DünyaMilyonlarca yıllık hazine yaşlı kadının evinden çıktı! Yıllarca 'kapı tutucu' olarak kullandı, hırsızlar bile gözden kaçırdı

Milyonlarca yıllık hazine yaşlı kadının evinden çıktı! Yıllarca 'kapı tutucu' olarak kullandı, hırsızlar bile gözden kaçırdı

11.09.2024 - 16:37 | Son Güncellenme:

İlk olarak yaşlı bir kadın tarafından dere yatağında keşfedildi. Ellerinde tuttuğu hazineden habersiz kadın onu yıllarca kapı tutucu olarak kullandı. Öyle ki, evine giren hırsızlar bile gözden kaçırdı. Gizemi onlarca yıl sonra çözen isim ise yaşlı kadının bir akrabası.

Milyonlarca yıllık hazine yaşlı kadının evinden çıktı Yıllarca kapı tutucu olarak kullandı, hırsızlar bile gözden kaçırdı

Romanya'nın güneydoğusunda, yaşlı bir kadının dere yatağında bularak onlarca yıl boyunca kapı tutucu olarak kullandığı taşın milyonlarca yıllık bir amber olduğu anlaşıldı. Bu 3,5 kilogramlık taş, dünyanın en büyük kehribar parçalarından biri olarak kaydediliyor ve değeri ise yaklaşık 1.1 milyon dolar yani yaklaşık 37 milyon 400 bin lira.

Haberin Devamı

HIRSIZLAR DAHİ GÖZDEN KAÇIRDI

Romanya’nın, Colti köyü yakınlarında, Buzau Nehri kıyısındaki kumtaşlarında amber bulunabiliyor ve bu değerli taş bölgede 1920’lerden beri çıkarılıyor. 'Rumanit' olarak bilinen bu kehribar, derin kırmızımsı tonlarıyla nam salmış ve oldukça değerli.

Bu özel rumanit parçasını bulan yaşlı kadın, elinin altında yatan servetten habersizce Colti'de yaşıyordu. Üstelik evine giren hırsızlar dahi bu değerli taşı sıradan bir kapı tutacağı zannederek gözden kaçırdı.

GİZEMİ AKRABASI ÇÖZDÜ

1991'de kadının ölümünün ardından, evi miras alan akrabası kapı tutucu olarak kullanılan bu taşın farklı bir şey olabileceğinden şüphelendi.

Mirasçısı taşın değerini öğrenci, onu Romanya devletine satmaya karar verdi ve Polonya'nın Krakow şehrinde yer alan Tarih Müzesi'nde uzmanlar tarafından incelenmesine imkan sağlandı.

Haberin Devamı

38 İLA 70 MİLYON YILLIK HAZİNE

Uzmanlar, bu amber parçasının 38 ila 70 milyon yıl arasında bir yaşa sahip olduğunu belirtti. Buzau İl Müzesi Müdürü Daniel Costache, El Pais'e verdiği demeçte, bu keşfin hem bilimsel olarak hem de müze açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Rumanit parçası, 2022'den beri bulunduğu Buzau İl Müzesi'nde sergileniyor. 

Benzer bir olaya göre daha önce ise, ABD'nin Michigan eyaletinden bir adamın yine kapı tutucu olarak kullandığı bir taşın aslında 100 bin dolar değerinde bir meteorit olduğu anlaşılmıştı.