16.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Nevsal Elevli - İngiltere’de İngiliz Kraliyet Ailesi onuruna düzenlenen ‘Royal Ascot At Yarışları’nda, İngiliz sosyetesi ve kraliyetinden konuklar, birbirinden ilginç şapkalarıyla her yıl olduğu gibi yine yarışların önüne geçti. At yarışlarına düşkünlüğü ile bilinen Kraliçe II. Elizabeth (96) rahatsızlığı nedeniyle bu yıl açılışa katılamadı. Bununla birlikte kraliçenin 5 gün sürecek yarışlardan birine katılması bekleniyor. Kraliçe Elizabeth’in katılmayacağını öğrenen bahisçiler ise bu yıl “Kraliçe ne renk şapka giyecek?” bahsini açamadı. Öte yandan bu yıl Prens Charles ve eşi Düşes Camilla ilk kez atlı arabadaki yerlerini aldı. Skandallarla gündemde olan Prens Andrew’nun ise kraliçeyi temsilen Ascot At Yarışları’nda olma isteği reddedildi.
Bu yıl ne değişti?
Ascot At Yarışları, İngilizler için sadece at yarışı tutkunlarının bir araya gelip kumar oynadıkları bir dört gün değil. Ascot, gelenek, giyimde şıklık ve öncülük, sosyal gösteriş, eğlence, iş insanlarını ağırlamak, şampanya, iyi yemek, lüks, şaşaa ve prestij demektir. Uluslararası bir olaydır. Nitekim bu yıl uluslararası katılım yüksek olurken, ABD, Avustralya, Japonya ve İspanya atlarının da yarışlara katılması dikkat çekti. Ascot 3 yıldır pandemi nedeniyle tam yapılamadı. 2020’de seyirciye kapalı yapılan yarışlar geçen yıl 12 bin kişi ile sınırlı kaldı. Bu yıl ise 5 günde 170 binin üzerinde seyircinin gelmesi bekleniyor. 5 gün içinde 35 yarış koşulacak. Geçtiğimiz yıllarda yasaklar nedeniyle zarara uğrayan işletmeciler, bu yıl bu zararı fiyatları yüksek tutarak kapatma yoluna gitmiş. Birçok yeni restoran açılırken, organizasyonun kullandığı alanlar da genişletilmiş. Geçtiğimiz iki yılda Ascot at yarışlarının zararının yüzde 70’i hükümet tarafından karşılanmıştı.
300 yıldır yapılan, herkesin giremediği Ascot, bürokrasinin halen devam ettiği, sınıf farkının en belirgin olduğu bir ortam. İngiliz Kraliyet Ailesi’nin katıldığı yarışlar sırasında atlardan çok jet sosyetenin kadınları birbiriyle yarışıyor. Bu yıl da aynı şıklık yarışı yaşandı. Kadınların aylar öncesinden sipariş verdiği şapkalardan bazılarının değeri milyon sterlinlerle ölçülüyor. Jet sosyete bu yıl da en büyüğünü, en orijinalini, en renklisini giymek için şapkacılara kucak dolusu para ödedi.
Ascot’un kriterleri
Ascot’ta seyirciler üç bölümde toplanıyor. Kraliyet bölümüne yalnız kraliyet mensupları ve soylular alınıyor. Bu bölüme üye olanlar, Ascot’un her bölümüne serbestçe geçip, gezebiliyorlar. Buraya mini etek, omuzları açıkta bırakan kıyafetle girmek yasak. Diğer bölüm ise ‘Grand Stand’. Buraya biletlerini 6 ay önce alan normal vatandaşlar, kıyafet kurallarına uymaları koşuluyla girebiliyorlar. Burada da şıklık göz kamaştırıyor. Üçüncü bölüm ise halka açık. Blucin dışında normal kıyafetli herkes bu bölüme girebiliyor. Kraliyet bölümüne girebilmek için Ascot’a üye olmak gerekiyor. Üyelik için en az 10 yıl Ascot mensubu olan bir şahsın, soylu birinin tavsiyesi gerekiyor. Kraliçe, prensler, zenginler, Arap şeyhleri safkan atları dünyanın en prestijli yarışında koşturmak için çırpınıyor.