06.05.2024 - 10:51 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Kiev yönetimi şimdiye kadar beklediği kazanımları elde edemedi. Cephe hattında her geçen gün zor günler geçiren Ukrayna'ya, ABD 61 milyar dolarlık askeri yardım paketi gönderdi. Bu yardımın yanı sıra ABD, bölgeye gizlice uzun menzilli füzeler de gönderdi ve birkaç ay içinde Ukrayna kanadı F-16 savaş uçaklarına da kavuşmuş olacak. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Oleksandr Syrskyi, Ukrayna'nın sayıca az olan birliklerinin, Rusya'nın çeşitli noktalarda önemli kuvvetlerini yoğunlaştırdığı doğu cephesinde konumunun kötüleştiğini belirterek yeni mevzilere çekildiklerini bildirdi. General Syrskyi, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, "Cephedeki durum daha da kötüleşti" ifadesini kullanarak, Ukrayna birliklerinin bazı bölgelerde daha batıdaki yeni savunma hatlarına geri çekildiğini ve ilerleyen Ruslar karşısında toprak kaybettiğini dile getirdi.
Rus birlikleri, Kiev'in 'kale' olarak nitelendirdiği Avdiivka'nın kontrolünü ele geçirdikten sonra Ukrayna'nın topçu mermisi ve insan gücü eksikliğinden faydalanarak ilerleme kaydediyor. Syrskyi, Chasiv Yar ve kuzeydoğusundaki Ivanivske köyünü cephenin bu bölümündeki "en sıcak noktalar" olarak tanımladı.
Rusya Savunma Bakanlığı ise bugünkü açıklamasında, Chasiv Yar yakınlarında Ukrayna'nın karşı saldırılarını püskürttüğünü duyurdu.
BBC tarafından yayınlanan haberde ise Rusya'nın muhtemelen Ukrayna'daki ordusunda savaşmak üzere Küba vatandaşlarını silah altına aldığını yazdı. Eylül ve Ekim 2023'te, Rus ordusuna katıldığı iddia edilen 200'den fazla Kübalıya ait pasaport bilgileri InformNapalm adlı Ukrayna yanlısı bir platform tarafından internete sızdırıldı. Sızan isimlerin sosyal medya hesaplarında ise Rus ordusunda görev aldıklarına dair fotoğraflar ortaya çıktı.
Bağımsız kaynaklar Rusya'nın savaşta şimdiye kadar 50 bin asker kaybettiğini, Ukrayna kanadı ise bu sayının 500 bin olduğunu öne sürüyor. Yerel basında çıkan haberlerde ise Kübalı erkeklerin kötü ekonomik koşullar nedeniyle paralı asker olmayı kabul ettiği ve aylık 2000 dolar kazandığını yazdı, Küba'da ortalama maaş ise 25 dolar civarında. Maaşın yanı sıra Rus pasaportu de Kübalı savaşçılar için oldukça cezbedici bir konumda. Rus pasaportu 117 destinasyona vizesiz seyahat imkanı sağlarken, Küba pasaportu sahipleri 61 ülkeyle sınırlı.
Öte yandan Ukrayna'nın Latin Amerika ve Karayipler'deki diplomatik elçisi Ruslan Spirin, Wall Street Journal'a verdiği röportajda Rus ordusunda ortalama 400 Kübalının bulunduğunu ifade etti. Küba'nın yanı sıra Nepal, Hindistan ve Afrika ülkelerinden insanlar da Rus ordusunda paralı asker olarak savaşmak için bir süredir başvurularda bulunuyor.