DünyaSavaşı tetikleyecek yeni suikast! İsrail-Lübnan-İran hattında sıcak gelişmeler...

Savaşı tetikleyecek yeni suikast! İsrail-Lübnan-İran hattında sıcak gelişmeler...

26.08.2024 - 18:06 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'da gerilim gittikçe tırmanıyor. İsrail ordusunun insansız hava aracıyla (İHA) Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde seyir halindeki bir aracı vurduğu, araçta hedef alınan kişinin ise kurtulduğu bildirildi. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, yeni bir provokasyona girişti. Öte yandan İsrail Batı Şeria'ya saldırı düzenledi.

Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da, Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ün Beyrut'ta birkaç saat arayla uğradıkları suikastlar, haftalar sonra ilk misillemeyi tetikledi. Gazze Şeridi'nden bütün Orta Doğu'ya dalga dalga yayılan çatışmaları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

'MESCİD-İ AKSA'YA SİNAGOG İNŞA ETME ÇAĞRISI ATEŞKES ÇABALARINI ZORA SOKTU'

Mısır, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'da sinagog inşa etme çağrısını kınadı ve bunun Gazze'de ateşkes çabalarını zora soktuğunu belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ben Gvir'in sinagog inşa etme çağrısının en güçlü şekilde kınandığı ifade edildi.

Filistin topraklarında İslam'a ve Hristiyanlığa ait kutsal mekanlara yönelik söz konusu sorumsuz açıklamaların, bu topraklardaki durumu daha karmaşık ve gergin hale getirdiği ve Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik çabaları zora soktuğu bildirildi.

İsrail'in bir işgal devleti olarak hukuken Mescid-i Aksa'daki statükoya bağlı kalması, İslamiyet ve Hristiyanlık kutsallarını ihlal etmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, gerilimi tırmandırmayı amaçlayan bu tür provokatif açıklamalara son verilmesi istendi.

Söz konusu açıklamaların, Filistin meselesinin iki devletli formüle dayalı nihai çözümü ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması için büyük bir tehlike teşkil ettiği belirtildi.

İSRAİL MAGAZİ MÜLTECİ KAMPINA SALDIRDI: 2'Sİ ÇOCUK 3 ÖLÜ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Magazi Mülteci Kampı'na saldırısında 2'si çocuk 3 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Magazi Mülteci Kampı'nda Saydam ailesinin kaldığı binaya yaptığı saldırıda 2'si çocuk 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail savaş uçaklarının Gazze kenti ile Han Yunus'un batısındaki bölgelere de hava saldırıları düzenlediği, saldırılarda ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 589'u çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 435 Filistinli öldü, 93 bin 534 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İSRAİL VE ABD ARASINDA GÖRÜŞME

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown ile İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarını ve İran'ı ele aldıkları görüşme gerçekleştirdi.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gallant, İsrail’e resmi ziyaret düzenleyen ABD Genelkurmay Başkanı Brown ile görüştü.

Görüşmede, Gallant, Brown ile İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü saldırıları, Gazze’de tutulan esirlerin geri getirilmesi çabaları ve İsrail'in kuzey sınırındaki güvenlik durumunu ele aldı.

Ayrıca, Gallant, Brown’a İran’ın bölgede artan "saldırganlığına" karşı birlikte çalışma çağrısı yaparken, Tahran'ın nükleer kapasiteye ulaşma çabalarının devam ettiğini öne sürdü.

İsrail Savunma Bakanı Gallant, İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemeye yönelik ortak taahhütlerini yerine getirmek için İsrail ve ABD’nin her an hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Söz konusu görüşmeye İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin de katıldığı bildirildi.

 

Haberin Devamı
'BURADAKİ DURUM TAM FELAKET'

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanı Luis Waterridge, İsrail'in bombalamaya devam ettiği Gazze Şeridi'nde durumun "tam bir felaket" olduğunu söyledi.

BM'deki günlük basın toplantısına çevrim içi katılan iki UNRWA çalışanı, kıdemli iletişim görevlisi Luis Waterridge ve Kıdemli Yardımcı Saha Müdürü Sam Rose, Gazze'deki son durumu aktardı.

Halihazırda Gazze Şeridi'nin orta bölgesinde olduklarını belirten UNRWA çalışanı Waterridge, "Buradaki durumu tarif etmek gerekirse, tam bir felaket." dedi.

Waterridge, "Son birkaç haftadır Gazze Şeridi'nin orta, güney ve ayrıca kuzey bölgelerinde, (İsrail'den) amansız zorla yerinden edilme emirleri aldık ve burada gördüğümüz şey, her gün yüz binlerce insanın taşınmaya zorlanması." ifadesini kullandı.

Gazze'deki Filistinli ailelerin ve çocukların eşyalarını sürükleyerek başka bölgelere kaçmaya çalıştığını söyleyen UNRWA çalışanı, "Çoğu insan yürüyerek hareket ediyor. Bu tür bir yerinden etme için artık her türlü araca erişim çok sınırlı ve insanlar nereye gideceklerini bilmiyorlar." diye konuştu.

Luis Waterridge, Akdeniz kıyısına sığınan insanların, "kumdan duvarlar inşa ederek" deniz suyunun geçici barınaklarına girmesini engellemeye çalıştığını, koşulların "korkunç" olduğunu vurguladı.

Arazide, akrep, fare ve yılanların tehlike saçtığını belirten Waterridge, hastalıkların yayılmasında artış görüldüğünü kaydetti.

İSRAİL BATI ŞERİA'YI VURDU

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Tulkerim kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında 5 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusunun Nur Şems Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden 5 kişinin naaşı bölgedeki hastaneye getirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Tulkerim'de 4 güçlü patlama yaşandığını bildirdi.

İsrail ordu sözcülüğü ise Nur Şems Mülteci Kampı'nda "operasyon odası" olduğunu ileri sürdüğü bir noktayı vurduğunu açıkladı.

CNN Türk muhabiri Emrah Çakmak, bölgedeki son durumu aktardı. Emrah Çakmak, "Batı Şeria'da saldırı yapıldı. Saldırıda can kayıpları var. Görüntülerde çok şiddetli bir patlamanın olduğu görülüyor." dedi.

BEYAZ SARAY'DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Beyaz Saray, Gazze'de ateşkes müzakerelerinde herhangi bir "çöküntü" olmadığını, aksine tarafların belirli bir ilerleme kaydettiğini ve bundan sonraki süreçte çalışma gruplarının detaylar üzerinde çalışacağını bildirdi.

Haberin Devamı