DünyaNobel Barış Ödülü Japon grup Nihon Hidankyo'ya verildi

Nobel Barış Ödülü Japon grup Nihon Hidankyo'ya verildi

11.10.2024 - 12:15 | Son Güncellenme:

Kökeni Hiroşima ve Nagazaki'deki atom bombası saldırılarından kurtulanlara dayanan nükleer karşıtı Nihon Hidankyo grubu, 2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu.

Nobel Barış Ödülü Japon grup Nihon Hidankyoya verildi

Nobel Ödül Komitesi, Nihon Hidankyo'nun dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için yürüttüğü çalışmalar nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Nihon Hidankyo, İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'ye attığı atom bombalarından kurtulmayı başaranlara adanan tek sivil toplum kuruluşu. Atom bombasından sağ kurtulanlara Hibakuşa deniliyor.

Tam açılımı Japonya Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Mağdurları Federasyonu olan Nihon Hidankyo, nükleersiz bir dünya için çalışıyor.

Nihon Hidankyo yöneticisi Toshiyuki Mimaki ödülün kendilerine verilmesinin sürpriz olduğunu belirtti, gözyaşları içerisinde "Bunun gerçekleşebileceğini hiç hayal etmemiştim" dedi.

Grup, Nobel Barış Ödülü'nü kazandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada İsrail'in kan gölüne çevirdiği Gazze'ye değindi, açıklamada "Gazze'deki durum Japonya'nın 80 yıl önceki haline benziyor" denildi.

Haberin Devamı

DÜNYAYA 'NÜKLEER TABU'YU GETİREN HAREKET

Nobel Ödül Komitesi'nin açıklamasında, Japon kuruluşun 'nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları' için ödüle layık görüldüğü bildirildi.

Nobel Barış Ödülü Japon grup Nihon Hidankyoya verildi

Nihon Hidankyo üyelerinin, atom bombaları saldırılarının ardından nükleer silah kullanımının yıkıcı insani sonuçları hakkında farkındalık yaratmak için yorulmak bilmeden çalıştığı belirtilen açıklamada, zamanla nükleer silah kullanımını ahlaki açıdan kabul edilemez olduğunu vurgulayan güçlü bir uluslararası norm geliştiği, bu normun da 'nükleer tabu' olarak bilinir hale geldiği aktarıldı.

Hibakuşa'ların kendi deneyimlerine dayanan eğitim kampanyaları oluşturduğu ve nükleer silahların yayılmasına ve kullanılmasına karşı uyarılarda bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu kişilerin dünya genelinde nükleer silahlara karşı yaygın bir muhalefetin oluşmasına ve pekişmesine yardımcı oldukları vurgulandı.

Açıklamada, "Norveç Nobel Komitesi yine de cesaret verici bir gerçeği kabul etmek istemektedir: Yaklaşık 80 yıldır savaşta hiçbir nükleer silah kullanılmamıştır. Nihon Hidankyo ve Hibakuşa'nın diğer temsilcilerinin olağanüstü çabaları nükleer tabunun yerleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Dolayısıyla bugün nükleer silah kullanımına karşı bu tabunun baskı altında olması endişe vericidir" denildi.

Haberin Devamı

İLK ATOM BOMBASI SALDIRILARI

İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna doğru ABD'nin Hiroşima'ya attığı tarihin ilk atom bombası, Japon şehrinin yüzde 90'ını yıktı ve anında 80 bin insanı katletti.

Nobel Barış Ödülü Japon grup Nihon Hidankyoya verildi

6 Ağustos 1945'teki saldırıdan üç gün sonra bu kez atom bombası Nagazaki'ye atıldı. Şehir cehenneme dönerken, saniyeler içinde on binlerce insan hayatını kaybetti.

Atom bombalarının yol açtığı toplam kaybın 200 binden fazla olduğu tahmin ediliyor, izleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan ölümler devam etti.

NOBEL ÖDÜLLERİ

İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900'de kurulan Nobel Vakfının insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere beş dalda en başarılı kabul edilen kişiler veya kuruluşlara veriliyor. Bunlara ek olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankasının Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla, ilk kez 1969'da verildi.

Haberin Devamı

Nobel Ödülleri, her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

Öte yandan ödüllerin 1901'deki başlangıcından bu yana verilmediği birkaç yıl oldu. Toplamda 49 defa yapılan ödül iptallerinin çoğu, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında gerçekleşti. Ödül törenleri, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de de yapılamamıştı.