Dünya Rusya alternatif rotaları da vuruyor!

Rusya alternatif rotaları da vuruyor!

25.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkarak yeni bir gıda krizine kapı aralamakla suçlanan Rusya, Ukrayna’nın liman kenti Odessa’yı hedef almayı sürdürüyor. Odessa’da tahıl ihracatı için kullanılan alt yapı ve tahıl depolarını hedef alan Rusya’nın saldırılarında, bugüne kadar en az 60 bin ton tahıl yandı.

Rusya alternatif rotaları da vuruyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rus ordusunun, son olarak Ukrayna’nın Romanya sınırında, Tuna Nehri üzerindeki tesislerine de saldırdığı belirtiliyor. Rusya’nın Reni limanını hedef aldığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Bu, önemli bir gelişme olarak görülüyor, zira Rusya’nın tahıl anlaşmasından çıkması sonrası alternatif arayışına girilmiş, tahılın Tuna üzerinden taşınması en gerçekçi sonuç olarak masaya getirilmişti. Tahılın Tuna üzerinden gönderilmesi, ya da buradan Romanya’nın Köstence limanına taşınarak alıcı ülkelere gönderilmesi tartışılıyordu. Rusya’nın bu saldırılarla, Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasını engellemeye çaba göstereceği belirtiliyor.

Önerilen bir diğer alternatif rota ise yine Romanya ve Bulgaristan iç sularının kullanılarak Türkiye üzerinden tahıl gönderilmesi üzerineydi.

Saldırılar, Rusya’nın kendi talepleri dışına çıkan bir anlaşmayı engellemek adına her şeyi yapacağını gösteriyor. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘ülkesinin Afrika’ya tahıl tedarikinde Ukrayna’nın yerini doldurmaya hazır olduğunu’ ifade etti. Kremlin’in internet sitesinde yayımlanan bir makale kaleme alan Putin, Moskova’nın Afrika’ya bir bölümü ticari, bir bölümü de ücretsiz olmak üzere tahıl ihracatı yapabileceğini belirtti. Moskova’nın Türkiye ve Katar’ı içeren bir rotayla Afrika’ya tahıl ihracatı yapmayı önerdiği de öne sürülüyor.