20.07.2017 - 11:48 | Son Güncellenme:
Avustralya yerlileri Aborjinlerin kıtaya 65 bin yıl önce gittiği ortaya çıktı. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, uluslararası arkeolog ekibi sonuca ülkenin kuzeyindeki Madhjedbebe kayasında yaptığı kazılarda ulaştı.
Bulunan el yapımı eşyalar arasında dünyanın en eski köşeli baltası da var. Araştırmacılar, baltanın ilk insanların tohum ektiğinin ve işlediğinin göstergesi sayılabileceğini belirtiyor.
Madjedbebe kayalıklarının en alt katmanında çok sık görülmeyen eserlere de rastlanıldı. Kazıda pastel boyalar da ortaya çıktı. Mika gibi mineral parçaları bulan ekip, o dönem yaşayan insanların sanatsal çalışmalar yaptığını düşünüyor.
Kazılarda bulunan el yapımı eşyalar en az 65 bin yıllık. Daha önceki araştırmalar, Aborjinlerin kıtaya 47 bin yıl önce gittiğini gösteriyordu. Yeni ulaşılan eşyalar, bunun 18 bin yıl daha önce gerçekleştiğini kanıtlıyor.
Daha önce, insanların Avustralya'ya gelişiyle birlikte kıtada yaşayan megafauna adlı dev kanguru, wombat ve kaplumbağaların soylarının 45 bin yıl önce tükenmesine yol açtıkları var sayılıyordu. Washington Üniversitesi Antropoloji Profesörü Ben Marwick, "Yeni ulaşılan tarihler, insanların tabiatı değiştirerek megafaunaların soylarını tükettiği fikrini değiştiriyor. Bu yeni veriler insanların bu hayvanlarla yaşamlarını sürdürdüğü fikrini doğuruyor" dedi.
Queensland üniversitesindeki Chris Clarkson’a göre, insan kronolojisini anlamaya yardımcı olan keşif aynı zamanda birbirinden farklı genetik bulgularla birlikte yeni tarihler ortaya çıkarıyor.
Söz konusu kayalık alan, 1970'li yıllardan bu yana kazılıyor. Şimdiye kadar 10 binden fazla kanıta ulaşıldı.