09.06.2017 - 16:52 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin aldığı referandum kararı, IŞİD terörüyle boğuşan ülkede tansiyonu birden yükseltti. Mesut Barzani'nin ilan ettiği referandum tarihi, Türkiye, ABD, Bağdat yönetimi ve bölgedeki diğer aktörler tarafından tepkiyle karşılandı. Reuters haber ajansı, tepkilere karşın Kürtlerin bağımsızlık referandumundan geriye dönmeyeceğini bildiriyor.
Ajansa konuşan Barzani'nin danışmanı Hoşyar Zebari, 25 Eylül tarihinin kesin olduğunu söyledi. "Geri dönülmeyecek bir karar verdik" ifadesini kullanan Zebari, buna karşın bir bağımsızlıktan söz etmediklerini, referandumdan söz ettiklerini savundu.
Türkiye: Vahim bir hata
Başbakan Binali Yıldırım, "Bölgemizde yeterince sorun var. Yeni bir sorun alanı oluşturulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz ve bu kararın da sorumsuzca verilmiş bir karar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında ise, vahim bir hata yapıldığı belirtilerek Türkiye'nin birinci önceliğinin Irak'ın toprak bütünlüğü olduğu vurgulandı.
ABD: Öncelik IŞİD, referandum değil
ABD, Barzani yönetiminden odak noktasını IŞİD'in mağlup edilmesine vermesini istiyor. Washington yönetiminin birleşik ve federal bir Irak'ı desteklediğini belirten Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, "Yetkililere şu anda referanduma gitmenin, önceliklerden kaçınılacağına yol açacağı endişelerimizi aktardık. Bu öncelikler, IŞİD'in yenilgiye uğratılması, istikrar sağlanması, yerinden olmuş kişilerin geriye dönmesi" dedi.
Bağdat öfkeli
Irak hükümeti, tek başına alınan kararı reddettiğini duyurdu. Kürtlerin atacağı tek taraflı bir adımın kabul edilmeyeceğini aktaran hükümet sözcüsü Saad el Haddithi, "Hiçbir parti, diğer partilerden izole olarak, kendi başına Irak'ın geleceğine karar veremez. Irak'ta bir taraftan gelecek herhangi bir önlemin anayasayı temel alması lazım" ifadesini kullandı.
Türkmenler sandığa gitmeyecek
Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Erşet Salihi ise, "Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgenin bu referanduma katılmasını kesinlikle kabul etmeyeceğiz" dedi. Anadolu Ajansı'na konuşan Salihi, Türkmenlerin bu hassas süreçte böyle bir adımın atılmasını tehlike olarak gördüğünü belirtti.
Salihi'ye göre, Kürt partiler arasında da bir uzlaşma yok.
Almanya uyardı
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, Berlin yönetiminin referandum kararını büyük bir endişe ile izlediğini söyledi. Gabriel, Kürtleri tek taraflı atılacak adımlara karşı uyardı.
İran ve Suriye de istemiyor
Reuters, İran ve Suriye yönetimlerinin de bir referandumun bölgeyi etkilemesinden endişe duyduğunu aktarıyor.
Kürt Bölgesel Yönetimi, 25 Eylül'de sandığa gidileceğini dün duyurmuştu.