25.03.2024 - 14:13 | Son Güncellenme:
Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen saldırıda en az 100 kişiyi kurtaran İslam Halilov, övgü topluyor.
Rus devletine ait medya şirketi Ruptly'nin dün görüştüğü 15 yaşındaki Halilov, saldırı sırasında mümkün mertebe herkesi binadaki fuar alanına toplamaya çalıştığını söyledi.
Crocus City Hall adlı konser salonunda 22 Mart'ta yaşanan saldırıda Rusya Soruşturma Komitesi'nin son paylaştığı verilere göre 137 kişi öldürüldü, 180 kişi de yaralandı.
Konser salonunda vestiyer olarak çalışan Kırgızistanlı Halilov, içgüdüleriyle hareket ettiğini belirterek "Bir anda izdiham yaşandı. Herkes şoke olmuştu. Kimse nereye gideceğini bilmiyordu" dedi.
Halilov, "Ben de vestiyer bölümünden çıkarak 'Sergi alanına koşun! Herkes sergi alanına gitsin!' diye bağırmaya başladım. Herkese yardım ettim" ifadelerini kullandı.
Olay sırasında çok korktuğunu söyleyen genç, kendisini kahraman olarak görmediğini ve sadece işini yaptığını belirterek "100 kişinin ölmesi yerine kendinizi feda etmeniz daha iyi" dedi.
Halilov, saldırganlardan birini gördüğünü de öne sürerek "Uzun sakallıydı, yeşil kamuflaj giymişti. Piyade tüfeğiyle etrafta yürüyordu" diye konuştu.
Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin ise genci kahramanlığından ötürü kutlayarak, Halilov'a 29 Mart'ta 'Liyakat Madalyası' verileceğini duyurdu.
Rusya'nın iç güvenlik teşkilatı FSB, DEAŞ'ın Horasan Grubu'nun üstlendiği saldırılarla ilgili 11 kişiyi gözaltına aldı. Saldırganlardan dördü dün Moskova'nın Basmani Bölge Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarıldı.
Tacikistan yurttaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Feridun Şemseddin ve Muhammadsobir Fayzov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verildi.
Fayzov’un mahkeme salonuna doktor eşliğinde tekerlekli sandalyede getirilmesi ve diğer şüphelilerin yüzlerindeki şiş ve morluklar dikkati çekti.
Mahkemeden yapılan açıklamada Mirzoyev ve Raçabalizoda'nın suçlarını itiraf ettiği ve ömür boyu hapis cezası alabileceği bildirildi.
Diğer yandan Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın incelediği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) raporunda, DEAŞ'ın geçen yıl Tacikistan ve diğer Orta Asya ülkelerinden militan devşirme çalışmalarını hızlandırdığına dikkat çekildi.
11 Şubat'ta yayımlanan raporda, DEAŞ'ın Horasan Grubu'nun geçen yıl sosyal medya üzerinden propaganda yaparak örgüte militan alma çalışmalarını yoğunlaştırdığı belirtildi.
Raporda, örgütün "eski gücünü kaybetmesine rağmen halen Afganistan'daki en büyük tehdit olarak görüldüğüne ve Afganistan sınırlarını da aşan bir tehlike yarattığına" işaret edildi.
Guardian, İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne 28 Ocak'ta düzenlenen ve bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı DEAŞ'ın üstlendiğini hatırlatarak, iki militanın Tacikistan ve Rusya yurttaşı olduğuna dikkat çekti.
Ayrıca İsveç Parlamentosu'na saldırı planı yapan iki DEAŞ üyesinin geçen hafta Almanya'da yakalandığına işaret edildi. Şüphelilerin örgütün Horasan Grubu'na bağlı olduğu bildirilmişti.
Buna ek olarak FSB, 6 Mart'ta düzenlediği operasyonda Moskova'daki bir sinagoga saldırı hazırlığı yapan iki DEAŞ Horasan üyesini öldürmüştü. Militanların Kazakistan yurttaşı olduğu bilgisi paylaşılmıştı.