18.02.2025 - 13:52 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu uzay kayasının, yedi yıl sonra Dünya'ya çarpma ihtimalinin 1'e 48 olduğu tahmin ediliyo7, yani biraz üzerinde yüzde 2'den biraz daha yüksek. Büyük bir teleskop tarafından yakalanan 2024 YR4 asteroidi, soluk bir şekilde görünse de teleskop fotoğrafında parlak beyaz bir leke olarak seçilebiliyor.
Bu yeni görüntüler, Şili'de bulunan Gemini South Teleskobu tarafından çekildi. 26 metrelik güçlü bir cihaz olan bu teleskop, uzayın derinliklerini gözlemlemek için kullanılıyor.
Fotoğraf operasyonunda yer alan NASA astronomu Bryce Bolin, Space.com'a verdiği demeçte "Şu ana kadar çok az asteroit bu şekilde incelendi" dedi.
Görüntülerde, 2024 YR4'ün soluk beyaz bir leke olarak gökyüzünde hareket ettiği görülüyor.
Asteroit, fotoğraflandığı sırada Dünya'dan yaklaşık 37 milyon mil (59.5 milyon km) uzaktaydı. Bu kadar uzaktaki hızlı hareket eden bir nesneyi fotoğraflamak oldukça zor bir süreç ve ekibin tüm uzmanlığını gerektirdi.
Bryce, takip sürecini"Kırmızı bantta (kırmızı ışık dalga boyunda) 200 saniyelik 12 pozlama yaptık ve asteroidin hareketini takip ettik" diye anlattı.
Asteroit oldukça soluktu ve sadece çok büyük bir teleskopla görülebiliyordu.
Ayrıca Ay'ın parlaklığı arka plan ışığını artırarak asteroidin görünürlüğünü daha da zorlaştırdı.
ŞEHİR BÜYÜKLÜĞÜNDE KRATER AÇABİLİR
Astro fizikçiler, önümüzdeki yedi yıl boyunca YR4'ü yakından takip edecek ve bu uzay kayası hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmeye çalışacak.
Asteroidin 40 ila 100 metre çapında olduğu tahmin ediliyor ve Dünya'ya çarpması halinde 8 megaton TNT'ye eşdeğer bir etki yaratabileceği belirtiliyor.
Bilim insanları, çarpışma durumunda oluşacak patlamanın Dünya’nın yüzeyinde bir şehir büyüklüğünde bir krater açabileceğini söylüyor.
Bununla ilgili korkutucu bir simülasyon hazırlandı ve asteroidin çarpması halinde ortaya çıkabilecek yıkımı gözler önüne serdi.
DÜNYAYA NE ZAMAN ÇARPABİLİR?
Bilim insanları, olası çarpışma tarihini 22 Aralık 2032 olarak hesapladı. Ancak asteroidin çarpma ihtimali yalnızca Dünya ile sınırlı değil. YR4'ün Ay'a çarpma ihtimali de yüzde 0,3 olarak hesaplandı. Arizona Üniversitesi’nden operasyon mühendisi David Rankin,"Eğer Ay'a çarparsa, bu çarpışmayı Dünya’dan çıplak gözle görebiliriz” dedi.
Ancak Rankin, çarpışma sırasında Ay’dan fırlayan bazı materyallerin Dünya’ya ulaşabileceğini fakat bunun büyük bir tehdit oluşturmasını beklemediğini belirtti.
SON KEZ GÖRÜLEBİLECEK
Bryce Bolin, tehlike ihtimaline rağmen YR4’ün son derece heyecan verici olduğunu söyledi. Küçük bir asteroidin bu kadar detaylı incelenebilme olasılığına dikkat çekti.
Bu gözlemlerin, 2028'de tekrar yaklaşmadan önce Gemini teleskobundan yapılan son gözlemler olabileceğini vurguladı.
Asteroit Mart ortasına kadar gözlemlenebilir olacak, ardından giderek solacak ve Dünya’dan tespit edilmesi zorlaşacak. Ancak yaklaşık dört yılda bir Dünya’nın yakınından geçiyor.