22.08.2023 - 10:59 | Son Güncellenme:
BBC Türkçe milliyet.com.tr
Savaşın on sekizinci ayının dolmasına iki gün kaldı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla temellerinden değişen dünya işgalin ne zaman ve nasıl sona ereceğini merakla bekliyor. Ukrayna ordusunun yaz başında başlattığı karşı taarruz henüz Rus savunma hatlarında bir kırılmaya yol açmadı, taraflar artık insansız hava ve deniz araçlarını daha çok kullanıyor.
Rusya'nın başkenti Moskova'da gece yarısı patlamalar duyuldu, gökyüzünü aydınlatan patlamaların gerçekleştiği yerler Strogino semtiyle Krasnogorsk bölgesiydi. Patlamaların görüntüleri anında sosyal medya kanallarında yayıldı, evlerin üstünde yükselen dumanlar dikkat çekiciydi.
Drone saldırılarının ardından Moskova'daki üç ana havalimanı bir kez daha uçuşlarını durdurmak zorunda kaldı. Rusya'nın başkentini hedef alan insansız hava aracı saldırıları haftalardır devam ediyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova semalarında süzülen iki drone'un hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu bilgisini paylaştı.
Ancak Rusya Ukraynalıların gönderdiği tüm insansız hava araçlarını engelleyemiyor. Bunlardan biri, Rus ordusuna ait uzun menzilli bir stratejik bombardıman uçağını imha etti.
Sosyal medyada yayınlanan ve BBC'nin doğrulama servisi BBC Verify arafından analiz edilen görüntüler, St Petersburg'un güneyindeki Soltsy-2 Hava Üssü’nde bir Tupolev Tu-22’yi yanarken gösteriyor.
Moskova, bir insansız hava aracının hafif silahlarla vurulduğunu ancak aracın uçağa 'hasar vermeyi' başardığını söyledi. Ukrayna açıklama yapmadı.
Tu-22 ses hızının iki katı hızda hareket edebiliyor ve Rusya tarafından Ukrayna’ya saldırı düzenlemek için yaygın olarak kullanılıyor.
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumartesi günü Moskova saatiyle 10.00 civarında 'helikopter tipi İHA' tarafından saldırı düzenlendiği belirtildi. Konum, Soltsy-2'nin bulunduğu 'Novgorod bölgesinde bir askeri havaalanı' olarak verildi.
Bakanlık, "İHA, havaalanının gözlem karakolu tarafından tespit edildi ve hafif silahlarla vuruldu. Terör eylemi sonucunda bir uçak hasar gördü; herhangi bir can kaybı yaşanmadı" açıklamasını yaptı. Açıklamada ayrıca havaalanında çıkan yangının kısa sürede söndürüldüğü belirtildi.
Ancak sosyal medya platformu Telegram'da yayınlanan görüntüler, Tu-22'nin kendine özgü burun konisine sahip bir jeti etkisi altına alan büyük bir yangını gösteriyordu. BBC Verify görüntüleri analiz etti ve bunların güvenilir olduğuna kanaat getirdi.
Tek bir uçağın imha edilmesinin Moskova'nın 60 uçaklık filosunun gücü üzerinde çok az etkisi olacak olsa da saldırı, Kiev'in Rusya topraklarındaki hedefleri vurma konusunda artan kabiliyetini ortaya koyuyor.
Kiev son aylarda düzinelerce sabit kanatlı insansız hava aracını Moskova'ya saldırmak için kullandı; bu, yüzlerce kilometrelik bir yolculuk demek.
Vladimir Putin'in memleketi St. Petersburg'un güneyinde yer alan Soltsy-2, Ukrayna sınırından kuş uçuşu yaklaşık 650 kilometre uzakta.
Buna rağmen, Rusya Savunma Bakanlığı'nın insansız hava aracını 'helikopter tipi İHA' olarak tanımlaması, kısa mesafeden fırlatılan, ticari olarak temin edilebilen ucuz bir araç olarak tanımlaması anlamına geliyor.
Tu-22, Soğuk Savaş döneminden kalma, döner kanatlı süpersonik bir bombardıman uçağı.
Tu-22M3 gibi modern versiyonları, 2.300 km/saat hıza ulaşabiliyor ve güdümlü füzeler dahil olmak üzere 24 bin kilograma kadar silah taşıyabiliyor.
Suriye, Çeçenistan, Gürcistan ve son olarak Ukrayna'daki çatışmalarda kullanıldılar.
BBC Verify, Ukrayna'nın Soltsy-2'ye düzenlediği insansız hava aracı saldırısının yerini, uçakların ve kıyıların görünümü gibi görsel ipuçlarını hava üssünün tarihi uydu görüntüleriyle karşılaştırarak doğruladı.
O zamanki hava koşulları - yağmurlu ve kapalı - görüntülerdeki hava koşullarının yanı sıra olayın diğer fotoğraflarıyla da eşleşiyordu.
Görüntülerde görülen uçağın kalıntıları Tu-22M3'ünkilerle tutarlı. BBC Verify tarafından analiz edilen tarihi uydu görüntüleri, bu tür uçakların üsse konuşlandırıldığını gösteriyor.