DünyaSavaşta son dakika | İsrail - Hizbullah savaşında sıcak gelişmeler! Jetler havalandı

CANLI Savaşta son dakika | İsrail - Hizbullah savaşında sıcak gelişmeler! Jetler havalandı

29.09.2024 - 23:14 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'daki iki başkentte arka arkaya gerçekleşen patlamaları, Kızıldeniz kıyısındaki liman kentindeki saldırı izledi. Dünya, Lübnan medyasında hızla yayılan iki saniyelik görüntüyü konuşuyor. Hizbullah'ın yeni liderinin belli olduğu iddia edildi. Hizbullah'tan iddialara ilişkin açıklama geldi.

Gazze Şeridi'ndeki vahşetini Lübnan'a taşıyan İsrail ordusu, çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi. Can kaybı 1000'i aşmış durumda.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

HİZBULLAH'TAN YENİ LİDER AÇIKLAMASI

Hizbullah, İsrail saldırısında yaşamını yitiren genel sekreteri Hasan Nasrallah'ın yerine hareketin yürütme konseyi başkanı Haşim Seyfettin'in seçildiğine ilişkin haberleri yalanladı.

LÜBNAN'A SINIRLI KARA OPERASYONU İDDİASI

İsrail ordusunun, ABD'nin engellemelerine rağmen Lübnan'da "sınırlı bir kara operasyonunu" düşündüğü iddia edildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail hükümetinin, Lübnan'da sınırlı bir kara "operasyonu" düzenlemeyi ciddi bir şekilde düşündüğü ancak ABD'nin bunun gerçekleşmemesi için İsrail'e benzeri görülmemiş bir baskı uyguladığı öne sürüldü.

Hükümetin, henüz bu konuda nihai bir karar almadığı aktarılan haberde, ABD'nin, İsrail ile Hizbullah arasında bir anlaşmaya varmak ve geniş bir askeri çatışmaya sürüklenmemek gerektiğine inandığı kaydedildi.

İsrail basınına göre, olası kara "operasyonu" ile Lübnan'ın güneyinde bir tampon bölge kurulması amaçlanıyor.

HİZBULLAH'IN YENİ LİDERİ BELLİ OLDU İDDİASI

Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından Hizbullah’ın yeni liderinin Haşim Seyfettin olduğu öne sürüldü. Haberi, El Arabiya duyurdu. 1964 yılında doğan Seyfettin, aynı zamanda Nasrallah’ın kuzeni. Yürütme konseyi başkanı olarak Hizbullah’ın siyasi işlerini denetliyor.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU İLK KEZ BİR İHA'YA HELİKOPTERLE MÜDAHALE ETTİ

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Lübnan'ın güneyinden 2 insansız hava aracı ve 35 füzeyle saldırı düzenlendiği belirtildi.

İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile bölgesinde tespit edilen 10 füzeye müdahale edildiği, körfez bölgesinde de 25 füzenin açık alana düştüğü aktarıldı.

Saldırılar sebebiyle İsrail'in kuzeyinde uyarı sirenlerinin çaldığı belirtildi.

Ayrıca, Lübnan'dan gönderilen 2 insansız hava aracına İsrail karasuları üzerinde savaş gemisi ve helikopterle müdahale edildiği ifade edildi.

İsrail ordusu ilk kez bir iHA'ya savaş helikopteri kullanarak müdahale etti.

Öte yandan İsrail ordusu, iç cephe komutanlığı Hayfa kentinde vatandaşlarına yaptığı güvenlik uyarılarını hafifletti.

Yeni uygulamaya göre, Hayfa kentinde sığınak bulunan okullar yarından itibaren eğitime devam edecek.

İSRAİL, LÜBNAN’I VURMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail ordusu, Lübnan’a yönelik hava saldırılarına aralıksız devam ediyor. Saldırılarda bugün en az 45 kişi hayatını kaybetti.

İsrail, Lübnan’da birçok noktaya hava saldırılarını sürdürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Lübnan'ın doğusunda Bekaa Vadisi'ndeki Baalbek-Hermel'e düzenlediği saldırılarda ilk belirlemelere göre 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 47 kişinin yaralandığını aktardı. Lübnan'ın güneyindeki Ain Deleb bölgesine düzenlenen saldırılarda ise 24 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren bakanlık, Sidon kenti yakınlarına düzenlenen saldırıda da 29 kişinin yaralandığını açıkladı.