13.01.2022 - 15:12 | Son Güncellenme:
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektreteri Antonio Guterres; İran, Venezuela, Sudan, Antigua ve Barbuda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gine, Vanuatu ve Papua Yeni Gine'nin yıllık aidatlarını ödememesi ve ödeme için verilen sürenin dolması nedeniyle BM Genel Kurulu'ndaki oy haklarını geçici olarak kaybettiğini açıkladı. Guterres, Genel Kurul'da tekrar söz sahibi olmaları için İran'ın en az 16 milyon 100 bin euro, Venezuela'nın da 34 milyon 800 bin euro borcunu ödemesi gerektiğine dikkat çekti.
Sudan'ın borcunun ise şu anda yaklaşık 260 bin euro olduğu belirtiliyor. Diğer ülkelerin ise oy hakkını geri alabilmesi için en az 65 bin euro geri ödemesi gerekiyor.
Üç ülkenin daha oy hakkı alınabilir
BM Şartı'na göre üye bir ülke iki yıllık aidatını ödemeyi geciktirirse üyeliği askıya alınıyor. Ancak Genel Kurul, istisnaî durumlarda farklı bir karar alabiliyor. Bu yıl Somali, Kamerun, Sao Tome ve Principe Adaları da oy hakkının askıya alınma tehlikesi altında.
İran'ın geçen yılın Ocak ayında da oy hakkı iptal edilmiş, Haziran ayında asgari bir ödeme yaptıktan sonra oy hakkını geri alabilmişti. Tahran rejimi, ABD'yi ülkesine yönelik yaptırımları sürdürerek yabancı bankalardaki milyarlarca dolara erişimini engellemekle suçlamıştı.
BM'nin bütçesi ne kadar?
BM'nin geçen Aralık ayında onaylanan bütçesi 2 milyar 600 milyon euro hacminde. BM'nin ayrıca geçen Haziran ayında barış misyonları için onaylanan 5 milyar 700 milyon euro civarında ek kaynağı bulunuyor.
Almanya ve diğer bazı ülkeler uzun zamandır BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkında sahip beş daimi üyenin (ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa) bulunduğu yapının değişmesini istiyor.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe