DünyaSadece iki koridor kaldı: Türkiye ve Mısır...

Sadece iki koridor kaldı: Türkiye ve Mısır...

06.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Ortadoğu’da yaşanan gerilim, hava saldırıları ve çatışmalar, uluslararası hava taşımacılığını son dönemde büyük bir sıkıntıya soktu.

Sadece iki koridor kaldı: Türkiye ve Mısır...

İran ile İsrail arasında yaşanan hava saldırılarının ardından bu iki ülkenin dışında, İran’ın vekillerinin bulunduğu ülkelerin de hava sahaları üzerinden geçişler dururken, bu durum zaten Ukrayna’daki savaş nedeniyle sıkışık olan hava koridorlarını iyice daralttı.

Haberin Devamı

Dev ‘kırmızı alan’

Çok sayıda havayolu şirketi son duruma göre, Ukrayna ve kısmen Rusya’nın dışında, Libya, Sudan, Yemen, Irak, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün ve İran üzerinden geçmiyor. Bu durum, doğu-batı arasındaki hava taşımacılığında çok büyük bir ‘kırmızı alan’ yaratıyor.

Wall Street journal tarafından yayınlanan habere göre Asya-Avrupa arasındaki uçuşlarda kritik bir nokta olan Ortadoğu üzerinde uçakların geçebileceği sadece iki koridor kaldı. Buna göre güneyden gelen uçaklar Mısır üzerinde bulunan koridordan hareket ederken, doğudan gelen uçaklar ise Azerbaycan ve Türkiye üzerindeki koridoru kullanıyor. Bu iki koridor dışında uçakların geçebileceği bir alan kalmamış durumda.