31.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ukrayna’daki savaş devam ederken, Rusya’nın son dönemde Çin ile daha fazla yakınlaşma çabaları dikkat çekiyor. Ukrayna’ya yönelik işgal nedeniyle uluslararası alanla yalnızlaşan Rus yönetimi, Çin ile daha yakın bir iş birliği kurma çabasında. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile video-konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Tüm dünyada dikkatle izlenen görüşme, Çin’in Ukrayna savaşıyla ilgili tutumunun değişip değişmediğini görmek açısından büyük önem taşıyordu.
Bir kısmı Rusya televizyonlarında canlı yayınlanan görüşme, kapalı kapılar ardında devam etti. Sputnik’in aktardığına göre Putin görüşmenin başında Şi’ye, ülkesinin Çin ile askeri işbirliğini artırmak istediğini söyledi. “Rusya ve Çin orduları arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyoruz” diyen Rusya Devlet Başkanı, ülkesi ve Çin’in ‘Batı’nın benzerleri daha önce görülmemiş baskı ve provokasyonları ile başarılı bir biçimde başa çıktığını’ ifade etti. İlişkilerin tarih boyunca en iyi seviyesinde olduğunu belirten Putin, ayrıca Şi’yi Rusya’ya davet etti. Putin’in Şi’ye “Sayın Başkan, değerli dostum” şeklinde hitap etmesi dikkat çekti.
Putin ayrıca küresel jeopolitik görünümde değişimin sebepleri, gidişatı ve mantığıyla ilgili iki ülkenin aynı görüşte olduğunu da ifade etti. Şi ise Putin’den çok daha kısa bir konuşma yaparken, dünya genelinde durumun “zor” olduğunu belirterek Çin’in, bu zorluk karşısında Rusya ile stratejik iş birliğini arttırmaya hazır olduğunu söyledi.
‘Yalnız değilim’
Rusya son dönemde Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle zor günler geçirirken, Çin ise ülkede daha önce görülmemiş düzeyde bir Kovid-19 salgınıyla uğraşıyor. Rusya ile Çin ilişkileri, Moskova’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından daha da önem kazandı. Çin, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaşı kınamaktan kaçınsa da, mesafeli açıklamalarla dikkat çekti ve barışın önemini vurguladı.
Rusya, Ukrayna konusunda Çin’den şimdiye kadar beklediği desteği alamamış gözüküyor. Savaşla birlikte iki ülke arasındaki enerji ticareti büyük oranda büyüse de, Pekin, şimdiye kadar Batı’nın kendisine karşı yaptırım uygulamasına yol açabilecek doğrudan maddi destek sağlamamaya özen gösterdi.
CNN International’ın haberinde, görüşlerine yer verilen uzmanlar, Çin’in savaşın bir an önce bitmesi arzusunda olduğunu ifade ediyor. Çin’in barış görüşmelerine başlanması konusunda Rusya’yı uyarması bekleniyor. Euronews’te yer alan habere göre ise uzmanlar, Putin’in Çin lideri Şi Cinping’i Moskova’ya davet ederek siyasi bir gösteri yapmak arzusunda olduğu ve hem iç hem de dış kamuoyunda ‘yalnız değilim’ mesajı vermeyi a