DünyaNasrallah öldürüldü mü?

Nasrallah öldürüldü mü?

28.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail’in, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmanın hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’a füzeler yağdırdı. Saldırı sonrası Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldüğü haberleri geldi.

Nasrallah öldürüldü mü

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD ve Fransa öncülüğünde yapılan Lübnan’da 21 günlük ateşkes önerisine rağmen İsrail, Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler’deki (BM) konuşmasının ardından Beyrut’a büyük bir saldırı düzenledi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyi şiddetli patlamalarla sarsılırken, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın hedef alındığı, hatta öldürüldüğü öne sürüldü.

Haberin Devamı

Netanyahu, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Hizbullah’a saldırıları sürdüreceklerini, “zafere ulaşıncaya kadar Hamas’la savaşacaklarını” savundu. Ateşkes tekliflerini reddeden Netanyahu, “Tüm hedeflerimize ulaşana kadar Hizbullah’ı aşağılamaya devam edeceğiz” derken, İran’ı da hedef aldı, Netanyahu kendisini Tahran’a karşı 7 cephede savunduğunu ileri sürdü.

Enkazın altında kaldılar

Bu konuşmanın hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde aynı anda şiddetli patlamalar meydana geldi. Adeta bir sokağı tamamen yutan patlamalarda 10 binanın ağır hasar gördüğü, asıl hedefin Hizbullah karargahı olduğu belirtildi. İlk belirlemelere göre, saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti, 91 kişi yaralandı. Ancak yetkililer, bazı binaların dolu olduğunu, dolayısıyla enkaz altında çok sayıda kişinin olabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bunu doğrularken, Hizbullah’ın karargahını sivil yapıların altına gizlediğini savundu. Hagari doğrudan hedefi söylemese de, İsrail basını, ordunun bombardımanda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ı hedef aldığını hatta öldürüldüğünü yazdı. Saldırıda kızı Zeynep’in de hayatını kaybettiği öne sürülürken, Suriye’de Esad yönetiminde olmayan bazı bölgelerde kutlamalar yapıldığına ilişkin görüntüler dikkat çekti.

Bazı İsrailli yetkililer, Nasrallah’ın öldüğünü söylemek için erken olduğunu belirtirken, ordunun bunu kontrol ettiği haber verildi. Ordu rasyosu ise yaralı olduğu haberini verdi. Ancak İran’ın Tasnim haber ajansı Nasrallah’ın iyi ve güvende olduğunu, bir Hizbullah sözcüsü de saldırı sırasında kendisinin orada bulunmadığını savundu. Buna karşın Hizbullah, tüm açıklamaların doğru olmadığını, kendisinin bir açıklama yapacağını bildirdi.

Ortalık hareketlendi

Saldırı sonrası Netanyahu’nun otel odasında operasyonla ilgili bilgi aldığına ilişkin görüntüler servis edilirken, ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndüğü haber verildi.

ABD Başkanı Joe Biden da, ülkesinin saldıra dahlinin olmadığını savundu. ABD medyası ise, Washington’ın operasyondan kısa süre önce bilgilendirildiğini ancak hedefin paylaşılmadığını savundu. İran dini lideri Ali Hamaney de, Yüksek Milli Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Haberin Devamı

Nasrallah öldürüldü mü

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, hava saldırısını böyle izlerken, Netanyahu’nun da telefonda fotoğrafı paylaşıldı.

Nasrallah öldürüldü mü

Türk heyeti salonu terk etti

Türk heyeti ve birçok delegasyon, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu hitabını salonu terk ederek protesto etti. Netanyahu, BM 79. Genel Kurulu’na hitap etmek için salona girip kürsüye yöneldiği sırada, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız öncülüğündeki Türk heyetinin salondan ayrıldığı, birçok delegasyonun, Türk heyetine eşlik ettiği görüldü. Netanyahu’nun, konuşmasında Filistin toprağı Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni, “İsrail” olarak gösteren bir harita kullandığı dikkatleri çekti.  Netanyahu’nun binaya gelişi öncesinde de New York sokaklarında ve kaldığı otelin çevresinde gösteriler düzenledi.

Nasrallah öldürüldü mü