03.02.2024 - 09:13 | Son Güncellenme:
Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - İlk olarak 4 Mart 2000'de Japonya'da satışa sunulan ve çıktığı günden bu yana yaklaşık 150 milyon adet satılan PlayStation 2 (PS2), o dönemde rakiplerini bir bir geride bırakarak oyun dünyasına adını altın harflerle yazdırdı. Oyunculara birçok farklı oyun oynayabilme seçeneği sunabilen PlayStation 2’nin üretimi 2013 yılının başlarında sona erdiğinde, efsane haline gelen konsol birçok oyuncu için keyifli ve eğlenceli anılarla dolu bir hikâye bırakmış olsa da, içinde bulunan işlemciler sayesinde oyun oynamaktan çok daha fazlası anlamına geldiği iddia edildi. Bu iddiaların birinde ise başrolde Irak ve eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin bulunuyordu.
TARTIŞMALAR SATIŞA ÇIKMADAN ÖNCE BAŞLADI
PlayStation 2’nin içinde bulunan işlemcilerin kötü amaçlar için kullanılabileceğine yönelik iddialar, konsol daha satışa sunulmadan önce Japonya’da başladı. Konsolun içinde bulunan işlemcilerin, oldukça güçlü olduğunu fark eden Japon ordusu ve Japonya Ticaret Bakanlığı’nda bulunan yetkililer, kötü ellere geçtiğinde PlayStation 2'nin bir eğlence aracından çok, ölümcül silahları tetikleyebilecek bir silaha dönüşebileceğini düşünüyordu. Bu sebeple Japonya Ticaret Bakanlığı, Nisan 2000'de PS2’nin ihraç edilebilmesi için üretici firma Sony’e özel izin şartı koştu. Bir süre sonra Sony’nin baskısı sonucu gevşetilen ihracat izni, Libya, İran, Irak ve Kuzey Kore gibi ülkelerin kara listeye alınmasının ardından dünya pazarıyla buluştu.
Japonya’nın bu dönemde PS2 ile ilgili sahip olduğu endişelerin arkasında haklı nedenler yatıyordu. 1998 yılında Güney Kore yakınlarında batan bir Kuzey Kore denizaltısının, Japon yapımı bir dizi iletişim ve radar cihazı kullandığı ortaya çıkmış, sistemlerin Kuzey Kore tarafından nasıl tedarik edildiği tespit edilememişti. Yaşanan bu olaydan kısa süre sonra satışa sunulan PS2 içinde bulundurduğu işlemcilerin gücü, Japon makamların bu konuda bazı endişelere sahip olmasına neden oldu. Bu işlemcilerin, teorik olarak nükleer füzeleri veya farklı silah sistemlerini ateşleyebilecek sistemleri çalıştırmasının önünde bir engel bulunmuyordu.
‘SADDAM PLAYSTATION ALACAK’
PS2 Japonya’da satışı sunulduktan sonra kısa süre içinde ABD ve ardından Avrupa pazarında da satışa sunuldu ve ciddi satış rakamlarına ulaştı. Ancak özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından bazı internet bloglarında ortaya atılan ve geniş kitlelere ulaşan bir iddia da hızla yayılmaya başladı. Birinci Körfez Savaşı’nda ABD önderliğinde oluşturulan koalisyon tarafından ağır bir yenilgiye uğrayan, ordusunun önemli bir kısmını kaybeden ve Irak içinde dahi belirli bölgelerde otoritesi olmayan Saddam Hüseyin’in 4 bin adet PS2 sipariş ettiği ve bu konsollarda bulunan işlemcilerin sökülerek bilgisayarlarda kullanılacağı iddia ediliyordu. Söylenti, bu bilgisayarların füze ve çeşitli silah sistemlerini ateşlemek için kullanılacağı endişelerine sebep olmuştu ve bu durum kısa süre içinde ABD istihbaratının da radarına girmişti.
Irak, uzun süredir hemen hemen her alanda ambargo altında olan bir ülkeydi ve ülkede bilgisayarlara erişim konusunda da sıkıntılar vardı. Böyle bir ortamda ortaya atılan PlayStation 2 söylentisi ilk etapta birçok kişi için ilginç bir iddia olsa da dönemin şartları gereği bir noktadan sonra kulağa mantıklı geliyordu. 11 Eylül saldırılarını yaşayan ABD büyük bir şok içerisindeydi ve benzeri bir olaya sebep olacak neredeyse her iddia ABD istihbaratının radarına giriyordu. Ancak yapılan araştırmaların sonunda Saddam Hüseyin idaresindeki Irak hakkında ortaya atılan PlayStation 2 söylentisinin doğru olmadığı ortaya çıktı. İlerleyen dönemde Irak’ın tamamen işgal edilmesinin ardından Saddam’ın daha önce iddia edildiği gibi kitlesel imha silahlarına sahip olmadığı da anlaşıldı.
BİN 760 ADET ALIP DENEY YAPILDI, İŞTE SONUÇ
Saddam'ın binlerce oyun konsolunu kullanarak ‘dünyayı ele geçirmeye’ çalışacağına yönelik iddialardan yaklaşık 10 yıl sonra, ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, bin 760 adet PlayStation 3 satın aldı ve konsollarda bulunan işlemcilerle çeşitli deneyler yaptı. Deneyler sonucunda ‘Condor kümesi’ adı verilen ve ABD Savunma Bakanlığı'nın en hızlı, dünyanın ise 33. en hızlı bilgisayarının üretildiği açıklandı. PlayStation konsollarında bulunan altı sistemlerin farklı amaçlarla çeşitli platformlarda kullanılması, 28 Mart 2010'da Sony’in PlayStation 3 konsollarına yeni bir güncelleme yayınlamasıyla sona erdi ve yeni üretilen konsollarda bu durumun önüne geçildi.