12.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, özellikle Washington yönetiminin “Desteklemiyoruz” açıklamasına rağmen Refah kentine yönelik operasyonda ısrarlı olması, giderek artan bir şekilde tepki çekmeye devam ediyor. Son olarak Refah’a yönelik operasyonda 58 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgedeki sivillere güvenli geçiş vaat etti.
İsrail’in Hamas’a yönelik saldırıları sürerken, son günlerde odağını savaştan kaçan yüzbinlerce Filistinli’nin sığındığı, Gazze’nin güneyindeki Refah’a çevirmesi ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok hükümet tarafından eleştirildi. Amerikan ABC News kanalına konuşan Netanyahu, dünya çapında çok sayıda ülkenin tepkisini çeken Refah bölgesine saldırı planlarını uygulamaya geçireceklerini ve Hamas’a karşı yürütülen askeri operasyonu buraya doğru genişleteceklerini savundu. Netanyahu, söz konusu operasyonu gerçekleştirirken, “Sivil halkın bölgeden ayrılabilmesi için güvenli geçiş imkanı sağlayacağız” dedi.
Hamas öfkeli
Ancak bu, çoğu ülkeyi ve Hamas’ı tatmin etmedi. Hamas hareketinden önemli bir kaynak, İsrail’in Refah’a yönelik bir saldırısının, rehine ve tutuklu takasına ilişkin anlaşma müzakerelerini “havaya uçurmak anlamına geleceğini” savundu. “Şarku’l Avsat”ın aktardığına göre, Filistin ‘El Aksa’ televizyonuna konuşan kaynak, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu, Refah’ta soykırım ve yeni bir insani felaket gerçekleştirerek, takas anlaşmasından kaçmaya çalışmakla suçladı. Söz konusu kaynak ayrıca, “Netanyahu ve ordusu 4 aydan fazla bir sürede başaramadığını, savaş ne kadar sürerse sürsün başaramayacak” diye ekledi.
Biden yine uyardı
ABD, bu bölgeye yapılacak bir saldırıyı desteklemediğini açıkça bildirmişti. ABD Başkanı Joe Biden, dün İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Biden’ın, Netanyahu’ya “Refah’ta 1 milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamak için inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmadan askeri operasyona başlamaması gerektiği” görüşünü yinelediği ifade edildi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise, Cumartesi günü Refah’a yönelik “saldırıların çok ciddi sonuçları olacağı” uyarısında bulunarak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmış, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da olası bir saldırıdan “derin endişe” duyduğunu vurgulamıştı. Cameron, “Öncelik, yardımların ulaşması ve rehinelerin kurtarılması için çatışmalara derhal ara verilmesi olmalıdır” demişti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 9 Şubat’taki açıklamasında, Refah kentine sığınan sivillerin gidecek yeri olmadığını vurgulayarak, “Gazze nüfusunun yarısı şu anda gidecek hiçbir yeri olmayan Refah’a sıkışmış durumda. İsrail ordusunun bundan sonra Refah’a odaklanmayı planladığına dair haberler endişe vericidir. Böyle bir eylem, halihazırda insani bir kabus olan durumu katlanarak arttıracak ve açıklanamayacak bölgesel sonuçlar doğuracaktır” demişti.
Mısır’dan İsrail’e sert uyarı
Mısır hükümet kaynakları, İsrail ordusunun Gazze’nin Refah kasabasına girmesi durumunda İsrail’le olan Camp David Barış Anlaşması’nın askıya alınacağını söyledi. Associated Press ajansına konuşan iki üst düzey yetkili ve bir Batılı diplomata dayandırılan habere göre, Kahire, sınır kasabasında yaşanabilecek çatışmaların bölgedeki ana insani yardım kapısının kapanmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. Mısır’ın yaklaşık yarım asırdır bölgesel istikrarın temel taşı olan Camp David anlaşmalarını askıya alma uyarısı, Netanyahu’nun Hamas’a karşı verilen savaşın “kazanılması” için Refah’a asker göndermenin gerekli olduğunu söylemesinin ardından geldi. İsrail ve Mısır, 1970’lerin sonunda dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın arabuluculuğunda imzalanan ve bir dönüm noktası olan Camp David Anlaşması, sınırın her iki tarafındaki kuvvetlerin konuşlandırılmasını düzenleyen çeşitli hükümler içeriyor. Mısır, 5 km’lik tampon bölge oluşturarak, yerin altında ve üstünde beton duvarlar inşa edip Gazze sınırını büyük ölçüde güçlendirmişti.