DünyaSon dakika | Füzeler İran'a çevrildi! İsrail harekete geçiyor: Dünya savaşı kapıda...

CANLI Son dakika | Füzeler İran'a çevrildi! İsrail harekete geçiyor: Dünya savaşı kapıda...

09.10.2024 - 23:45 | Son Güncellenme:

Lübnan sınırındaki asker sayısı 15 bini bulurken bir kasabadan yayılan görüntü sosyal medyadan televizyonlara taşındı. Hizbullah ise bugün bir kez daha Hayfa'ya füze yağdırdı, Akdeniz'deki gaz sahasının da hedef alındığı haberleri var. Öte yandan İsrail'in İran'a yapacağı misillemenin an meselesi olduğu iddia edildi. İşte tüm gelişmeler...

Orta Doğu'yu ateş çemberine alan savaşta ikinci yıla girildi, dünya kuzey cephesindeki işgal ve bombardımana kilitlendi. Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

TRUMP'IN ESKİ DANIŞMANINDAN İSRAİL'E 'NAPALM BOMBASI' ÖNERİSİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimine Orta Doğu konusunda danışmanlık yapan Matthew RJ Brodsky, İsrail'e, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nde (UNIFIL) görev yapan ve bölgeden çekilmeyen İrlanda askerlerine "napalm bombası atmasını" önerdi.

BIDEN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİNDE NE KONUŞULDU?

İsrail Başbakanlık Ofisinin X hesabından yapılan paylaşımda, Netanyahu'nun ekibiyle Biden ile telefonda görüştüğü bilgisiyle bir fotoğrafa yer verildi. Öte yandan, İsrail basını, görüşmenin tamamlandığını ve 50 dakika sürdüğünü bildirdi.

Beyaz Saray: 30 dakikalık görüşme verimli geçti

Biden-Netanyahu görüşmesine ilişkin değerlendirmeler yapan Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, görüşmenin "doğrudan" ve "verimli" bir görüşme olduğunu kaydetti. Görüşmenin yaklaşık 30 dakika sürdüğünü belirten ve fazla detaya girmeyen ABD'li Sözcü, "Başkan ile İsrail Başbakanı arasındaki görüşmede tabii ki birçok konuyu ele aldılar, birazdan yazılı açıklama yapacağız. İsrail ile, İran'ın son saldırısına nasıl karşılık verecekleri hakkında görüşmeye devam edeceğiz." dedi.

Jean-Pierre ayrıca, Biden'ın kapalı kapılar ardında Netanyahu hakkında küfürlü ifadeler kullandığı iddiasını içeren ve ABD'de 15 Ekim'de piyasaya çıkacak Bob Wodward'un kitabı hakkında da yorum yapmaktan kaçındı. Jean-Pierre, Biden'ın Netanyahu için küfürlü ifadeler kullanıp kullanmadığı sorusuna, "Herhangi bir şeyi doğrulayamam." cevabını verdi.

İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRISI AN MESELESİ

İsrail’in İran’a misilleme yapması beklenirken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının “ölümcül, hassas ve özellikle şaşırtıcı” olacağını söyledi. Gallant, İran'ın “ne olduğunu ya da nasıl olduğunu anlamayacağını” belirterek, İran’ın füze saldırısında “başarısız” olduğunu ifade etti.


İran saldırısında İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait pistlerin ve uçakların zarar görmediğini aktaran Gallant, saldırıda hiçbir asker ya da sivilin de zarar görmediğini vurguladı. İsrail yönetiminin İran'a yönelik saldırı konusunda hemfikir olduğunu belirten Gallant, “Tüm emir komuta zinciri aynı hizada ve bu konuya odaklanmış durumda” dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'İN GAZZE'YE BOMBARDIMANLARINDA 11 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde 2 sivil araç ile bir evi hedef aldığı saldırılarda 11 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya'da bir evi vurması sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda Beni Suheyla kavşağı yakınlarında 2 sivil aracın hedef alındığı İsrail saldırısında ise 6 Filistinli öldü.

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyine yönelik kara saldırılarını sürdürüyor. Saldırılar, Beyt Hanun ve Beyt Lahiya bölgeleri ile özellikle zorla tahliye edilmek istenen Cibaliya Mülteci Kampı'nda yoğunlaşıyor.

İsrail'in, Lübnan'a saldırıları ve İran'a vereceği muhtemel karşılık beklenirken Gazze'nin kuzeyinde yeni bir şiddet ve göç dalgası başlatması dikkati çekiyor.

İSRAİL, AL JAZEERA KAMERAMANINI SİLAHLA YARALADI

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırıları takip eden Al Jazeera kameramanı Fadi el-Vahidi, İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu yaralandı.

Al Jazeera'nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Meslektaşımız kameraman Fadi el-Vahidi, Gazze'nin kuzeyinde işgal güçleri tarafından açılan ateş sonucu yaralandı." ifadeleri kullanıldı.

Al Jazeera muhabiri Enes eş-Şerif ise sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Al Jazeera ekibine ateş açıldı ve kameraman Fadi el-Vahidi boynundan vurularak yaralandı." dedi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya'ya düzenlediği hava saldırısında "El-Aksa" televizyonu kameramanı Muhammed et-Tanani ölmüş, muhabir Tamir Lebed de yaralanmıştı.