23.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya’da taraflara ateşkese bağlı kalmaları çağrısında bulunarak, ateşkesin siyasi bir sürece dönüşmesi gerektiğini söyledi. Kapalı oturumda BM Güvenlik Konseyi’ni Berlin’deki Libya Konferansı hakkında bilgilendirdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Guterres, Libya Konferansı’nın büyük bir adım ancak daha sadece bir başlangıç olduğuna dikkati çekti. Guterres, Libya’da siyasi yaşamın normalleşmesine olanak sağlayacak ve reform sürecini yönetecek bir siyasi forum kurulacağını, bu forumda yer alacak bir takım isimlerden bahsedildiğine ve bu isimlerden bazılarının ise tarafların onayıyla BM tarafından seçileceğini anlattı.
Guterres, “Önümüzde uzun bir yol var. Bazı ihlaller yaşansa da büyük değil, ateşkes işliyor. Ateşkesten gerçek bir siyasi sürece geçmemiz gerek ve henüz orada değiliz” dedi. BM Güvenlik Konseyi’nin, uluslararası toplumun ve taraflar üzerinde nüfuzu bulunan ülkelerin ateşkesle belirlenen yol haritasının uygulanması için Libya’daki taraflara baskıyı sürdürmesi gerektiğini belirten Guterres, Libya’ya yönelik silah ambargosu ihlallerinin ise “kabul edilemez” olduğunu bildirdi. Guterres, BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e Berlin Zirvesi’nin sonuçlarını kabul etme, Libya’da birlik ve barış sağlanması için liderlik göstermeleri çağrısında bulundu.
Almanya’nın başkenti Berlin’de 19 Ocak’ta uluslararası toplumun katılımıyla düzenlenen Libya Konferansı’nda taraflar sahadaki ateşkese bağlı kalınacağı vaadinde bulunmuştu.
‘Rusya zorda kaldı’
Bu arada Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Rusya’nın, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’i ateşkes anlaşmasını imzalamaya ikna edemeyerek zor durumda kaldığını söyledi. Ülkedeki iç çatışmaları sona erdirmek amacıyla yürütme ve danışma kurumu olarak kurulan, Libya’nın farklı kabile, etnik kimlik ve bölgelerinden 145 üyesi bulunan Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin Başkanı Mişri, AA’ya yaptığı açıklamada, Rusya ile Türkiye’nin girişimiyle sağlanan Moskova buluşmasında esnek olmaya çalıştıklarını ancak Hafter tarafının masadan kalkmak için bahaneler ürettiğini savundu. Rusya’nın, Hafter’i ateşkes metnini imzalama konusunda ikna edebileceğine inanmadığını dile getiren Mişri, “Rusya Hafter’i ikna edemeyerek zor durumda kaldı” dedi. Hafter’in bugüne kadar varılan tüm anlaşmaları ihlal ettiğini hatırlatan Mişri, “suçluların cezalarını çekmeleri gerektiğini” belirtti.
Cezayir’de Libya toplantısı
Öte yandan Cezayir, bugün Libya’nın 6 komşusu ile Mali’nin bir araya geleceği toplantıya ev sahipliği yapacak. Cezayir, Mısır, Tunus, Sudan, Çad ve Nijer’in dışişleri bakanlarının katılacağı toplantıya Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin katılmayacağı açıklandı. UMH Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale, Hafter güçlerinin de davet edilmesi nedeniyle toplantıya katılmayı reddettiklerini söyledi.
Hafter güçleri havalimanı vurdu
Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), General Halife Hafter’e bağlı milislerin, Trablus’un dünyaya açılan kapısı Mitiga Havalimanı’nı grad füzeleriyle vurduğunu açıkladı. UMH Sözcüsü Muhammed Kununu, Hafter milislerinin Mitiga’yı 6 grad füzesiyle vurduğunu belirtti. Ateşkesin defalarca ihlal edildiğine dikkati çeken Kununu, saldırının, havalimanındaki seyrüseferi açık bir şekilde tehdit ettiğini vurguladı. Öte yandan Hafter güçleri, Trablus ve çevresini “uçuşa yasak bölge” ilan ettiklerini açıklayarak, bölgeye yaklaşan sivil uçakları vurma tehdidinde bulundu.