Astronomlar daha fazla veri topladıkça, doğrudan çarpma olasılığının, hızla sıfıra düşmeden önce yavaşça artması bekleniyor. Ancak Avrupa Uzay Ajansı gezegen savunma ajansının başkanı Richard Moissl, AFP'ye yaptığı açıklamada olasılık %100'e kadar yükselse bile, "Savunmasız değiliz" dedi.
Bu yeni görüntüler, Şili'de bulunan Gemini South Teleskobu tarafından çekildi. 26 metrelik güçlü bir cihaz olan bu teleskop, uzayın derinliklerini gözlemlemek için kullanılıyor.
Görüntülerde, 2024 YR4'ün soluk beyaz bir leke olarak gökyüzünde hareket ettiği görülüyor.
İşte insanlığın 2024 YR4 olarak bilinen asteroidi saptırma veya yok etme yollarından bazıları:
İLK STRATEJİ: UZAY ARACI ÇARPIŞMASI
Şu ana kadar gerçek bir asteroit üzerinde denenmiş yalnızca bir gezegen savunma stratejisi var. 2022'de NASA'nın Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART), 160 metre çapındaki Dimorphos asteroitine kasıtlı olarak bir uzay aracı çarptı ve başarılı bir şekilde onun yörüngesini daha büyük bir uzay kayasının etrafında değiştirdi.
Planetary Society'nin baş bilim insanı Bruce Betts, "Bu planın bir avantajı, 2024 YR4 asteroidine birden fazla uzay aracı gönderebilmemiz ve her birinin yörüngesini nasıl değiştirdiğini gözlemleyebilmemiz" diyor.
Aralık ayında keşfedilen asteroidin 40-90 metre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor; bu, Dimorphos'un yarısı kadar bir büyüklüğe denk geliyor. Moissl, "Eğer uzay aracı asteroidi kısmen yok ederse, parçalar fırlayarak hala Dünya'ya doğru yönelebilir" diyor.
Eğer bu tür bir aksilik, asteroidin Dünya'ya çarpacağı yeri değiştirirse, mesela "Paris'ten Moskova'ya" bu, ülkede büyük sorunlara yol açabilir, diye ekliyor Betts.
İKİNCİ STRATEJİ: TRAKTÖR, İYON IŞINLARI, BOYA
Bir diğer öneri, "yerçekimi traktörü" adı verilen bir yöntem. Bu yöntem, büyük bir uzay aracının asteroitin yakınına uçarak ve ona dokunmadan yerçekimsel çekimini kullanarak asteroiti Dünya'dan uzaklaştırmasını öngörüyor.
Bir başka plan ise bir uzay aracını asteroitin yakınına yerleştirip, sürekli bir iyon akışıyla asteroiti rotasından saptıracak şekilde tahrik etmek.
Bilim insanları ayrıca asteroitin bir tarafına beyaz boya spreyleyerek, yansımasını arttırıp, yavaşça yörüngesinin değişmesini sağlamayı da düşündü.
Ancak bu daha ince stratejiler, bazı daha sert seçeneklere göre asteroide daha erken ulaşmayı gerektiriyor.
ÜÇÜNCÜ STRATEJİ: NÜKLEER BOMBA İLE PATLATMAK
Bir diğer olası plan ise asteoridi bir nükleer bomba ile patlatmak. Bir asteroite derinlemesine nükleer silah yerleştirmek yerine, 1998 yapımı bilim kurgu aksiyon filmi "Armageddon"da tasvir edildiği gibi, bu muhtemelen bir bombayı asteroidin yakınında patlatmayı içerebilir.
Geçen yıl, ABD'li araştırmacılar bu teoriyi laboratuvar ortamında mermer büyüklüğünde bir taklit asteroit üzerinde test etti ve bir nükleer patlamadan çıkan X ışınlarının asteroitin yüzeyini buharlaştırıp, onu zıt yönde fırlatacağını buldular.
Nükleer silahları uzaya göndermenin etik, politik ve hukuki sorunları bir kenara bırakıldığında, bu, dinozorları yok eden kilometrelerce genişlikteki asteroitler için daha çok bir son çare planı olarak kabul ediliyor.
Ve yine de, nükleer bir patlamanın, hala Dünya'ya doğru kontrolsüz parçalar göndermesi riski bulunuyor.
DÖRDÜNCÜ STRATEJİSİ: LAZERLER
Daha az tehlikeli ama benzer bir fikir, uzay aracından lazer ışınları göndererek asteroidin bir tarafını buharlaştırmak ve onu uzaklaştırmak. Laboratuvar deneyleri, bu planın uygulanabilir olduğunu gösteriyor, ancak Betts'e göre bu, incelenen "önde gelen tekniklerden" biri değil.
EĞER HER ŞEY BAŞARISIZ OLURSA...
Moissl "Gerekirse, bu asteroidi saptırmak 'yapılabilir, ancak gezegen olarak ne kadar hızlı hareket ettiğimize bağlı" diyor.
Uzmanlar ve uzay ajansları önerilerini yapacak, ancak nihayetinde asteroite nasıl müdahale edileceğine dair kararı dünya liderleri verecek.
Eğer her şey başarısız olursa, asteroidin çarpma bölgesine dair iyi bir fikrimiz olacak ve uzmanlara göre bu bir "gezegen öldürücü" değil ve en fazla bir şehri tehdit edebilir.
SON SAVUNMA HATTI
Bu, etkilenen bölge nüfusluysa, tahliye dahil çarpma hazırlığının son savunma hattı olacağı anlamına geliyor.
Moissl, asteroidin Dünya'yı kaçırma olasılığının yine de yüzde 97 olduğunu vurgulayarak "Yedi buçuk yıl, hazırlık yapmak için uzun bir süre," diyor.