15.10.2022 - 12:07 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya'nın kanlı Ukrayna işgali sekizinci ayında. Putin'in "birkaç günde biter" diye düşündüğü savaş, bitmek bilmediği gibi Rusya'nın istediği yönde ilerlemiyor. Putin bu nedenle aylar sonra başkent Kiev'e ve sivillere saldırılar düzenledi. Kendine destek arayan Putin, beklediği yardımı İran'da buldu.
İRAN'IN İNTİHAR DRONE'U ALTYAPIYI YOK ETTİ
İran birlikleri, Moskova güçlerini kamikaze insansız hava araçlarının nasıl çalıştırılacağı konusunda eğitmek için gizlice Ukrayna cephesine gönderildi. İngiliz Mirror gazetesinin aktardığına göre, sayıları 50'yi bulan Devrim Muhafız Kolordusu (IRGC) uzmanı, yüzlerce Shahed-136 uçağı ile güney ve doğu cephesine gönderildi.
Dün, Kiev'in 50 kilometre batısında bulunan Makrariv yakınlarındaki küçük bir kasabaya, İran yapımı 'intihar uçağı' kullanılarak yapılan bir saldırı, kritik altyapıyı yok etti. Olay yerine çok sayıda acil kurtarma ekipleri gönderdi.
İran rejiminin güçlerinin çatışmaya karıştığını inkar etmesine rağmen, Devrim Muhafızları birliklerinin Kırım'daki Dzankoi ve güneydeki Herson'da üslendiği ve bir ekibin yok edildiği bildiriliyor. Ukraynalı bir kaynak gazeteye şunları söyledi:
Son zamanlarda İran eğitim birliklerinden en az biri vuruldu ve aktif olarak avlanıyorlar. Bir süredir Devrim Muhafızları uzmanlarının sivillere yönelik korkunç saldırılarında Rusya'ya yardım etmesinden ve tabii ki hedef alınmasından endişe duyuyoruz.
CNN INTERNATIONAL TEMMUZDA DUYURMUŞTU
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, bu haftanın başlarında Rusya'yı askeri ve sivil hedeflere karşı intihar drone'ları olarak da bilinen İran yapımı Shahed-136 İHA'larını kullanmakla suçladı. Tahran, insansız hava araçlarını Rusya'ya satmayı reddetti, ancak Moskova'nın silahı kullandığına dair artan kanıtlar var.
Temmuz ayında CNN International, bir Rus heyetinin, silahlı insansız hava araçlarını incelemek için Haziran ayından bu yana en az iki kez İran'ın merkezindeki bir havaalanını ziyaret ettiğini bildirdi. CNN, bir ABD yetkilisine dayandırdığı haberinde, Ağustos ayında Rus yetkililerin insansız hava araçlarıyla eğitime başladığını söyledi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, sadece 30 Eylül ve 6 Ekim arasında doğrudan hedeflere uçurulmak üzere tasarlanmış 24 silahı imha ettiğini açıkladı.
950 kilometreden fazla menzile sahip olan patlayıcı yüklü insansız hava araçları, doğrudan düşman askerlerine, araçlarına veya binalarına çarpmadan önce potansiyel hedeflerin üzerinde saatlerce 'oyalanabilir' ve patlamaya neden olabilir.
"BİZİ YERYÜZÜNDEN SİLMEYE ÇALIŞIYOR"
Rusya, Vladimir Putin'in yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Ukrayna'nın işgal altındaki birden fazla bölgesinde askeri güç kaybederken, son haftalarda sivil bölgelere yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı.
Kiev, bu hafta başında ülkeye 83 füze fırlatıldığını, hem başkenti hem de diğer şehirleri vurduğunu ve bu süreçte sivilleri öldürdüğünü söyledi. Zelensky, Telegram'da paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:
Panik ve kaos istiyorlar. Enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar. Rusya bizi yok etmeye ve yeryüzünden silmeye çalışıyor.
Ukrayna ordusu, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "düşmanın Belarus topraklarından başlatılan saldırılarda İran Shahed-136 İHA'larını kullandığını" ve Rusya'nın ilhak ettiği Kırım yarımadasında dokuz insansız hava aracının "tahrip edildiğini" belirtti.
Ukrayna hava savunma ekipleri, Rusya'nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana sürekli olarak işgal ettiği tek büyük kentsel alan olan Herson'da ateşlenen füzeleri ve şüpheli insansız hava araçlarını tekrar vurmak zorunda.
"ONU ÇILDIRTAN İNANÇLARI VAR"
Bu arada Putin, eski Sovyet devletlerinin diğer liderleriyle bir araya geldiği Bağımsız Devletler Topluluğu Zirvesi (BDT) toplantısının ardından Astana'da açıklamalarda bulundu. Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, emrettiği askeri seferberliğin sona erdiğini ve bittiğinde daha fazla zorunlu askerlik planı olmadığını söyledi. Ayrıca Kremlin'in müzakerelere istekli olduğu yönündeki tutumunu yineledi, ancak Ukrayna katılmak istiyorsa uluslararası arabuluculuğa ihtiyaç duyacaklarını söyledi.
Uzmanlar, Rus liderin baskı altında olduğunu, ve Ukrayna'daki sözde "özel askeri operasyonun" onun için son derece kötü gittiğini söylüyor. BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, "Birkaç gün içinde bitmesi gerekiyordu. Ancak neredeyse sekizinci ayın içindeyiz ve henüz bitme sinyali yok" diyor. Üstelik Kremlin, "ciddi sayıda" asker kaybettiğini kabul etti, geçtiğimiz haftalarda Rusya ordusu yakın dönemde işgal edilen Ukrayna topraklarını kaybediyordu.
Rusya merkezli Nezavisimaya Gazeta'nın sahibi ve genel yayın yönetmeni Konstantin Remchukov, "O, nükleer bir gücün otoriter lideri. Bu ülkenin sorgulanamaz lideri. Onu çıldırtan bazı güçlü inançları ve algıları var. Önem bakımından bunun varoluşsal olduğuna inanmaya başladı. Sadece onun için değil. Rusya'nın geleceği için de" diyor.
BİTMEYEN BİR SAVAŞA MI DÖNÜŞECEK?
Peki Eeğer bu savaş varoluşsal ise Putin kazanmak için ne kadar ileri gitmeye hazır? Geçtiğimiz aylarda, Putin dahil üst düzey Rusya yetkilileri, Kremlin liderinin savaşta nükleer silah kullanmaya hazır olduğu konusunda ayrıntı barındırmayan ipuçları ortaya attı. Ancak ABD Başkanı Joe Biden CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Putin'in nükleer silah kullanacağını sanmıyorum. Ancak bunun hakkında konuşmasını sorumsuzca buluyorum" dedi.
Gazi liberal siyasetçi Grigory Yavlinsky, "Batı ile doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçınıyor ancak aynı zamanda buna hazır da" diyor ve ekliyor:
En çok nükleer savaş ihtimalinden korkuyorum. Sonra da bitmeyen bir savaşa dönüşmesinden...
Ancak bitmeyen savaş demek, bitmeyen kaynak demek. Rusya buna sahip gibi görünmüyor.
Bu hafta eski Rusya Devlet Başkanı ve Başbakanı Dmitry Medvedev, "Ukrayna devletinin şu anki görünüşü Rusya için daimi, doğrudan ve net bir tehdit. İnanıyorum ki, gelecekteki hareketlerimizin amacı Ukrayna'nın siyasi rejiminin tamamen parçalanması olmalı" diye yazdı.
BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, "Eğer Medvedev'in sözleri Putin'in düşüncelerini yansıtıyorsa, uzun süreli ve kanlı bir savaş bekleyin." diyor.