DünyaSinvar ‘basit haberleşme’ye geçti

Sinvar ‘basit haberleşme’ye geçti

21.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Amerikan “Wall Street Journal” (WSJ) gazetesi, İsrail tarafından aranan ve bugüne kadar ele geçirilemeyen Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’ın, takip edilememesi ve nerede saklandığının bulunamaması için haberleşmede modern teknolojiyi tamamen terk ettiğini yazdı.

Sinvar ‘basit haberleşme’ye geçti

Gazete, Sinvar’ın dış dünyayla iletişim için teknolojiyi kullanmaktan büyük ölçüde kaçındığını ve “tünellerde saklanırken Hamas’ın operasyonlarını yönetmek için karmaşık bir kod sistemi ve elle yazılan notlar” kullandığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

WSJ’ye göre Sinvar, mektuplarını el yazısıyla yazıyor ve Hamas’ın güvenilir bir üyesine iletiyor. O da mesajı, bazıları sivil de olabilen kuryeler zinciriyle yerine ulaştırıyor. Mektuplardaki yazılar genelde şifreli oluyor, farklı zamanlarda ve koşullarda, farklı alıcılar için farklı kodlardan oluşuyor. Son olarak mektup, Gazze’deki bir Arap aracıya ya da telefonla veya başka yollarla yurtdışındaki Hamas üyelerine ileten bir Hamas ajanına ulaşıyor. Gazete, bu sistemin, Sinvar ve diğer Hamas üyelerince İsrail hapishanelerinde kaldıkları sırada geliştirildiğini yazdı.

Teklif reddedildi

Bununla birlikte Hamas’ın, tünellerde bir sabit telefon hattı ağı kullandığını, Sinvar’ın da kimi zaman ağdaki aracılarla takma isimler ya da hapishanede birlikte kaldığı kişilerin isimlerini kullanarak görüşmeler yaptığı iddialar arasında.

Haberin Devamı

Öte yandan Hamas, Sinvar’ın bölgeden çıkışı için “güvenli geçiş” sağlanması karşılığında İsrailli tüm esirlerin topluca serbest bırakılmasını içeren teklifi reddetti. Hamas’tan yapılan açıklamada, Gazze’yla ilgili yeni herhangi bir öneriyi kabul etmeyecekleri, sadece ABD Başkanı Joe Biden yönetimi aracılığıyla 2 Temmuz’da sunulan önerinin geçerli olduğu vurgulandı.