14.03.2022 - 14:09 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr BBC Türkçe
Liman kenti Mariupol'de Rus işgalciler tarafından vurulan çocuk hastanesine doğum yapmak için gelen anne, saldırıdan yaralı halde kurtuldu.
Hamile kadın, günlerdir Rus kuşatması ve bombardımanı altındaki kentte harabeye dönmüş hastaneden sedye ile taşınırken Associated Press (AP) foto muhabiri Evgeniy Maloletka fotoğraflandı.
Fotoğraf dünya çapında yankı buldu, korkunç hastane saldırısını hem doğrulayıp hem de yalanlayan Rusya kadının aslında bir sosyal medya fenomeni olduğunu ileri sürdü.
AP bugün, önünde devasa bir kraterin açıldığı çocuk hastanesinden kurtulmayı başaran anne ve bebeğinin bugün hayatını kaybettiğini dünyaya duyurdu. İşgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana en yıkıcı fotoğraflardan birinde görülen anne ve Cumartesi günü dünyaya getirdiği bebeği artık yaşamıyor.
Yüz binlerce sivilin sıkışıp kaldığı Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'de su ve yiyecek bitmek üzere. Ruslar için Donetsk ve Kırım'ı karadan bağlayacak hat üzerindeki stratejik bir hedef olan şehir, yoğun şekilde bombalanıyor.
İnsanların su içmek için kar erittiği, sıfırın altındaki derecelerde ısınmak ve yemek yapmak için odun kestikleri şehirde, şimdiye kadar 2 bin 500 sivil hayatını kaybetti.
Mariupol, çocuk hastanesine düzenlenen saldırıdan bu yana dünya gündeminden düşmüyor. Yaşamını yitirenler için en az bir adet toplu mezarın açıldığı Mariupol'den dümdüz edilmiş apartmanlar, yıkılmış bir AVM ve saldırıya uğramış bir doğum hastanesi uluslararası haber ajanslarının objektiflerine yansıdı.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, en az üç kişinin öldüğü ve 17 kişinin yaralandığı hastane saldırısını 'savaş suçu' olarak tanımladı. Zelenskiy, bir katında çocuklara hizmet verilen doğum hastanesindekilerin sirenler çalınca sığınaklara kaçarak kurtulduğunu söyledi.
Ukrayna lideri, "Hastanedeki birileri Rusça konuşanlara kötülük mü yapmıştı? Suçları neydi? Yoksa bu bir hastanenin Nazilerden arındırılması mıydı?" dedi.
'Savaş', 'işgal', 'saldırı' ve 'istila' gibi kelimelerin kullanımını bile yasaklayan, her gün yüzlerce savaş karşıtı göstericiyi gözaltına alan Rusya ise, beklendiği gibi çelişkili açıklamalar yaptı. Ukrayna'nın işgalini 'özel askeri operasyon' diye adlandıran Moskova, saldırıyı hem inkar etti hem de doğruladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukraynalı aşırı sağcı Azak Taburu'nun hastaneyi bir 'kamuflaj' olarak kullandığını savundu. Lavrov'un sözcüsü Maria Zaharova ise, sedye ile taşınan hamile kadının ve kucağında bebeğini taşıyan bir başka kadının 'model' olduğunu savunan sosyal medya paylaşımları yaptı.
Hastanenin Ukraynalılar tarafından savaş için kullanıldığını ileri süren Zaharova, ayrıca CNN International muhabiriyle hararetli bir şekilde tartıştı. Kremlin ise Rus işgalci birliklerin sivillere ateş açmayacağını savundu.
ABD'nin 'barbarca', İngiltere'nin 'ahlaksızlık' olarak tanımladığı hastane bombardımanı için Rusya'nın İngiltere Büyükelçiliği'nin yaptığı paylaşımlar ise Twitter tarafından kaldırıldı.
Büyükelçilik, hayatını kaybeden hamile kadının yanı sıra yaralı bir hamile kadına ait fotoğrafın aslında sahte olduğunu ileri sürmüş ve söz konusu kişinin bir moda bloggerı olduğunu iddia etmişti.
Ukrayna'yı 'özgürleştirdiğini' savunan Rusya'nın bu iddiası, elbette temelsiz çıktı. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar karşılaştırıldığında, Rusya'nın iddialarına konu olan hamile kadın ile güzellik bloggerının farklı kadınlar olduğu görüldü.
Paylaşımlarda yer verilen güzellik bloggerının Instagram hesabı da trollerin ve komplo teorileri ortaya atan hesapların saldırısına uğradı.
Rusya'nın çocuk hastanesinin kullanılmadığı yönündeki iddiları da çürütüldü. BBC Kuzey Amerika muhabirleri James Clayton ve Shayan Sardarizadeh'in haberine göre, hastanenin bir hafta önce Facebook hesabından paylaştığı mesajda, hastaları tedavi etmeye devam edebilmek için yakıta ihtiyaç duydukları ifade ediliyor.
Associated Press haber ajansı ve İngiliz haber televizyonu Sky News da bir hafta önce geçtikleri haberlerde hastanenin saldırıya uğrayan sivilleri tedavi ettiğini, doğumhanenin de bodrum katına taşındığını bildirmişti. AFP haber ajansına konuşan yerel yetkililer, hastanenin kısa bir süre önce yenilemeden geçtiğini söylemişti.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Pazar günü yaptığı açıklamada neredeyse tüm kaynakların bitmek üzere olduğu Mariupol'e yardım götürmenin ülkesi için öncelik olduğunu söyledi. Zelenskiy, bir insani yardım konvoyunun yaklaşık bir haftadır, Rus güçlerinin sürekli saldırısı altında olan şehirden sadece 80 km mesafede olduğu bilgisini verdi. Zelenskiy, Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "Ortodoks Kilisesi rahiplerini bile engelleyen işgalcilerin direnişini kırmak için her şeyi yapıyoruz" dedi.