DünyaRusya'da hapishanede isyan çıkaran dört mahkum öldürüldü, rehineler serbest bırakıldı

Rusya'da hapishanede isyan çıkaran dört mahkum öldürüldü, rehineler serbest bırakıldı

24.08.2024 - 09:18 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Volgograd bölgesindeki hapishanede DEAŞ militanı olduğunu öne süren bir grup mahkumun çıkardığı isyan bastırıldı.

Rusyada hapishanede isyan çıkaran dört mahkum öldürüldü, rehineler serbest bırakıldı

Rus özel kuvvetleri, Cuma günü ülkenin güneybatısındaki Volgograd bölgesinde bulunan bir hapishanede isyan çıkaran ve bir personeli öldüren bir grup mahkumu etkisiz hale getirdi. Tüm rehinelerin kurtarıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Volgograd'ın 130 kilometre batısındaki Surovikino kasabasında bulunan 19 no'lu cezaevinde meydana gelen olaya ilişkin ayrıntılar ise netleşmedi. Yetkililer, saldırganların, rehinelerin ve kurbanların tam sayısını henüz açıklamazken, çeşitli Telegram kanallarında dolaşan bilgiler arasında farklar bulunuyor.

Rus sosyal medya kanallarında dolaşan doğrulanmamış bir videoda, en az üç saldırganın bıçak salladığını ve kanlar içinde yatan yaralı ya da ölü cezaevi gardiyanlarını görülüyor. Ayrıca saldırganlardan biri, videoda grubun DEAŞ ile bağlantılı olduğunu söylüyor.

Rus medyasında yer alan haberlere göre, saldırganlar bir helikopter ve iki milyon dolar (1.8 milyon euro) talep etti. Olay, geçtiğimiz haziran ayında Rostov bölgesinde bulunan bir cezaevinde yaşanan benzer bir saldırıyı takip ediyor. İki gardiyanı rehin alan mahkumlar, DEAŞ bağlantılı olduklarını iddia etmişti.

Haberin Devamı

SAVAŞ, RUSYA'NIN GÜVENLİĞİNİ ZAYIFLATIYOR MU?

Çeşitli medya kaynaklarına göre Rusya, son zamanlarda bir dizi terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı ve bu durum, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik kapsamlı işgali ve ardından gelen iç savaşa karşı muhalefeti bastırması sebebiyle geniş güvenlik kurumlarının zayıflayıp zayıflamadığı sorusunu gündeme getirdi.

Adını İran, Türkmenistan ve Afganistan'ın bazı kısımlarını kapsayan bölge için kullanılan eski bir terimden alan DEAŞ Horasan, geçtiğimiz Mart ayında başkent Moskova yakınlarında bir konser salonuna saldırı düzenledi. En az 145 kişinin hayatını kaybettiği ve 551 kişinin de yaralandığı saldırı, ülkede yıllardır yaşanan en ölümcül terör saldırısı olarak kayıtlara geçti.

Haziran ayında ise Rusya'ya bağlı özerk Dağıstan Cumhuriyeti'nin Derbent ve Mahaçkale şehirlerinde sinagog ve kiliselere eş zamanlı terör saldırıları düzenlendi. Yetkileler, aralarında bir Ortodoks rahip ve 15 polisin de bulunduğu en az 19 kişinin saldırılarda öldüğünü bildirdi.