01.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı özellikle kuzey yönündeki cephelerde ve başkent Kiev çevresinde tıkandı. Ukraynalıların gösterdiği büyük direniş, Rus ordusunun ilerleme gücünü zayıflatırken, ülkenin dört bir yanından gelen haberler Rusların beklemediği bir durumla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Rus sınırına en yakın noktada bulunan Harkov'da dahi Ukrayna kontrolü devam ediyor. Harkov dışında Dnipro, Çernihiv ve Kiev'e de hava saldırıları gerçekleştiriliyor. Ukrayna'nın Kiev savunma gücü komutanı Rusya askerlerinin önceki gece boyunca şehri ele geçirmek için saldırdığını ancak geri püskürtüldüklerini aktardı. Gündüz saatlerinde Kiev'de sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
Rus güçleri, işgal harekatının başından bu yana olduğu gibi dün gece de yine Kiev’e hava saldırılarını artırdı. Havanın kararmasıyla siren seslerinin yankılandığı başkentte vatandaşlar yeraltı sığınaklarına geçti. Hava ve füze saldırıları sonucu büyük patlamalar meydana geldi. Kiev’de temel ihtiyaç lojistik deposunun balistik füzeyle vurulduğu öne sürülürken, saldırı sonucu 28 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
İngiltere Savunma Bakanlığı'nın paylaşımında, "Lojistik başarısızlıklar ve Ukrayna'nın kararlı direnişi, Rus ilerlemesini engellemeye devam ediyor" ifadeleri kullanıldı. Sosyal medyadaki videolar Rus birliklerinde kayıplar olduğu, bazılarının da yakıtının tükendiğini gösterdi. Yol kenarında bırakılmış Rus ordusuna ait tanklar ve zırhlı araçlar dikkat çekiyor.
Berdyansk düştü
Dün Rusya'nın işgal harekatı kuzey cephesinde bir kazanım sağlayamazken, sadece Kırım'a yakın Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti. 100 bin nüfuslu kentte küçük bir de donanma üssü bulunuyordu. Rus askerinin girdiği bu kentte dahi çok ciddi bir sivil direniş yaşandığı belirtilirken, bölgeden gelen görüntüler sivil Ukraynalıların Rus askeri araçlarını engellemeye çalıştığını gösteriyor.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, Rus birlikleri 'saldırılarını yavaşlattı' ancak Ukrayna'da ilerlemeye devam ediyor.
Suikast timi iddiası
Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ve hükümet üyelerine suikast düzenlemek için 400 kişilik özel bir ekibin Kiev’e gönderildiği iddia edildi. Suikast listesinde Kiev belediye başkanı Vitali Kliçko da yer alırken, suikastçıların Wagner grubuna bağlı olduğu öne sürülüyor.
‘Gönüllü ordusu’ Ukrayna’ya geliyor
Zelenskiy’nin, tüm dünya vatandaşlarına ve Ukrayna’nın dostlarına seslenerek, ülkesini ve Avrupa’yı Rus saldırılarına karşı savunmak için savaşmaya davet etmesinin ardından kurulan alt birlik gönüllüleri almaya başladı. İngiltere ve Letonya savaşmak için Ukrayna’ya gitmek isteyenlere izin verileceğini açıklarken, eski askerlerden oluşan 60 kişilik İngiliz bir grubun Ukrayna’ya doğru yola çıktığı bildirildi. İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss da Ukrayna’da savaşmanın Avrupa’nın özgürlüğü ve demokrasisi için savaşmak anlamına geldiğini belirterek, bu kararı desteklediğini açıkladı. Bununla birlikte ABD, İngiliz ve Alman vatandaşlarından oluşan 10 NATO-eğitimli eski askerin Ukrayna’da cephe hattına geçmek üzere olduğu da bildirildi. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Ukraynalılar da Rusya’ya karşı savaş için ülkelerine dönüyor. Eski dünya boks şampiyonu Vaisliy Lomaçenko Ukrayna’nın savunma güçlerine katıldı. 34 yaşındaki sporcu askeri üniformayla çektiği bir fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Perşembe gününden beri sadece Polonya sınırından 22 binden fazla kişi de Ukrayna’ya giriş yaptı.
En az 102 sivil hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Perşembe günü işgali başlatmasından bu yana Ukrayna’da en az 102 sivilin öldüğünü ve 304 kişinin yaralandığını ancak gerçek rakamın bundan çok daha yüksek olmasından korkulduğunu söyledi.
Tartışmalı silahı mı kullanıyorlar?
Sosyal medyada yer alan görüntülerden yola çıkarak, Rus ordusunun Ukrayna işgali esnasında termobarik savaş başlıkları kullandığını iddia ediliyor. Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod şehrinden gelen haberlerdeyse Rus termobarik çok namlulu roketatarların burada konumlandırıldığı bildiriliyor. Kurbanlarda genellikle ciddi iç yaralanmalara yol açabilen bu silah, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre Çeçenistan’da da kullanılmıştı.
Ukrayna’dan çekilin!
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ve Ukraynalı heyetler Belarus’ta müzakerelere hazırlanırken yaptığı açıklamada "Müzakerelerde temel konu derhal ateşkes ve Rus birliklerin Ukrayna’dan çekilmesidir" dedi. Zelenskiy "Belarus'taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli" dedi.
Sahadaki durumla ilgili açıklamalarda bulunan Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna işgalinin dört gününde 16 çocuğun öldürüldüğünü, 45 çocuğun da yaralandığını açıkladı. Şu ana kadar 4 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü söyleyen Zelenskiy, Rus askerlerini silahlarını bırakmaya çağırdı ve "Hayatlarınızı kurtarın ve Ukrayna'dan gidin" dedi. Sahadaki direnişe dair konuşan Zelenskiy "Muharebe tecrübesi olan mahkumlar serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler" dedi.
Zelenskiy, Ukrayna halkına seslenerek, "Devlet Başkanı seçildiğimde her vatandaşın başkan olduğunu söyledim. Çünkü hepimiz devletimizden sorumluyuz. Güzel Ukrayna'mız için. Ve şimdi o her birimiz birer savaşçıyız. Her birimizin kazanacağından eminim. Zafer Ukrayna’nın" dedi.
Türk SİHA’ları ‘kurtarıcı’
Türk yapımı Bayraktar SİHA’ları, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnişinde büyük rol oynamaya devam ediyor. Ukrayna’nın Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Herson şehrine giren Rus konvoyu etkisiz hale getirmesine ait görüntüler dünyada büyük ses getirirken, Ukrayna’ya çok önemli bir hava desteği sağladı. Nitekim Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleşçuk, Bayraktar’ların aktif kullanımıyla ilgili “hayat kurtarıcı’ ifadesini kullandı.
Nükleer gerginlik!
Ukrayna'yı işgal kararı veren ancak Ukrayna güçlerinin ve halkın sert direnişi sonrası askeri olarak sahada büyük hayal kırıklığı yaşayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bundan sonraki hamlesi merak konusu. Putin'in önceki gün yaptığı 'nükleer tehdit' büyük dikkat çekerken, Putin'in askeri olarak başarıya ulaşamaması durumunda neler olabileceğine dair endişeleri artırdı.
Büyük tepki çekti
Putin, önceki gün Rusya'nın nükleer gücünü yüksek alarma geçirdiğini açıklarken, bu açıklama başta ABD tarafından olmak üzere büyük tepki çekti. Pentagon yetkilileri, bunun gereksiz bir adım ve yanlış hesap riskini artıran tehlikeli bir tırmandırma eylemi olduğunu söyledi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Putin'in "daha fazla saldırganlığı haklı çıkarmak için var olmayan tehditler üretme" modelini takip ettiğini söyledi. Psaki, ayrıca gerilimi azaltmak istediklerini ve ABD’nin nükleer alarm seviyelerini değiştirmediğini belirtti. ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, BM'deki çabaların, Putin'i savaşı tamamen kabul edilemez bir şekilde tırmandırmaya devam etmekten sorumlu tutmak için hızlandırılacağını söyledi.
Öte yandan dün Ukrayna ile Rusya arasında Belarus sınırında başlayan görüşmeler devam ederken Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, nükleer başlıklı füzeleri de kapsayan caydırıcı silahların yüksek alarm seviyesine çıkarıldığı açıklandı. Putin, Pazar günkü mesajında, caydırıcı silahlar ifadesini kullanmış, ancak nükleer silahlardan açıkça bahsetmemişti.
Avrupa için tehdit
Bununla birlikte Rusya'nın müttefiki ve otokratik bir yönetime sahip olan Belarus'ta önceki yapılan referandumda, ülkeye nükleer silahların konuşlandırılmasının yolu açıldı.
Belarus'ta "nükleer silahsız ülke olma statüsünden çıkma" konusunun pazar günü düzenlenen anayasa değişikliği referandumunda kabul edilmesi sonrası patlak veren protestolarda 800'den fazla kişi gözaltına alındı. Değişiklik ile, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana ülkede ilk defa nükleer silah bulundurulmasının önü açıldı. Belarus'a olası bir nükleer silah konuşlanması tüm Avrupa için büyük bir tehdit anlamına geliyor.
Rusya’nın nükleer envanteri
Rusya’nın toplam 6 bin 257 nükleer başlığa sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu dünyadaki en büyük nükleer envanter; zira ABD’nin nükleer başlık sayısı 5 bin 600. Rusya’nın elindeki nükleer başlıklardan 1600’ü balistik füzeler üzerinde ve hava üslerinde yer alıyor ve kullanıma hazır. 2897 adet başlık ise nükleer tesislerde depolanıyor. 1760 nükleer başlığın ise emekliye ayrıldığı tahmin ediliyor.
12 Rus diplomata ABD'den sınır dışı
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD tarafından BM daimi temsilciliğinde görevli 12 Rus diplomatın sınır dışı edildiğini ve Rus diplomatların ülkeyi terk etmeleri için 7 Mart’a kadar süre verildiğini duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı da Amerikalıların Rusya Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Putin’in yakın bir müttefiki tarafından yönetilen Ulusal Varlık Fonu’yla herhangi bir işlem yapmasının engellendiğini açıkladı.
Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC), Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddialarını soruşturacağı belirtildi.