifa füze sistemlerine benzeyen Vulcan Topları var.

Burada özellikle Hayfa'ya yapılmış olan saldırılarda onları yenmeyi başardı, gözüktü bu. Ne yapıyor? Bir taktik kullanıyor. Çoklu füze saldırısı yapıyor. Katyuşa'dan, üretmiş olduğu füzelerden atıyor. Bunlarla sistemi angaje ederken bu kamikaze droneları aradan sızdırmayı başarıyor. İsrail'e vermiş oldukları en son zayiatta da böyle bir taktik kullandıklarını görüyoruz.

Haberin Devamı

Anladığım kadarıyla bu geliştirmiş olduğu yeni nesil fiberoptik teçhizat malzemelerinin kullanıldığı da söyleniyor. Bunlarla beraber özellikle İsrail'in 'Davud Sapanı'nı delmeyi başardığı gözüküyor. Bu taktik meselesi. Aynı zamanda kullanılan malzemelerle olan bir şey. Bunu bence Hizbullah şu an belli bir seviyelere kadar başarabiliyor. 'Tamamıyla başardılar' diye bir cümle kuramam. Çünkü daha önce yakalananlar da oldu. İsrail onları engelledi ama çoklu bir saldırı, bir taktik çerçevesinde kullandığında bunu delmeyi başarabiliyor.

UFAK TEFEK DEĞİŞİKLİKLER YAPILARAK GELİŞTİRİLDİ

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz da Hizbullah'ın kamikaze İHA'lar ile İsrail'e düzenlediği saldırıyı değerlendirdi.

Haberin Devamı

Son dakika.... İsrailin Davud Sapanı Mirsad-1 ile delindi İşte en ağır saldırının şifreleri...

(KAMİKAZE İNSANSIZ HAVA ARACI MİRSAD-1)

Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırısında Mirsad-1 KİHA'nın kullanıldığını söyleyen Oğuz, bu aracın İran'ın Mohajer-2 modeli üzerinde ufak değişiklikler yapılarak geliştirildiğini ifade etti.

Savunma Politikası Analisti Oğuz, Mirsad-1 KİHA'ların 40 kilograma kadar patlayıcı taşıyabildiğini ve 370 km/h hıza ulaşabildiğini belirtti. Oğuz ayrıca, bu İHA'ların 3.000 metre irtifaya çıkabildiğini, 200 kilometre de menzile sahip olduklarını söyledi.

Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü; Hizbullah, 2002 yılından itibaren bu İHA'ları İsrail üzerinde kullanıyor. Bu yıl içinde de İsrail hava savunmasını aşıp keşif ve gözetleme yapıp geri döndü. Hizbullah'ın saldırıda birkaç tane KİHA kullandığı, İsrail radar ve hava savunma ağı tarafından tespitini engellemek için de hemen önce salvo roket atışları yaptığı iddia ediliyor.

Hem tüm dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip edip çok kısa sürede karşı tedbir geliştirmeli hem de gelecekteki olası tehditleri önceden tahmin edip önlem almalıyız.