Gürkan Akgüneş

Gürkan Akgüneş

gurkan.akgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde hatırlamamız gereken tek şey, dünyayı biz kirletiyoruz. Ancak gençlerin dünyayı yeşertecek adımlar atmaları içimize su serpiyor. Gençlerin çevresel sorunları önlemeye yönelik çözümlerine göz atıyoruz.

5 Haziran Dünya Çevre Günü. Böyle günlerde içi boş sloganlar yerine yarattığımız tahribatın muhasebesiyle yüzleşmek daha doğru aslında. Sonuçta, kapkara akan dereler bizim eserimiz. Dağ gibi yükselen atıklarda bizim de payımız var. Toprağı betona çeviren de biziz, suyun boşa akmasına göz yuman da. Aldığımız her ürünün, attığımız her adımın doğaya bir etkisi var.

Haberin Devamı

Eğer çevre için iyi bir şeyler yapmak istiyorsak mutlaka bu etkiyi azaltacak çözümler üretmeliyiz. Neyse ki gençler bu sorumluluğun farkına vardı. Bilim ve teknolojiyi kullanarak çevresel sorunları önlemeye yönelik birçok girişime imza atmaya başladılar. Plastik çöpünü azaltmadan su-enerji tasarrufuna, gübre kirliliğini önlemeden atıkları hammaddeye dönüştürmeye birçok yaratıcı çevreci girişime tanıklık ediyoruz. Türkiye’de de bunun çok güzel örnekleri var. Kimi henüz tohum aşamasında kimi yatırım üzerine yatırım alıyor. İşte gelecek adına umut veren o projelerden bazıları...

Lastikleri dönüştürüyor

Kullanım ömrü sona eren lastikler, çevre için büyük bir sorun. Her yıl 1 buçuk milyar lastik atığa dönüşüyor. Bu lastiklerin ısı enerjisi elde edilmesi için yakılması, zehirli gaz salımına neden oluyor. Laska ise ömrünü tamamlamış lastikleri karbon siyahı, çelik ve yenilenebilir yakıt gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştüren bir girişim. Atık lastikleri kimyasal işlemden geçirerek karbon siyahı elde eden girişim, otomotiv endüstrisine hammadde üretebilen dünyadaki 4 firmadan biri olmayı başarmış.

Hasarı onaran çevreci girişimler

Poşete alternatif

Gündelik hayatta kullanılan buzdolabı poşeti ve streç filme alternatif bir ürün olarak tüketicilere tekrar kullanılabilir bir yiyecek saklama kumaşı sunan Mum.o, bireyleri tek kullanımlık ürünlere doğal ve uzun ömürlü alternatiflerle sürdürülebilir bir yaşama teşvik etmeyi amaçlıyor. Doğal olarak sahip olduğu mikro gözenekler sayesinde içindeki ürünün nefes almasını sağlıyor ve ürünleri plastik denklerine göre çok daha fazla uzun süre taze saklayabiliyor.

Haberin Devamı

Hasarı onaran çevreci girişimler

Telveden pipet

Wastespresso, plastik kullanımını ortadan kaldırmak için kullanılmış kahve telvelerini geri dönüştüren bir atık yönetim girişimi. Kahve posasını ileri dönüştürerek doğada çözünebilen tek/çok kullanımlık ürünler için hammadde üreten girişim, biyolojik olarak parçalanabilen polimerlerle birleştirdiği kahve telvelerinden kahve fincanı, pipet, sunta ve tıkaç üretiyor. Üretimde kullanılan kahve telveleri de ofisler, oteller ve kahve zincirlerinden toplanıyor.

Depozitolu kap hizmeti

ODTÜ’den iki mühendislik öğrencisi İrem Nur Yüksel ve İsa Özdemir’in kampüslerindeki tek kullanımlık yiyecek içecek kaplarını sorun etmesiyle doğan Refresh, tekrar kullanılabilir, depozitolu kap hizmeti sunuyor. Festivallere ve kahve zincirlerine QR kodla takip edilebilen yiyecek içecek kapları tedarik eden girişim, kafe-restoran ve festivallerden çıkan kullan-at bardak atıklarını azaltmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Organik içerik

Toprağa zarar veren kimyasal gübreyi azaltma hedefiyle yol çıkan 5 gencin kurduğu girişim, bitki ve topraktaki faydalı bakterileri destekleyecek organik içerikler üretiyor. Hedef bitkiye özel direnç ve verimini artıran preparatlar üzerine çalışmalar yürüten girişim, kimyasal gübrenin yoğun kullanıldığı çay bitkisine özel organik gübre formülü hazırlıyor.

Biyoçözünür kit

Compose-it, geliştirilen fonksiyonel kit ile gıda atığından yararlanılarak atıkların yüksek verimli toprağa dönüştürülmesine ve şehirlerde tarım alanları yaratılması için faaliyet gösteriyor. Girişimin 3D yazıcılarla biyoçözünür malzemeden ürettiği kitler, gıda atıklarının dönüştürülmesine imkân sağlıyor.