Dünya Rusya'da banknot skandalı

Rusya'da banknot skandalı

18.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rusya'da banknot skandalı

Rusyada banknot skandalı

BİRÇOK ülkede paraların üstünde gurur duyulan tarihi kişi ve yerlerin resimleri basılırken, Rusya'da bir süre önce piyasaya çıkan 500 binlik banknotlarda, idamların da yapıldığı bir toplama kampının resmi yer alıyor.
Moscow Times gazetesinin haberine göre, yetkililerin gözünden kaçması sonucu artık elde ele dolaşan banknotun üzerinde resmi basılan Solovetski Manastırı, dünyanın ilk toplama kampı olarak kabul ediliyor. Moskova'nın bin kilometre doğusunda bulunan manastır, kale ve deniz üssü olarak kullanıldıktan sonra 1917 Devrimi'nin ardından toplama kampına dönüştürülmüş. Tarihçiler, Gulag toplama kampları sisteminin ilk kez burada kurulduğunu, 1934 yılında Naziler'in kampı gezerek, Sovyet "deneyimi"ni incelediğini söylüyor.
Para basımından sorumlu Goznak'ın Sanat Danışmanı İgor Kirilkov, iyiniyetle yapılan bir yanlışlığın söz konusu olduğunu, bu nedenle çok sayıda şikayet mektubuna karşın, banknotlardaki resmi kaldırmayı düşünmediklerini belirtiyor. Benzer bir sorunun, 100 bin rublelik banknotlarda yaşandığını anlatan Kirilkov, " Bolşoy Tiyatrosu önünde arabaya binmiş Yunan tanrısının çıplak olduğunu söyleyerek şikayet edenler var. Ama, Yunan tanrıları pantolon giymiyorsa, biz ne yapalım" diyor.

Yazarlar