28.05.2024 - 10:04 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
21. yüzyılın en büyük savaşı olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümünde Fransa lideri Emmanuel Macron, Rusya ile savaşmak için NATO'nun Ukrayna'ya asker göndermesi gerektiğini savundu. ABD, Almanya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi ise böyle bir fikri desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın "zafere giden yolun" askeri yardım sağlamaktan geçtiğine inandığı, "böylece Ukraynalı askerlerin kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları silah ve mühimmata kavuşabilecekleri” belirtildi. Açıklamada, "Başkan Biden, ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti" denildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hiçbir Avrupa ülkesinin veya NATO üyesi devletin Ukrayna'ya asker göndermeyeceği yönünde varılan mutabakatta bir değişiklik olmadığını söyledi.
Olası bir Dünya Savaşını tetikleyecek durumla ilgili Moskova yönetimi, "NATO ülkelerinden Ukrayna'ya belirli birliklerin gönderilmesi olasılığının tartışılıyor olması çok önemli yeni bir unsur" ifadelerini kullandı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu durumda olasılıktan değil (doğrudan bir çatışmanın) kaçınılmazlığından bahsetmemiz gerekir" dedi.
Öte yandan gece saatlerinde Ukraynalı yetkililer, Fransız askerlerinin kendi ordularını eğitmek için savaşa asker göndereceğini bildirdi. General Oleksandr Syrskyi, Fransız Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile yaptığı görüşmenin ardından Fransız askeri eğitmenlerinin Ukrayna eğitim merkezlerini ziyaret etmelerine izin veren belgelerin imzalandığını söyledi.
General Syrskyi, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "Fransa'nın, Ukrayna askeri personelini eğitmek için Ukrayna'ya eğitmen gönderme girişimini memnuniyetle karşılıyorum. İlk Fransız eğitmenlerin yakın zamanda eğitim merkezlerimizi ziyaret etmelerini, altyapılarını ve kadrolarını tanımalarını sağlayacak belgeleri zaten imzaladım. Fransa'nın kararlılığının diğer ortakları bu iddialı projeye katılmaya teşvik edeceğine inanıyorum." dedi.
Öte yandan İngiltere, ABD ve AB ülkeleri, Rusya'nın Şubat 2022'de tam kapsamlı işgalini başlatmasından bu yana Avrupa topraklarında 100.000'den fazla asker eğitti. Almanya merkezli Kiel Enstitüsü verilerine göre ABD, Ukrayna'ya en fazla askeri yardımda bulunan ülke ve 15 Ocak itibarıyla 42,2 milyar euroluk (45 milyar dolar) taahhütte bulundu. Almanya aynı dönemde 17,7 milyar euroluk taahhütle ikinci sırada yer alırken, onu 9,1 milyar euro askeri yardım sağlayan İngiltere takip ediyor. ABD ayrıca Ukrayna'ya geçtiğimiz haftalarda 60 milyar dolarlık bir yardım paketi açıklamıştı.