DünyaSınır hattında yoğun çatışma

Sınır hattında yoğun çatışma

10.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah arasındaki çatışma ve karşılıklı saldırılar sürüyor.

Sınır hattında yoğun çatışma

İsrail’in devam saldırılarına karşılık veren Hizbullah, İsrail’e karşı en yoğun hava saldırılarından birini gerçekleştirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah’ın ülkenin kuzeyine 180 roket fırlattığını duyurdu. Hizbullah ise, İsrail’e, Lübnan’a yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yaptı, “İsrail’in saldırılarını yoğunlaştırması halinde Hayfa ve diğer şehirler de en az Kiryat Şamona, Metula ve diğer şehirler kadar roketlerimizin hedefi olacak” uyarısında bulundu. Nitekim Kiryat Şamona’ya düşen bir Hizbullah füzesinin iki kişinin ölümüne neden olduğu öğrenildi. Kiryat Şamona, İsrail’in en kuzeydeki kenti ve Lübnan sınırına oldukça yakın.

Haberin Devamı

İsrail ile Hizbullah’ın Lübnan’ın güneydoğu ve güneybatı sınırında çatıştığı belirtiliyor. Hizbullah, İsrail’in sınırın batısındaki girişimlerinin püskürtüldüğünü açıkladı. İsrail birliklerinin Meiss el-Jabal bölgesinde çeşitli yönlerden ilerlemeye çalışırken, Hizbullah’ın onlara roket ve top mermileriyle cevap verdiği öğrenildi.

İran bahçesine bayrak!

İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarında da en az 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail birlikleri, güney Lübnan’daki Maroun al-Ras köyünün eteklerinde bulunan “İran Bahçesi” olarak adlandırılan bölgeyi yerle bir etti ve bölgeye İsrail bayrağı çekti. İsrail sınırına bir kilometreden daha az mesafede bulunan parkta, öldürülen IRGC Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin İsrail’i işaret ettiği bir heykel ve Kudüs’teki Kubbet-üs-Sahra’nın bir kopyası bulunuyordu.

Haberin Devamı

Sınır hattında yoğun çatışma

Cibaliye’de hastane saldırısı: 16 ölü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye’de bulunan El-Yaman El-Said Hastanesi’nin bahçesinde yerinden edilen sivillerin de bulunduğu alanı vurdu. Yerel kaynaklar, 16 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. İsrail, Cibaliye’de yeni bir operasyona başladığını duyurmuştu.

“400 bin kişi mahsur”

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 400 bin Filistinlinin mahsur kaldığını açıkladı. Lazzarini, bölgedeki insanların yeniden göçü kabul etmediğini belirterek, “Çünkü Gazze’deki hiçbir yerin güvenli olmadığını çok iyi biliyorlar” dedi.

Sınır hattında yoğun çatışma

İki ay sonra ilk telefon görüşmesi

İsrail’den, İran’a yapacağı misillemede ölçülü olmasını isteyen Washington ile Tel Aviv arasındaki gerginlik sürerken, ABD Başkanı Biden ve İsrail Başbakanı Netanyahu dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsrail basını, görüşmenin tamamlandığını ve 50 dakika sürdüğünü bildirdi. Görüşmenin, aralarında soğuk rüzgarlar estiği söylenen Netanyahu ile Biden’ın yaklaşık 2 ay sonra ilk telefon görüşmesi olduğu ifade edildildi.

Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın dün gerçekleşmesi beklenen ABD ziyaretini engellemişti. Wall Street Journal’a göre İsrail’in Nasan Nasrallah’ı öldürmesi ve Washington’a haber vermemesi Beyaz Saray’ı kızdırdı. Saldırı sonrası ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesinde İsrail’in ‘yalnız kalmasına hazır olup olmadıklarını’ sordu.

Haberin Devamı

Netanyahu’nun çağrısı tartışma yarattı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Lübnan halkına yönelik açıklamaları tartışma yarattı. Netanyahu önceki gün Lübnan halkına, “Lübnan’ı Gazze gibi bir yıkımdan kurtarmak için fırsatınız var… Ülkenizi Hizbullah’tan kurtarın ve bu savaş bitsin” dedi. Ancak Hizbullah’a tepkili Sünni, Hıristiyan ve Dürzi toplumlarına seslenen Netanyahu’nun bu adımının, karşılık bulması zor. Zira Lübnan’da Hizbullah karşıtlarının askeri varlığı yok ve ülke siyasi açıdan çıkmazda. Öte yandan Netanyahu’nun sözleri tehlikeli görülüyor. İç savaştan yaşamış olan ülkenin, yeniden benzer bir rotaya girmesi endişe yaratıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Netanyahu’nun açıklamalarını “provokasyon” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Sinvar’a havadan mesaj gönderdiler!

İsrail ordusu, Gazze’de havadan broşür dağıtırken, bu kez doğrudan Hamas lideri Yahya Sinvar’a mesaj gönderdi. Broşürlerde Sinvar’ın İsrail’e karşı savaşan diğer liderlerle aynı kaderi paylaşacağı uyarısı yapılan mesajlar yer aldı. “Hiçbir tünel çok derin değildir Sinvar. Seyyid Hasan’a sor” yazan broşürde, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bir yeraltı tesisinde öldürülmesine atıfta bulunulduğu bildirildi.

İsrail’de bıçaklı saldırı: 4 ölü

İsrail’in kuzeyindeki Hadera kentinin dört ayrı noktasında düzenlenen bıçaklı saldırıda ikisi ağır, altı kişinin yaralandığı bildirildi. Şüphelinin, kentin farklı bölgelerine motosikletle gittiği ve sokaktaki insanlara saldırdığı bildirildi. İsrail polisi, saldırganın öldürüldüğünü açıkladı.