06.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
“Nature Neuroscience Journal” adlı yayındaki makaleye göre, söz konusu aşı, deneklerin beynindeki gen mutasyonlarını düzelterek otizm belirtilerini ortadan kaldırdı. Araştırmacılar, enjeksiyonun, otistik insanlarda da uygulanabileceğini açıklayarak heyecan yarattı. Uzmanlar, deneklere otizm belirtileriyle ilişkili DNA’daki belirli bir mutasyonu değiştiren bir gen düzenleme ilacı enjekte etti.
Davranışları düzeldi
Otizm spektrum bozukluğu (OSD), MEF2C genindeki bir mutasyonla ilişkilendirilmiştir. Bilim insanları, bu genetik özelliğe sahip deneklere aşı yaptıktan sonra onların davranışsal ve sosyal sorunları tamamen tersine döndü. Araştırmacılar, gen düzenleme aşısını, farelerin beyinlerine enjekte edilen bir virüse yerleştirdiler. Çalışmanın yazarları, “Bu tedavi, çeşitli beyin bölgelerinde MEF2C protein düzeylerini başarılı bir şekilde eski haline getirdi ve MEF2C-mutant, farelerdeki davranışsal anormallikleri tersine çevirdi” dedi. 200’den fazla genetik mutasyonun OSB’yi etkilediği biliniyor.
Erken teşhis önemli
Otizm, “Yaşam boyu süren, sosyal iletişimde zorluklara, sınırlı ya da tekrarlayan davranışlara neden olan nörogelişimsel bir bozukluk” olarak tanımlanıyor. Semptomlar daha çok ilk 3 yaşta görülüyor. Dünyada okul çağındaki her 54 çocuktan biri bu rahatsızlıkla karşı karşıya. Türkiye’de 550 bin otizmli birey ile 0 - 14 yaş grubunda 150 bin otizmli çocuk olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar otizmde erken teşhisin, otistik bireyin eğitim ve tedavi alarak hayata katılmasının çok önemli olduğunu belirtiyor.