30.09.2021 - 16:11 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşme, ABD basınında geniş yer buldu. Dünyaca ünlü New York Times gazetesi haberinde şu ifadeler kullanıldı:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Biden yönetimi arasındaki ilişkiler yıpranmış olabilir ancak Çarşamba günü Türk lider, ticari ve askeri anlaşmalar için alternatif bir ortağa erişimi olduğunu çok net bir şekilde ortaya koydu: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.
Rusya'nın Karadeniz tatil beldesi Soçi'de üç saatlik bir toplantıda Putin ve Erdoğan silah anlaşmalarını, ticareti ve Rusya'nın Türkiye'de inşa ettiği nükleer reaktörü görüştüler .
Türkiye ve Rusya, enerji ve silah anlaşmalarında dostane bir ilişki sürerken, birçok Ortadoğu savaşında ise karşı karşıya geldi. Paralı askerler ve vekiller aracılığıyla Suriye ve Libya'daki savaşlarda ülkeler karşı tarafta yer alırken, Dağlık Karabağ'daki çatışmada hem Türk hem de Rus birlikleri barış gücü olarak görev yapıyor.
ERDOĞAN İKİ ÜLKEYİ DE PAZARLIK KOZU OLARAK KULLANIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ile yürüttüğü diplomasi, çoğunlukla bir pazarlık pozisyonu olarak yorumlanıyor. ABD'yi Putin'e yakınlaşarak tehdit ediyor ancak Washington'la pazarlık yaparken de arasına mesafe koyuyor.
Geçen hafta Birleşmiş Milletler'in yıllık toplantısının oturum aralarında The New York Times editörleriyle yaptığı röportajda Erdoğan, sofistike bir Rus füze sistemi satın alarak Batı'nın başlıca askeri ittifakı olan NATO'nun altını oyduğu yönündeki iddiaları reddetti.
Erdoğan, hem NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg hem de eski ABD Başkanı Donald J. Trump'ın Türkiye'nin silah tedarikçilerini seçme hakkını yeniden teyit ettiğini belirterek, “Kendi silahımızı kendimiz alırız” dedi. Erdoğan, "Amerikalılar Türkiye'ye Patriot füze savunma sistemi satmış olsaydı, S-400 almak zorunda kalmayacaktık” diye konuştu.
Türkiye'nin eylemlerinin ABD ile yol açtığı sürtüşmelere değip değmediği sorulduğunda, Erdoğan "Bence buna değer. Savunmamızı istediğimiz gibi güçlendirebiliriz." diye yanıt verdi.
ERDOĞAN'IN 'GERİ DÖNÜŞ YOK' MESAJI
Erdoğan ayrıca ABD-Türkiye ilişkisinin temel olarak önemini koruduğunu vurguladı. "Türkiye'nin ABD ile geçmişe uzanan bağları var. Bu güçlendirilecek ve korunması gerekiyor.”
Çarşamba günü, Türk lider Putin ile yaptığı görüşmeyi Rusya ile yapılan askeri anlaşmaları övmek için bir platform olarak kullandı. Türkiye Cumhurbaşkanı, “Bu alanda geri dönüş yok” dedi.
S-400 anlaşması Washington'ı alarma geçirdi ve Türkiye'nin 2019'da yeni nesil F-35 savaş uçaklarını satın alma anlaşmasını iptal etti, ertesi yıl da ekonomik ve seyahat yaptırımları getirdi. Bununla birlikte, Erdoğan geri adım atmadı ve ikinci bir S-400 partisi satın alma niyetini pekiştirdi.
Erdoğan sık sık Rusya ile ilişkilerin Türkiye gibi bölgesel bir güç için gerekli olduğunu açıklıyor ve ABD'nin Türkiye ile ilişkilerinde, dikte etme yoluna gitmesine karşı çıkıyor. Rusya, Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa ederken, Karadeniz'in altından Türkiye'ye doğalgaz boru hattı açtı.
RUSYA-TÜRKİYE ARASINDAKİ ENERJİ ANLAŞMALARI
Çarşamba günkü toplantıda Putin, her iki enerji anlaşmasını da övdü ve Rusya ile uyumun Türkiye'yi Avrupa'daki yüksek gaz fiyatlarından farklılaştırdığını söyledi. Putin, “Avrupa gaz piyasasında biraz zor, çalkantılı süreçler görülürken, Türkiye kesinlikle kendinden emin ve istikrarlı olacak” dedi.
Çarşamba günkü toplantı öncesinde Erdoğan, Suriye'de barışın aralarındaki meseleler arasında en büyük öneme sahip konu başlığı olduğunu kaydetti ve sadece İdlib'deki mevcut durumu değil, aynı zamanda genel olarak savaşı sona erdirmenin bir yolunu bulmak istediğini vurguladı.
Putin, en azından kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, bu konuları hızlı geçti ve "Uluslararası arenada oldukça başarılı bir şekilde işbirliği yapıyoruz, yani Suriye'de ve Libya'daki koordineli pozisyonumuzdan bahsediyorum" dedi.