17.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının ardından başlayan abluka ve ufukta gözüken İsrail kara harekatı nedeniyle Gazze’de yaşam şartları giderek daha da kötüleşiyor. İsrail, cumartesi günü yaptığı açıklama ile Gazze’de yaşayanların kuzeyden güneye geçmelerini istemişti. Gazze’de yaşayan Filistinlilerin bir kısmı eşyalarını araçlarına yükleyerek, bir kısmı da yürüyerek güneye doğru hareket etmişti.
İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, 500 bin Filistinlinin Gazze’nin güneyine geçtiğini açıklarken, “Tahmin edilmesi ve belirlenmesi oldukça zor ancak yaklaşık yarım milyon kişi Gazze’nin güneyine geçti” dedi. Gazze Hükümeti ise bu iddiayı yalanlarken, sadece 70 bin kişinin Gazze’den ayrıldığını açıkladı. İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları ise devam ediyor.
HAN YUNUS’A AKIN
Gazze şehir merkezinden ayrılarak güney bölgelere, genellikle de Han Yunus kentine giden sivilleri, burada da zorlu şartlar bekliyor. Han Yunus’ta genellikle BM gözetimindeki okullarda konaklayan siviller zor şartlar altında yaşamını sürdürürken, zaten hayli yoğun olan bölge, kuzeyden gelenlerle birlikte iyice kalabalıklaştı.
KITLIK!
Su, gıda, elektrik ve ilaç kıtlığı nedeniyle bölgede durum zorlu. İsrail’in Gazze’ye su sağlanmasını kabul etmesi ve dün Mısır’dan bir miktar yakıt girişinin sağlanmasıyla durum bir nebze iyileşti ancak yakın gelecek için kaygılar büyük. Gazze’nin güneyinde bazı bölgelerde su akışı sağlansa da, pompalar çalışmadığı için suyun dağıtımı yapılamıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7-15 Ekim tarihleri arasında Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki sağlık tesislerine 110’dan fazla saldırı düzenlendiğini, 15 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Saldırılarda 24 sağlık tesisi ve 23 ambulansın da zarar gördüğü bildirildi. Birleşmiş Milletler yetkilileri ise “benzeri görülmemiş bir insani felaket” yaşanabileceği konusunda uyarıyor.
BİLİNMEZLİK VE KAOS
Nitekim Gazze’den çıkışlar için de bilinmezlik ve kaos sürüyor. Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın ABD, İsrail ve Mısır arasındaki görüşmeler sonrası dün açılacağı açıklanmıştı. Hatta bazı uluslararası ajanslar, Gazze’nin güneyinde sınır kapısının yeniden açılmasıyla eş zamanlı olarak bir ateşkes üzerinde anlaşıldığını da duyurmuştu. Haberler sonrası pasaportu bulunan Gazzeliler kapıya akın etti, ancak daha sonra bu haberler hem İsrail hem de Hamas tarafından yalanlandı. Mısır’ın kontrolündeki Refah Sınır Kapısı, geçmek için bekleyen kalabalığa ve gıda, tıbbi malzeme, yakıtın Gazze’ye girmesine izin verilmesi yönündeki artan çağrılara rağmen hala kapalı. Mısır’ın güvenlik garantileri istediği, İsrail’in de geçen tırları kontrol etmeyi talep ettiği öğrenildi.
HAMAS: ELİMİZDE 250 REHİNE VAR
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeida, dün rehinelere ilişkin açıklama yaptı. Ubeida, “Gazze’deki İsrailli rehinelerin sayısı 200 ila 250 arasında değişiyor ve Kassam Tugayları’nın elinde bulunanların sayısı 200, geri kalanı ise direniş grupları ve diğer yerlere dağıtıldı” dedi. Ubeida, İsrail bombardımanlarında şu ana kadar 22 rehinenin ise hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail’in Gazze’ye kara harekatı tehdidinin kendilerini korkutmadığını söyleyen Ubeida “Gazze işgalciler için yalnızca bir mezarlık olacak” ifadesini kullandı.
RAKAMLARLA GAZZE
* İsrail’deki ölü sayısı:1400 (291’i asker)
* Gazze’deki ölü sayısı: 2808 (750’si çocuk yaşta)
* Hamas’ın elindeki rehine sayısı: 200-250 (kayıplar dahil değil)
* Gazze’nin kuzeyinden ayrılanların sayısı: 500 bin
* Gazze’nin kuzeyindeki toplam nüfus: 1.1 milyon
* Gazze Şeridi toplam nüfus: 2.3 milyon
* Yerinden edilen Gazzeli: 1 milyon üzerinde
* Gazze’de yıkılan konut sayısı: 7 binden fazla
* Gazze’de enkaz altında kayıp sayısı: 1000’den fazla
NETANYAHU İLE BLİNKEN SIĞINAĞA İNDİ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arap ülkelerindeki temaslarının ardından yeniden İsrail’e geçti. Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile başkent Tel Aviv’de gerçekleştirilen savaş kabinesi toplantısına katıldı. Kabine toplantısının ardından ise Blinken ile Netanyahu görüşmesi sırasında Tel Aviv’e yönelik roket saldırısı düzenlenirken, siren sesleri duyuldu. Bu sırada Netanyahu ve Blinken, görüşmelerini yarıda bırakarak 5 dakika boyunca sığınakta bekledi. Öte yandan Netanyahu, Lübnan’daki Hizbullah’a ve İran’a uyarıda bulunarak, “Bizi denemeyin, büyük zarar görürsünüz” açıklamasını yaptı. Netanyahu, ayrıca 7 Ekim’de başlayan çatışmaların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk kez dün telefonda görüştü.
İSRAİL’DE DE TAHLİYE
Yaklaşan kara harekatı bölgede yaşayan ve Hamas’ın saldırılarından sağ kurtulan İsraillileri de etkiledi. Sderot gibi Gazze çevresinde bulunan İsrail kent ve kasabaları tamamen boşaltılırken, burada yaşayan çok sayıda kişi başka kentlere tahliye edildi. Güneyde bunlar yaşanırken, ülkenin kuzeyinde Lübnan sınırına yakın bölgelerde de baş gösteren tehlike nedeniyle tahliye kararı alındı. Lübnan sınırında çatışma ihtimaline karşı bölgede yaşayan en az 70 bin sivilin güvenli alanlara tahliyesi için hazırlık yaptığı bildirildi.
MISIR NEDEN AÇMIYOR?
Refah Sınır Kapısı, insani yardımların Gazze’ye ulaştırılmasını sağlayacak tek yol olarak önemli ve Refah’tan bir yardım koridorunun oluşturulması yönünde çağrılar yapılıyor. Ancak sorunun insani boyutunun dışında siyasi bir yönü de bulunuyor. Uzmanlara göre, Mısır, İsrail’in Filistinli mültecilerin geri dönmesine asla izin vermemesi ve Filistinlilerin devlet taleplerini zayıflatması ihtimaliyle Gazze’den mültecileri kabul edip etmeme konusunda ikilem yaşıyor.