DünyaOrta Avrupa’yı yıkan fırtına İtalya’ya yöneldi

Orta Avrupa’yı yıkan fırtına İtalya’ya yöneldi

18.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Orta Avrupa’yı hafta sonundan bu yana etkisi altına alan Boris fırtınası sonucu meydana gelen selde Polonya, Çekya, Romanya ve Avusturya’da en az 22 kişi hayatını kaybederken, yoğun yağış İtalya’yı da vurdu.

Orta Avrupa’yı yıkan fırtına İtalya’ya yöneldi

Dört günde Avusturya, Çekya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’nın bazı bölgelerinde eylül ayındaki ortalama yağışın beş katı kadar yağış yaşandı.

Haberin Devamı

Tuna yükseliyor

Tuna Nehri, Slovakya ve Macaristan’da hâlâ yükselirken, Slovakya’nın başkenti Bratislava’nın bazı bölgelerinde sokakları su bastı. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de nehrin her 24 saatte yaklaşık bir metre yükseldiği, nehir boyunca uzanan tramvay hatları ve yollar ile Margaret Adası’nın kapatıldığı belirtildi. 

İtalya Meteoroloji Servisi, dün erken saatlerden itibaren yoğun yağış, kuvvetli rüzgar ve şiddetli fırtına uyarıları yayımladı. Yaklaşık 50 bölge için sarı alarm yayımlanırken fırtına, heyelan ve sel riski olduğuna dair uyarıda bulundu. Uyarıların yarına kadar süreceği bildirildi.

Orta Avrupa’yı yıkan fırtına İtalya’ya yöneldi

Sorumlusu Akdeniz ve Karadeniz

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden iklim bilimci Sonia Seneviratne, Avrupa’da yaşanan selleri oluşturan su buharının çoğunun Karadeniz ve Akdeniz’den geldiğini söyledi. The Guardian’ın haberine göre Seneviratne, her iki denizin insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle giderek ısındığını, bu nedenle de daha fazla suyun buharlaştığını belirtti. Sonia Seneviratne, ortalama olarak her bir derecelik ısınmada yoğun yağış olaylarının yüzde yedi arttığını kaydederek “Şu anda 1.2 derecelik küresel ısınma var. Bu da ortalama yoğun yağış olaylarının yüzde 8 daha yoğun olduğu anlamına geliyor” dedi.