31.05.2023 - 11:37 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
7 milyon nüfuslu Orta Amerika ülkesi El Salvador, Güney Amerika'nın suç oranı en yüksek ülkelerinden. Öyle ki ülkede cinayet işlenmeyen tek gün geçtiğimiz Şubat ayının 25. günüydü. Çetelere karşı savaş açtığını ilan eden El Salvador lideri Nayib Bukele, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:
'25 Şubat gününü tüm ülkede sıfır cinayetle kapattığımızı doğrulayabiliriz. Tanrı'ya şükür'
Mart 2022'de Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 87 cinayet işlenince sokaklarda insan avı başlatıldı. Gözaltına alınan çete şüphelileri yine üstlerinde yalnızca iç çamaşırlarıyla hapishanelere götürüldü.
Söz konusu hapishanede o kadar çok mahkum var ki, 'Mega Hapishane' olarak tanıtılan bina bile artık tıka basa doldu. İçeride birçok ölümcül çete ve üyeleri de bulunuyor.
MS-13 ve Calle 18 isimli çeteler hapishanenin tanınan çetelerinden. MS-13'ün dünya genelinde 50 bin ila 70 bin üyesi olduğu Calle-18'in ise yaklaşık 70 bin üyesi olduğu biliniyor.
İki çete, uzun yıllardır Orta Amerika'nın en güçlüsü olmak için yarıştı. Defalarca aralarında savaşıp bölgelerini genişletmeye çalıştı. 2015 yılında kayıtlara geçen olay ise çetelerin vahşiliğini gözler önüne serdi. Bir adam, çetelere ödemediği 1 dolarlık haraç yüzünden sokak ortasında kurşuna dizildi.
Çetelere katılmak isteyenlerden ise akıllara zarar şartlar isteniyor. Söz konusu kişi erkekse belirlenen bir kişiyi öldürmesi, kadınlardan ise tecavüze uğramaları isteniyor.
Öte yandan aradan geçen 3 ayda hapishanede en az 153 kişi öldü. Orta Amerika insan hakları grubu Cristosal'ın raporuna göre, dördü kadın ve geri kalanı erkek olan ölenlerin hiçbiri tutuklandıkları sırada itham edildikleri bir suçtan hüküm giymemişti.
Raporda hayatını kaybeden 75 kişinin çoğunun cesetlerinde işkence, dayak veya boğulma izleri olduğu belirtildi. Yaralanma belirtileri gösteren diğer ölümler, 'belirlenemeyen' veya 'doğal' bir ölüm nedeni olarak sınıflandırıldı.
Ölümlerin bir kısmı, yetersiz beslenmeden kaynaklanırken bazı ölümler, tıbbi yardım, ilaç ve gıdanın kasıtlı olarak verilmemesinden kaynaklanıyor.
Raporda, ölümlerin gardiyanlar ve cezaevi yetkilileri tarafından yürütülen cezalandırıcı politikaları ortaya koyduğu, bu tür eylemlerin üst düzey güvenlik görevlilerinin yetkilendirmesini ve desteğini gerektirdiği belirtiliyor.
Hükümet tarafı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Hükümet Mart 2022'den bu yana özel yetkiler kapsamında 68.000'den fazla kişiyi tutukladı.