Dünya Son dakika... Netanyahu için tutuklama istendi

Son dakika... Netanyahu için tutuklama istendi

20.05.2024 - 14:07 | Son Güncellenme:

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama talep etti. Bu, mahkemenin ABD'nin yakın müttefiklerinden birinin en üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor.

Son dakika... Netanyahu için tutuklama istendi

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde devam eden yargılamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama talep etti.. Al Jazeera, savcılığın ayrıca İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant için de tutuklama talep ettiğini yazdı.

Haberin Devamı

Savcılık, aralarında Yahya Sinvar'ın da bulunduğu üç Hamas lideri için de tutuklama istiyor. Tutuklanması istenen diğer Hamas liderleri arasında 7 Ekim baskınını planlayan Muhammed Deyf de var.

2002 yılında Lahey'de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi veya İngilizce kısaltmasıyla ICC'nin, işlenen savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım konusunda yargı yetkisi var. ICC, bu suçların tamamını 'vahşet suçu' diye tanımlıyor.

Mahkeme 123 üye devletin veya bu devletlerin vatandaşları tarafından işlenen suçları yargılayabiliyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, Netanyahu ve Gallant'a 'imhaya neden olmak, insani yardım malzemelerinin engellenmesi, bir savaş yöntemi olarak açlığa neden olmak ve çatışmalarda kasıtlı olarak sivilleri hedef almak' gibi suçlamalar yöneltti.

Haberin Devamı

UCM yargıçlarından oluşan bir heyet, Han'ın tutuklama emri için yaptığı başvuruyu değerlendirecek.

MAHKEME TARİHİNDE BİR İLK

İsrailli siyasetçilere yönelik tutuklama talebi, ICC'nin ABD'nin yakın müttefiklerinden birinin en üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor.

Times of Israel gazetesi, mahkemenin Netanyahu hakkında verdiği tutuklama emrini 'benzeri görülmemiş' olarak niteliyor.

 

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Ahmad Khan’ın hakkında tutuklama emri çıkarılması talebinde bulunmasına İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yayınladığı video mesaj ile tepki gösterdi. Netanyahu, Khan’ın talebinin "saçma ve yanlış" olduğunu belirterek, bunun "tüm İsrail devletine yönelik" olduğunu söyledi. Khan’ın söz konusu talebi ile İsrail askerlerini de hedef aldığını iddia eden Netanyahu, Khan’a hangi cüretle Hamas ile İsrail askerlerini kıyasladığını sorarak, İsrail ordusunu dünyanın en ahlaklı ordusu olarak nitelendirdi. Khan'ın talebinin üniversite kampüslerinden Lahey'e taşınan "yeni antisemitizmin" bir örneği olduğunu belirten Netanyahu, İsrail halkına UCM'nin İsrail’in elini kolunu bağlama çabasının başarısız olacağına, hiçbir uluslararası organın İsrail’i yok etmek isteyenleri vurmasını engelleyemeyeceğine ve İsrail'in Hamas'a karşı tam zafere ulaşacağına dair söz verdi.

Haberin Devamı

PUTİN GİBİ OLACAK

Tutuklama kararı çıkması halinde, Binyamin Netanyahu Rusya lideri Vladimir Putin'le aynı pozisyonu paylaşmış olacak. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna işgali nedeniyle Putin hakkında Mart 2023'te tutuklama kararı verdi. Ömür boyu geçerli karar nedeniyle Putin birçok yurt dışı seyahatini gerçekleştiremedi.

ICC, Filistin'i üye devlet olarak tanırken İsrail, mahkemenin yargı yetkisini reddediyor ve mahkemeyle resmi düzeyde ilişki kurmuyor.

Sekizinci ayına giren savaşta İsrail Gazze Şeridi'ni yok etti. Binaların yarıdan fazlası haritadan silinirken, İsrail saldırılarında 35 bin Filistinli yaşamını yitirdi.