Dünyaİsrail sınır tanımıyor: Gazze'den kan donduran görüntüler

SAVAŞTA SON DAKİKA İsrail sınır tanımıyor: Gazze'den kan donduran görüntüler

25.10.2024 - 16:09 | Son Güncellenme:

Savaşta İsrail'in İran'a saldırmasına an gözüyle bakılırken, ABD'nin İsrail'i yolladığı THAAD füzelerinin uydu görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde 8 THAAD füzesinin hazır beklediği görülüyor. CNN ise IDF'nin "sivrisinek protokolünü" ifşa etti. Öte yandan IDF, Gazze'nin Cibaliya bölgesindeki Kamal Advan Hastanesi'ni hedef aldı, hasta ve yakınlarına insanlık dışı muamele kameralara yansıdı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Savaşta İsrail'in İran'a saldırmasına an gözüyle bakılırken, tüm dünyanın gözü Ortadoğu'da. CNN International, İsrail Ordusu'nun Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ifşa ederken, İran'dan yeni açıklamalar geldi.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

BM KOMİSERİ: GAZZE'DE VAHŞET SUÇU İŞLENİYOR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze'nin "en karanlık saati" yaşadığını söyledi. Türk, yaptığı açıklamada "Akıl almaz şekilde, durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. İsrail hükümetinin Gazze'nin kuzeyindeki uygulamaları, bölgede tek bir Filistinli kalmaması riski yaratıyor. İnsanlığa karşı suçlar kapsamına doğru ilerleyen vahşet suçu sayılabilecek bir durumla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

150 HASTA VE SAĞLIK ÇALIŞANI REHİN

Filistin Sivil Savunma birlikleri Al Jazeera'ye verildiği demeçte Kamal Advan Hastanesi'nde 150 hasta ve çalışanın rehin tutuluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü, bugün erken saatlerde İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'ne düzenlediği saldırının ardından hastane personeliyle iletişimin kesildiğini söyledi. Öte yandan Cibaliya bölgesine yönelik saldırılar sonucunda da ölü sayısı en az 150 olarak açıklandı.


Direktör Tedros Ghebreyesus, durumu "derinden rahatsız edici" olarak nitelendirerek, son temasın dün gece, artan İsrail saldırıları sırasında 23 hasta ve 26 hasta bakıcının el-Şifa Hastanesi'ne nakledilmesiyle sağlandığını söyledi.

İSRAİL HASTANEYE SALDIRDI, FİLİSTİNLİLERİ BİR ALANA TOPLADI

Gazze Sağlık yetkilileri İsrail Ordusu'nun Kamal Advan Hastanesi'ne ateş açarak girdiğini duyurdu. CNN International da işgal ordusunun son 24 saat içerisinde iki kez hastane komleksine girdiğini ve bazı bölümlere ateş açtığını bildirdi. Hastaneden zorla çıkartılan hasta yakınları ve sağlık çalışanları bir alana toplanarak, kıyafetleri zorla çıkartıldı. Sağlık bakanlığı yetkilisi Mahir Şamiya, CNN'e yaptığı açıklamada ordunun hastane duvarlarını yıktığını söyledi. Hastanedeki oksijen tankları da büyük hasar görürken, IDF bölgede insanlık dışı görüntülere imza atmaya devam etti. 


Filistin yerel basını ve Telegram kanallarında paylaşılan görüntülere göre hastanenin de bulunduğu Cibaliya bölgesine giren IDF 162. tümenine ait birlikler, İsrail'in yurtiçi gizli servisi Şin Bet ile işbirliği halinde hastanenin de bulunduğu bölgede toplama kamplarını aratmayan görüntüleri yaşattı. Bugüne kadar kampa çeşitli saldırılar düzenleyen İsrail, uluslararası tüm kınamalara rağmen Filistinlileri kıyafetlerini çıkarmaya zorlayarak sıraya dizdi. Görüntüler İsrail ordusuna yakın kaynaklar tarafından da paylaşıldı. Görüntüleri paylaşan İsrailli kaynaklar şimdiye kadar bölgede "45 bin Gazzeli'nin yerinden edilişinden" övgüyle bahsetti.



Haberin Devamı
BM BARIŞ GÜCÜ: İSRAİL MEVKİMİZE ATEŞ AÇTI

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde UNIFIL mevkisine ateş açtığını bildirdi. UNIFIL'den yapılan açıklamada, İsrail ordusunun 22 Ekim'de Lübnan'ın güneyindeki Dıhayra beldesinde bulunan daimi gözlem noktasından bölgedeki evlerde faaliyet gösteren İsrail askerlerini gözlemlediği belirtildi. İsrail birliklerinin, gözlemlendiklerini fark etmelerinin ardından UNIFIL mevkisine ateş açtığı, barış gücü askerlerinin vurulmamak için çekildiği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun, Mavi Hat boyunca UNIFIL güçlerine mevkilerini boşaltma çağrısı yaptığı ve kasıtlı olarak barış gücü mevkilerinde kamera, aydınlatma ve iletişim ekipmanları gibi birçok eşyaya zarar verdiği hatırlatıldı ve şunlar eklendi: "Yürütülen göreve ve asker gönderen ülkelere uygulanan baskıya rağmen, barış gücü askerleri mevkilerinde ve görevleri başında kalacaktır. Gözlem ve raporlama konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz."

EL ŞATİ KAMPINA BİR SALDIRI DAHA

İsrail ordusunun El Şati mülteci kampına yönelik saldırısında şu ana kadar en az 20 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Han Yunus bölgesinde sivil yerleşimlerin bulunduğu saldırının hemen ardından geldi. Han Yunus saldırısında da neredeyse tamamı aynı aileden 38 kişinin öldüğü bildirildi.

MİKATİ: ETNİK TEMİZLİK YAPILIYOR

Lübnan'ın geçici Başbakanı Najib Mikati, Gazze'nin kuzeyinde etnik temizlik yapıldığını ve İsrail hükümetinin "kimseyi dinlemediğini" söyledi. Mikati, Cuma günü Londra'da düzenlenen bir toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "maalesef her görüştüğümüzde durumun daha da kötüleştiğini ve bunun durması gerektiğini" söyledi.

İkili ayrıca İsrail ile Hizbullah arasındaki Lübnan savaşını da görüştü. Mikati, Lübnan hükümetinin 2006 Lübnan Savaşı'nı sona erdirmeye yardımcı olan, ülkede kalıcı bir ateşkes çağrısı yapan ve Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini şart koşan 1701 no'lu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı'nı uygulamak istediğini vurguladı. Mitaki, kararın uygulanmasının "yüzlerce, binlerce hayat kurtarabileceğini" söyledi.

  • 1701 NO'LU KARAR NEDİR? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 numaralı kararı, 2006 Lübnan Savaşı'nı çözmeyi amaçlayan karardır. Karar, İsrail ile Hizbullah arasındaki düşmanlıkların tamamen sona erdirilmesini , Hizbullah ve diğer güçlerin Litani'nin güneyindeki Lübnan'dan çekilmesini, Hizbullah ve diğer silahlı grupların silahsızlandırılmasını ve İsrail güçlerinin Lübnan'dan çekilmesini, Litani Nehri'nin güneyinde, sınırın yaklaşık 29 km kuzeyinde akan UNIFIL ve Lübnan ordusu dışında hiçbir silahlı kuvvetin olmamasını talep etmiştir. 2024 itibarıyla tam olarak uygulanmayan karar, 2006'da sürecin belli bir oranda düzelmesini sağlamıştı.
Haberin Devamı
BLINKEN "ACİL ÇÖZÜM" UYARISI YAPTI

Ortadoğu için temas ziyaretlerini sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmayı sona erdirmek için diplomatik bir çözüme ulaşmada gerçek bir aciliyet olduğunu belirtti.

Üst düzey ABD’li diplomat, “Diplomatik bir çözüme ulaşmada ve İsrail ile Lübnan sınırında gerçek bir güvenlik sağlanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı Kararı’nın tam olarak uygulanmasında gerçek bir aciliyet hissine sahibiz,” diyerek 2006’daki son büyük İsrail-Hizbullah savaşından sonra yürürlüğe giren karara atıfta bulundu. Sivillerin korunduğunu görmek istediklerini de ekleyen Blinken, "Lübnan silahlı kuvvetlerinin çatışmalardan uzak tutulmasını da sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

ABD'DEN İSRAİL'E YALANLAMA: HİZBULLAH DOLARLARINA DAİR KANIT YOK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın milyonlarca doları bulunan sığınağını vurdukları yönündeki iddialara dair kanıt olmadığını söyledi. İsrail Ordusu Beyrut'taki hastaneyi vurduktan sonra, hastanenin altında Hizbullah'a ait nakit ve altınların bulunduğunu öne sürmüştü. Savunma Bakanı Austin, "Şu ana kadar bu yönde bir kanıt bulamadık" ifadelerini kullandı.

CELİLE'DE SİREN SESLERİ

Times of Israel'in haberine göre İsrail'in Celile kentinde olası bir drone saldırısını haber veren siren sesleri duyuldu. Siren seslerinin Celile'nin sahil kıyısında yankılandığı bildirildi. Öte yandan Israil Ordusu (IDF), Lübnan'da beş İsrail askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haberin Devamı
UYDU GÖRÜNTÜLERİ SIZDI: 8 FÜZE BEKLEMEDE

Al Jazeera haber ağına bağlı Sanad İzleme ve Doğrulama Ajansı, işgal ordusu tarafından İsrail'in merkezine kurulan anti-balistik füze savunma sistemi THAAD'ın yerini özel uydu görüntüleri aracılığıyla ortaya çıkardı. 23 Ekim Çarşamba gününe ait olduğu belirtilen ve bugün yayınlanan uydu görüntüleri, İsrail'in sistemi İsrail'in güney merkezinde bulunan "Ahouzam" bölgesinde yerleştirdiğini gösteriyor. ABD'li ismi açıklanmayan üst düzey yetkililer geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamalarda İran'a yönelik saldırının 5 Kasım'da yapılacak ABD seçimleri öncesi gerçekleşmesini beklediklerini söylemişti. 

Görüntülerde, kontrol merkezi, mobil füze savunma radarının yanı sıra sisteme hizmet eden ve çevresinde çeşitli lokasyonlara dağıtılan 6 füze fırlatma platformu ve fırlatma araçlarının her biri dahil olmak üzere sistemin tüm parçaları da görülüyor. Platformlarda sekiz füze yer alıyor.

  • NOT: THAAD sisteminde füzelerin savunma ve saldırı menzili yaklaşık 200 kilometre. 
PAPA DUA İSTEDİ: SALDIRILAR İNSANLIK DIŞI

Papa Francis, dün Papa olduğu süre boyunca katolik piskoposlara gönderdiği mektupların dördüncüsünü gönderdi. Papa, mektubunda "kalbini kaybeden" dünyayı eleştirirken, küresel çapta "savaşlara, sosyo ekonomik eşitsizliklere ve insanlığı tehdit eden teknoloji kullanımına" değindi. Papa, piskoposlardan Ukrayna'daki şehitler ve aileleri için, Gazze'de "insanlık dışı saldırılara" maruz kalan halk için dua etmelerini istedi.

NY TIMES: İSRAİL DE İRAN DA HAZIR

İran, İsrail’in son füze saldırısına vereceği yanıtı beklerken bir yandan savaşa hazırlanıyor, bir yandan da savaştan kaçınmaya çalışıyor. New York Times’ın haberine göre, İran İslam Cumhuriyeti İsrail’in olası misillemesine karşı hazırlık yapıyor. “İran, silahlı kuvvetlerine savaşa hazır olmalarını ancak savaşı engellemeye çalışmalarını emretti,” deniyor.

Haberde dört İranlı yetkiliye atıfta bulunuluyor ve bu yetkililer, İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, beklenen İsrail misillemesine karşı İran’ın silahlı kuvvetlerine çeşitli planlar hazırlamaları talimatını verdiğini söylüyor. Yetkililer, eğer ciddi bir hasar veya can kaybı olursa İran’ın saldıracağını, ancak İsrail sadece sınırlı sayıda askeri tesis ve silah deposunu hedef alırsa İran’ın karşılık vermeyebileceğini belirtiyor.

Yetkililerden ikisi Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı olup, İran’ın kesinlikle karşılık vereceğini ve İsrail’in petrol sahalarını, nükleer tesislerini ya da üst düzey yetkilileri hedef alması durumunda, İran’ın seçenekleri arasında 1.000’e kadar balistik füzeyle saldırı ya da bölgedeki enerji arzını kesintiye uğratmanın yer alabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı
DEVRİM MUHAFAZLARI: THAAD ONLARI KORUMAZ

CNN International'ın Ortadoğu kıdemli muhabiri Hamdi Alkali'nin İranlı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre İran'ın İslam Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) komutanı, Perşembe günü İsrail’e bir uyarıda bulunarak ABD tarafından İsrail'e gönderilen füze savunma sistemine aşırı güven duyulmaması gerektiğini söyledi.

İran devlet medyasına da, IRGC Tümgeneral Hüseyin Selami'nin, ABD'nin İsrail'e gönderdiği THAAD füze savunma sisteminin sınırlı bir savunma sunduğunu ve İsrail’in bu sisteme güvenmesinin, “direniş cephesinden gelebilecek misilleme saldırılarına” karşı zafer getirmeyeceğini öne sürdü. Selami, devlet haber ajansı Press TV'nin aktardığına göre, “THAAD’ın borularına güvenmeyin; bunlar sınırlıdır… Dilediğiniz kadar ateş edin, düşmanlarınız sizden çok daha fazla ateş edecektir. Bu işte galip gelemezsiniz ve sizi yeneceğiz” dedi.

Bu açıklamalar, ABD Savunma Bakanlığı’nın 13 Nisan ve 1 Ekim tarihlerinde İsrail’e yönelik İran’ın dünya basını tarafından “benzeri görülmemiş” olarak nitelenen İran saldırılarının ardından İsrail'in karşı saldırı planlarının sızması üzerine geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Pazartesi günü, ABD tarafından İsrail’e gönderilen füze savunma sisteminin "yerinde" olduğunu ve ihtiyaç duyulduğunda kullanıma hazır olduğunu söyledi.

  • THAAD NEDİR?: Bu savunma sistemi, ABD ordusunun en güçlü anti-füze silahlarından biri ve 150 ila 200 kilometre (93 ila 124 mil) menzillerde balistik füzeleri yüksek başarı oranıyla vurabilme kapasitesine sahip. ABD’nin terminal uçuş safhasında –yani hedefe dalış yaptığı aşamada– kısa, orta ve orta menzilli balistik füzeleri hem atmosfer içinde hem de atmosfer dışında durdurup imha edebilen tek füze savunma sistemi olarak tanımlanıyor.
iSRAİL ORDUSU SİVİLLERİ CANLI KALKAN YAPTI

CNN televizyonuna konuşan İsrailli bir asker ve daha önce gözaltına alınmış 5 Filistinli, İsrail ordusunda “sivrisinek protokolü” olarak bilinen uygulamayı anlattı. Filistinlilerin bina ve tünellerdeki bubi tuzaklarına ve gizli patlayıcılara karşı kalkan olarak kullanılmasının Gazze'deki İsrail birlikleri arasında yaygın bir uygulama olduğunu belirten asker, “Onlara bizden önce binaya girmelerini söylüyoruz. Eğer tuzak varsa biz değil onlar patlayacak" dedi.

İsrailli asker, Gazze’deki görevi sırasında üst düzey bir güvenlik görevlisinin, gözaltında tutulan 16 ve 20 yaşındaki iki Filistinliyi getirerek askerlerden binalara girmeden önce onları canlı kalkan olarak kullanmalarını istediğini ifade etti.

Komutanların kendilerine “uluslararası hukuku düşünmemelerini” söylediğini aktaran asker, "Filistinlilerin patlaması daha iyi, askerlerimizin değil." ifadesini kullandıklarını kaydetti.

CNN’in konuştuğu ve İsrailli askerler tarafından canlı kalkan olarak kullanılan Filistinlilerden 20 yaşındaki Mohammad Saad ise Refah’ta ailesi için yiyecek ararken İsrail ordusu tarafından gözaltına alındığını ve 47 gün tutulduğu askeri kampta İsrail askerlerini riske atmamak amacıyla kalkan olarak kullanıldığını anlattı.

Saad, “Bize askeri üniforma giydirdiler. Üzerimize bir kamera koydular ve boş binalarda, evlerde, odalarda aramalar yapmamızı istediler” dedi.


İsrail askerlerinin binalardaki gizli patlayıcılardan çok korktuğunu belirten Saad, “Genellikle askeri üniforma giydirirlerdi ancak son göreve beni sivil kıyafetlerle götürdüler. Bir yerde bana İsrail ordusu tarafından geride bırakılan bir tankı filme almam gerektiğini söylediler. Dehşete kapılıp korkmuştum, bu yüzden tüfeğin dipçiğiyle sırtıma vurdular.” diye konuştu.

Saad, daha sonra tanka yaklaşırken arkasından ateş edilerek sırtından vurulduğunu ancak yaralı olarak kurtulduğunu söyledi.

IDF 3 GAZETECİ ÖLDÜRDÜ

İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde gazetecilerin kaldığı otele düzenlediği hava saldırısında 3 gazetecinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Haberin Devamı