DünyaSavaşta son dakika! İsrail'dan 'katliam' açıklaması: Tarih verdiler...

Savaşta son dakika! İsrail'dan 'katliam' açıklaması: Tarih verdiler...

29.08.2024 - 14:49 | Son Güncellenme:

Savaşta sıcak gelişmeler yaşanıyor. İsrail ordusu, Batı Şeria'ya yönelik saldırıların devam edeceğini açıkladı. Amerikan savunda dergisi yeni Soğuk Savaş sahasını Orta Asya ve Kafkasya olarak gösterip "Türkiye joker gibi" tanımını yaptı. Avrupa Birliği'nin kritik toplantısı ise İsrail'de dikkatle izleniyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal edip 40 bini aşkın Filistinliyi katlettiği savaşın etkileri, Orta Doğu'yu aşıp dünyaya yayıldı. Bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

'BU SAVAŞ BİTMEK ZORUNDA'

 

Kamala Harris, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu fakat bunu nasıl yaptığının önemli olduğunu söyledi. Harris, “Çok fazla masum Filistinli hayatını kaybetti. Bir anlaşmaya ulaşılmasını sağlamamız gerekiyor. Bu savaş bitmek zorunda” dedi.

İSRAİL TULKERİM'DEN ÇEKİLDİ

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, arkasında 5 ölü, çok sayıda yaralı ve alt yapıda büyük bir tahribat bıraktıktan sonra Tulkerim kentinden çekildi.

Buldozerlerle 48 saatlik süre boyunca anayolları, içme suyu ve kanalizasyon şebekelerini tahrip eden İsrail güçleri, elektrik direklerini söktü, evleri yıktı ve araçları kullanılmaz hale getirdi.

KASSAM TUGAYLARI: DİRENİŞ SÜRÜYOR

Kassam Tugayları’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Mücahitlerimiz, Cenin ve Tulkerim’e giren işgal güçleriyle mermi ve patlayıcılarla çatışmaya devam ediyor. Mücahitlerimiz, bölgeye giren işgal güçlerine ait askeri araçlarda 10'dan fazla kara bombası patlatmayı başardı.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail askerlerinin Tulkerim’deki mülteci kampında da Kassam Tugayları’nın “sürprizleriyle” karşılaşacağı vurgusu yapıldı.

Kassam Tugayları’ndan yapılan bir başka açıklamada da, “Kassam Mücahitleri, Cenin kentinin doğu bölgesinde, Siyonistlere ait bir aracı yüksek patlayıcıyla hedef almayı başardı. Tam isabet vurulan aracın içindekiler öldürüldü veya yaralandı.” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı
'YAPTIRIM UYGULANMASI KONUSUNU İNCELEMEYİ TEKLİF ETTİM'

 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrailli aşırı sağcı bakanların Mescid-i Aksa'ya Sinagog inşa etmek istediklerine ilişkin radikal açıklamalarını hatırlatarak, “Bu konuda üye ülkelere söz konusu İsrailli bakanlar aleyhinde yaptırım uygulanması konusunu incelemeyi teklif ettim” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Toplantının son beş yılın en yoğun AB Dışişleri Bakanları toplantılarından biri olduğunu ifade eden Borrell, toplantı çerçevesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Ukrayna'ya her alanda nasıl destek sağlanabileceğini görüştüklerini söyledi.

“AB ÜLKELERİ, KURSK OPERASYONUNU DESTEKLİYOR”

Ukrayna'nın Kursk operasyonu ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “Ukrayna'da özel operasyon” anlatısına büyük bir darbe indirildiğini vurgulayan Borrell, AB üyesi devletlerin Ukrayna'nın kendini savunma hakkı çerçevesinde Kursk operasyonunu desteklediklerini açıkladı.

“RUSYA, KIŞ ÖNCESİNDE UKRAYNA'NIN TAMAMINI KARANLIĞA VE SOĞUĞA MAHKUM ETMEYİ AMAÇLIYOR”

Rusya'nın son dönemde dron ve füze saldırılarıyla Ukrayna'nın elektrik altyapısını hedef aldığını ifade eden Borrell, “Çünkü Rusya, kış öncesinde Ukrayna'nın tamamını karanlığa ve soğuğa mahkum etmeyi amaçlıyor. İnanın bana, Ukrayna kışın çok soğuk olur. Amaç da kış öncesinde Ukrayna'nın elektrik kapasitesini yok etmek” dedi.

“SAVAŞ DEVAM EDİYOR”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'dan savaş alanındaki gelişmeler ve Kursk'taki operasyonun oyunu nasıl değiştirdiği konusunda bilgi aldıklarını ifade eden Borrell, Ukrayna Dışişleri Bakanı'nın yardımların gecikmesinin bedelinin büyük olduğunu ifade ettiğini aktardı. Ukrayna'ya yardımların gecikmesinin bedelinin can kaybı ile ölçüldüğünü ifade eden Borrell, “Savaş devam ediyor. Ağustos ayında savaş alanındaki senaryo, radikal bir şekilde değişti. Rusya'nın Donbass'ta ilerlediği doğru. Donbass'ta Rus ordusunun oluşturduğu baskının azalmadığı da doğru. Şu anda cephe hattı, durumu her iki taraf içinde karmaşıklaştıran ve daha fazla çaba gerektiren farklı odak noktalarına sahip. Ancak Ukrayna inisiyatifi ele alıyor” dedi.

Borrell, yaptırımlar konusunda ise Rusya ve üçüncü ülkelerin ardından Avrupalı şirketlere odaklanılması gerektiğini söyledi.

“GAZZE'YE İNSANİ YARDIM GİRİŞİNE ENGEL OLUNMADIĞINA İNANABİLECEK KİMSE VAR MI?”

Orta Doğu gündemi çerçevesinde Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag ile görüştüklerini ifade eden Borrell, Kaag'ın Gazze'deki insani durumun dehşet verici olduğunu aktardığını kaydetti.

Borrell, “Gazze'de nüfusun yüzde 86'sı tahliye emri altında. BM'nin faaliyetleri askıya alınmış durumda. Temmuz ayında Gazze'nin güneyine giren insani yardım miktarı, savaşın başlangıcından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Savaşın başından bu yana en düşük seviyede. Samimi bir şekilde, Gazze'ye insani yardım girişine engel olunmadığına inanabilecek kimse var mı?” dedi.

“GAZZE'DE BİNLERCE ÇOCUK KALICI OLARAK FELÇ KALABİLİR”

Gazze'deki savaşın benzeri görülmemiş dehşet verici bir insani felakete yol açtığını ve insani durum nedeniyle Gazze'de çocuk felcinin yeniden ortaya çıktığını ifade eden Borrell, “Gazze'de binlerce çocuk kalıcı olarak felç kalabilir. Gazze'de çocuk felcine karşı aşı uygulanması için bir ateşkes uygulanmasını ümit ediyorum” dedi.

Yazdan bu yana Batı Şeria, Kudüs ve İsrail-Lübnan sınırında şiddetin arttığını da ifade eden Borrell, “Bu akşam BM Genel Sekreteri bir açıklama yayınlayarak Batı Şeria'daki askeri operasyonun durdurulmasını talep etti. Önemli sayıda hava saldırısı ve kayıplar söz konusu” dedi.

İSRAİLLİ BAKANLARA YAPTIRIM TALEBİ

İsrailli aşırı sağcı bakanların Mescid-i Aksa'ya Sinagog inşa etmek istediklerine ilişkin radikal açıklamalara da değinen Borrell, “Bu konuda üye ülkelere söz konusu İsrailli bakanlar aleyhinde yaptırım uygulanması konusunu incelemeyi teklif ettim” ifadelerini kullandı. Borrell, İsrailli bakanlara yaptırım kararının AB dışişleri bakanları tarafından görüşüleceğini ve şartlar çerçevesinde bu konuda siyasi bir karar alınacağını duyurdu.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN İLE TOPLANTI

AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı çerçevesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile öğle yemeğinde bir araya geldiklerini de kaydeden Borrell, Fidan ile görüşmede bölge ve ötesinde siyasi durumun ele alındığını açıkladı.

Fidan ile görüşmede Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler açısından öncelikli olarak Kıbrıs meselesinin ve ayrıca Orta Doğu'ya ilişkin konuların da ele alındığını ifade eden Borrell, “Kıbrıs'ın pozisyonu ve siyasi diyalog yoluyla bir çözüm arama irademizi dile getirdik. Umarız ki Türkiye Dışişleri Bakanını toplantımıza davet etmek, bu soruna çözüm aramak için diyalog sürecini yeniden başlatmanın ilk adımı olur” dedi.

'İSRAİL, ÇATIŞMALARA ARA VERİLMESİNİ REDDETTİ'

 

Hamas’ın Lübnan’daki medya sorumlusu Velid Kilani, İsrail yönetiminin çocuk felci aşısı yapılması için Gazze Şeridi'nin geneli yerine belirli bölgelerde çatışmalara ara verilmesini kabul ettiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, çocuk felci aşılarının yapılması için Gazze'de çatışmalara geçici ara verileceğini duyurdu.

Hamas’ın Lübnan’daki medya sorumlusu Kilani, DSÖ'nün açıklamasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler'in (BM), çocuk felci aşısı için Gazze Şeridi genelinde 3 gün boyunca çatışmalara ara verilmesini önerdiğini aktaran Kilani, Hamas'ın bu öneriyi kabul ettiği belirtti.

İsrail'in aşı yapılması için Gazze Şeridi genelinde çatışmalara geçici ara verilmesini kabul etmediğini vurgulayan Kilani, Tel Aviv yönetiminin sadece bazı mahallelerde çatışmalara ara verilmesini kabul edeceğini BM tarafına ilettiğini aktardı.

Kilani, Gazze'de bir bölgede ara verilirken, diğer bölgede saldırıların sürmesinin aşının dağıtılmasını imkansız kılacağını taraflara ilettiklerini kaydetti.

Hamas yetkilisi Kilani, Hareket olarak çocuk felci aşıları yapılması için bazı bölgeleri kapsayacak şekilde de olsa çatışmalara ara verilmesini kabul ettiklerini sözlerine ekledi.

 

İSRAİL'İN BİR EVE SALDIRISINDA 7 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

El-Avde Hastanesi'nden bir sağlık yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusuna ait bir savaş uçağının, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki bir apartman dairesini hedef aldığını söyledi.

Sağlık yetkilisi, saldırı sonucu ölen 4'ü çocuk 7 kişinin cenazesinin hastaneye getirildiğini ifade etti. Görgü tanıkları da İsrail savaş uçaklarının Nusayrat kampındaki Es-Salihi binasındaki bir apartmanı bombalaması sonucunda ölenlerin El-Avde Hastanesi'ne kaldırıldığını belirtirken, ölü sayısına ilişkin bilgi vermedi.

Haberin Devamı