04.12.2024 - 12:35 | Son Güncellenme:
CNN AFP
BBC
Güney Kore muhalefet partileri, AFP'nin son dakika haberine göre cumhurbaşkanını görevden almak için başvuruda bulunduklarını açıkladı.
Güney Kore'nin resmi haber ajansı Yonhap'a göre, üst düzey bir yetkili, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un kısa süreli sıkıyönetim ilan etmesinin ardından dün gece yüzlerce silahlı Güney Koreli askerin ülkenin parlamento alanına girdiğini söyledi.
Çarşamba günü yaptığı brifingde, Ulusal Meclis Genel Sekreteri Kim Min-ki, kararname kaldırılmadan önce Savunma Bakanlığı'nın iki kez asker konuşlandırdığını söyledi.
Kim'e göre, yaklaşık 230 asker önce helikopterlerle alana girdi ve 50 asker daha Ulusal Meclis duvarlarını aştı. Yonhap'a göre, Kim, başlangıçta binanın ana girişinden ve arka resepsiyon alanından geçmeyi denediler ancak bu başarısız olunca askerler içeri girmek için çekiç ve tüfeklerle pencereleri kırdılar dedi.
MECLİSTE YARALILAR VAR
Kim, olayda bazı Ulusal Meclis personelinin yaralandığını ve bunların sayısını ve ciddiyetini değerlendirmek için çabaların sürdüğünü söyledi. Üst düzey yetkili ayrıca, askerlerin alana girişini gösteren ve helikopterlerin inişini yakalayan 52 saniyelik bir CCTV videosu yayınladı.
Kim, "Bugünden itibaren, Savunma Bakanlığı çalışanları ve polis için Ulusal Meclis binasına erişim tamamen yasaklanacak" dedi ve ekledi: "Bu sıkıyönetim ilanının neden olduğu fiziksel hasar ve kayıpları kapsamlı bir şekilde değerlendireceğiz ve yasadışı eylemlerden sorumlu olanları yasanın izin verdiği en üst düzeyde sorumlu tutacağız."
SIKIYÖNETİM NASIL KALDIRILDI?
Güney Kore'de milletvekilleri sıkıyönetim kararının ardından dün gece parlamentoya zorla girdiler, birliklerin arasından geçerek kararnameye karşı oy kullandılar ve Yoon'u sıkıyönetimi kaldırmaya zorladılar. Milletvekilleri, kalabalığın protesto için toplandığı Ulusal Meclis'in dışında askerlerle çatıştı.
Çarşamba sabahı, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un ülkeyi kaosa sürükleyen sıkıyönetim emrini geri çekmesinden önceki gece yaşanan gergin protestoların ardından Güney Kore Ulusal Meclisi'nin birkaç kapısı kordon altına alındı.
KAPIDA BANTLI MOBİLYALAR
CNN International'ın haberine göre yerel saatle 11.00 itibarıyla parlamento binasının en az iki girişi hala mobilyalarla barikatlanmış ve bantla kapatılmış gibi görünüyordu.
Sıkı yönetim emrini yerine getirmek üzere görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis'in ana salonuna girmeye çalıştığı bildirildi. Yoon daha sonra kararını geri alacağını ve milletvekillerinin kararnameyi engellemek için oy birliğiyle oy kullanması ve Kabinesinin emri kaldırmaya oy vermesinin ardından birlikleri geri çekeceğini duyurdu. Güney Kore'nin 300 Ulusal Meclis üyesinden 190'ı acil gece oturumunda oy kullanmak için hazır bulundu.
Çarşamba sabahının erken saatlerinde CNN, başkanın istifa etmeye çağıran öğrenciler ve yaşlılar da dahil olmak üzere düzinelerce protestocunun Ulusal Meclis arazisinden zorla çıkardığına tanık olduğunu bildirdi.
NEDEN SIKI YÖNETİM İLAN EDİLDİ?
Ülkedeki siyasi gözlemciler Devlet Başkanı Yoon'un siyasi saldırıları savuşturmak için antidemokratik bir taktik olarak sıkıyönetim ilan ettiğini söylüyor. Sıkıyönetim siyasi süreçleri askıya alarak devlet başkanına önemli yetkiler veriyor.
Güney Kore medyasına göre yeni atanan sıkıyönetim komutanlığı protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetleri yasakladı. Bir süredir grevde olan stajyer doktorların işlerinin başına dönmeleri emredildi.
Sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından meclis binasının önüne polis ve askerler geldi. Hem Yoon'un Halkın Gücü Partisi hem de muhalefetteki Demokrat Parti sıkıyönetime karşıydı. bu yüzden de meclisteki partiler sıkıyönetimi veto eden bir kararı oyladı.