27.06.2024 - 12:20 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali önce Avrupa daha sonra da bütün dünyada dengeleri alt üst etti. ABD kanadı Kiev'e yönelik milyarlarca dolarlık silah ve mühimmat desteği sağlarken yıllardır tarafsızlığı ile bilinen Baltık ülkeleri dahi NATO'ya girmek için yarışa girdi. Türkiye'nin onayıyla birlikte önce Finlandiya daha sonra da İsveç birliğe katıldı. Bu bağlamda Rusya'nın Avrupa'nın kuzeydeki hareket alanı daraldı ve Rusya-NATO sınırı neredeyse 2 bin kilometreye yaklaştı.
İki buçuk yıldır devam eden savaş nedeniyle Almanya dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi silahlanmasını artırdı, İngilizler orduya yaklaşık 700 milyar dolarlık bir bütçe ayırırken zorunlu askerliği dahi geri getirme kararı aldı. Fransa lideri Emmanuel Macron, Rusya ile savaşmak için NATO'nun Ukrayna'ya asker göndermesi gerektiğini savundu.
ABD, Almanya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi ise böyle bir fikri desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın "zafere giden yolun" askeri yardım sağlamaktan geçtiğine inandığı, "böylece Ukraynalı askerlerin kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları silah ve mühimmata kavuşabilecekleri” belirtildi. Açıklamada, "Başkan Biden, ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti" denildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hiçbir Avrupa ülkesinin veya NATO üyesi devletin Ukrayna'ya asker göndermeyeceği yönünde varılan mutabakatta bir değişiklik olmadığını söyledi.
Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya, AB'yi Moskova'nın askeri tehditlerinden ve diğer zararlı eylemlerinden korumak için Avrupa Birliği'ne bloğun Rusya ve Beyaz Rusya sınırı boyunca bir savunma hattı inşa etmesi çağrısında bulundu. Avrupa Birliği'ne gönderilen yazılı mektupta "AB'nin Rusya ve Beyaz Rusya ile olan dış sınırı boyunca bir savunma altyapısı sisteminin oluşturulması, AB'yi askeri ve hibrit tehditlerden korumaya yönelik akut ve acil ihtiyacı karşılayacaktır." ifadesi yer aldı.
Mektupta ayrıca savunma hattının NATO ve onun askeri ihtiyaçları ile koordineli olarak inşa edilebileceği öne sürülüyor. 700 kilometrelik sınıra savunma hattının oluşturulmasının bedelinin ise 2.5 milyar dolar civarında olması bekleniyor.