DünyaSavaşta son dakika... İsrail ordusundan Türkiye'ye skandal yanıt!

Savaşta son dakika... İsrail ordusundan Türkiye'ye skandal yanıt!

18.07.2024 - 13:30 | Son Güncellenme:

İsrail kabinesinde ateşkes tartışılırken faşist bakan Ben-Gvir zamanlama için "Trump'a bir tokat, Biden'a bir zafer" cümlesini kurdu. Gazze Şeridi'nde çekilen fotoğrafın yaydığı şok dalgaları dinmiyor, İsrail'den bugün yalanlarla dolu bir açıklama geldi.

Gazze Şeridi'ndeki savaşta 286'ıncı gün, Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

NETANYAHU ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin güneyinde, Mısır sınırındaki Refah kentinde bulunan İsrail askerlerine gerçekleştirdiği ziyarette, “İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Hamas'a uyguladığı askeri baskı, haklı taleplerimiz konusunda sağlam durmamıza ve esir anlaşmasını desteklememize yardımcı oluyor” dedi.

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARI SÜRÜYOR

İsrail ordusu, Gazze kentinin güneydoğusundaki Ez-Zeytun mahallesindeki Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı bir okula saldırı düzenledi. BM çalışanları ve Filistinliler, saldırının düzenlendiği bölgede incelemede bulundu.


İSRAİL GAZZE'DE BİR ARACI VURDU: 3 ÖLÜ

İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr Belah kentinde bir aracı hedef alması sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Bölgedeki Filistinliler, hurdaya dönen aracı inceledi.

Haberin Devamı
İSRAİL'DE NİL VİRÜSÜ SALGINI

İsrail, Batı Nil virüsü salgını ile mücadele ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, salgının başladığı haziran ayından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 36’ya yükseldiği kaydedildi. Virüs tespit edilenlerin sayısının ise 543 olduğu belirtilen açıklamada, halka sivrisinek savar ürünler kullanmaları tavsiyesinde bulunuldu.
Uzmanlar, virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80’ininde herhangi bir semptom görülmediğini, yüzde 20’lik bir kesimde ise ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi çeşitli semptomlar görülebileceğini ifade ediyor. Virüs bulaşanların yüzde 1’inde nadiren beyin iltihabı ya da menenjit gibi belirtiler görülebileceği aktarılıyor.

AB KOMİSYONU BAŞKANI VON DER LEYEN: GAZZE'DE AKAN KAN DURMALI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanlığı için bir dönem daha aday olan Ursula von der Leyen, "Çok açık konuşmak istiyorum. Gazze'de akan kanın artık durması gerekiyor" dedi.

Güvenoyu yoklaması öncesinde Avrupa Parlamentosuna (AP) hitap eden Von der Leyen, devamında ""İsrail'in Hamas'ın vahşi terörüne tepkisi sonucunda çok sayıda çocuk, kadın ve sivil hayatını kaybetti. Gazze halkı artık dayanamıyor, insanlık da artık dayanamıyor. Acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var. İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Orta Doğu'da iki devletli çözüm için AB'nin de rol oynaması gerektiğini belirten Ursula von der Leyen, şöyle konuştu:

"Etkili bir Filistin yönetimini desteklemek için çok daha büyük, çok yıllı bir paket üzerinde çalışıyoruz. Bu iki devletli çözüm, hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenliği sağlamanın en iyi yoludur. Orta Doğu halkı, barışı, güvenliği ve refahı hak ediyor. Avrupa da onların yanında olacak."

İSRAİL'DEN LÜBNAN'DA ARKA ARKAYA SALDIRILAR



Sabahın erken saatlerinde Bekaa Vadisi'nde bir silahlı insansız hava aracının Hamas komutanlarından Muhammed Cebbare'yi hedef almasını, Akdeniz kıyısındaki Sur ve yine Bekaa Vadisi'ndeki yeni saldırılar izledi.

İkinci hava saldırısının gerçekleştiği yer, Sur'a bağlı Cebel el Btum kasabasıydı. İsrail burada da bir aracı vurdu.

Öğle saatlerinde ise Bekaa bölgesinin batısındaki Ayn el Tineh yakınlarında dumanlar yükseldi.

Hizbullah'tan henüz saldırılara ilişkin bir açıklama yok.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Çarşamba günü yayınlanan açıklamasında Lübnan'ın güneyinde üçü çocuk beş sivilin hayatını kaybettiği saldırıya sert tepki gösterdi ve sivillerin bir kez daha hedef alınması halinde daha önce vurmadıkları İsrail yerleşimlerine saldıracaklarını ilan etti.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 39 BİNE YAKLAŞTI

Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nde son 24 saatteki saldırılarında 54 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail katliamında yaşamını yitirenlerin sayısı 38 bin 848 oldu. Kurbanların üçte ikiden fazlası çocuklar ve kadınlar.

İSRAİL ORDUSUNDAN TÜRKİYE'YE SKANDAL YANIT



2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni kan gölüne çeviren, binaların yarıdan çoğunu yerle bir eden İsrail işgal ordusu, Türkiye'nin bölgede kurduğu hastaneyi bir askeri üsse çevirdi.

Tam adı Türk-Filistin Dostluk Hastanesi olan sağlık kuruluşu, Gazze'deki tek kanser hastanesiydi.

İsrail işgal birlikleri hastanenin önünde poz verdiği rezalet fotoğraf yayınlanırken, Dışişleri Bakanlığı'ndan resmi açıklama geldi.

Türkiye'nin resmi açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Filistin basınında yer alan ve Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi önünde bir grup İsrailli askerin görüntülendiği fotoğraf, İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihlalinin yeni bir delilidir.

Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, Gazze'de bulunan kanser hastalarına hizmet veren tek merkezdir. İsrail güçleri tarafından hastaneye verilen zarar ve buranın askeri üs olarak kullanılması, İsrail'in Filistin halkını yok etmeyi amaçlayan sistematik politikalarının bir parçasıdır.

Bu saldırıların sorumlularının uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi için çaba göstermeye devam edeceğiz."

İsrail işgal ordusu ise bugün yaptığı açıklamada hastanenin Filistinli gruplar tarafından bir askeri komplekse dönüştürüldüğünü ileri sürdü ancak hiçbir kanıt göstermedi.

Hastanenin Hamas tünellerine bağlı olduğunu da iddia eden işgal ordusu, Filistinli grubun ayrıca hastaneye patlayıcı yerleştirdiği yalanını da söyledi.

İSRAİL PARLAMENTOSU OSLO ANLAŞMASI'NI ÇÖPE ATTI

Parlamentodaki oylamada 'Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan' önerge kabul edildi.

Önerge eski İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar’ın Yeni Umut Partisi ve Birleşik Sağ Partisi tarafından sunuldu.

Knesset'te 68’e karşı 9 oyla geçen önergede 'Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı' iddia ediliyor.

Gazze Şeridi'nde 40 bine yakın Filistinliyi katleden İsrail, giderek dünyada daha izole hale geliyor. Geride kalan dokuz ayda İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya ve Ermenistan gibi ülkeler Filistin devletini resmen tanıdı.

İsrail parlamentosunda tarihte ilk kez kabul edilen önerge, Oslo Anlaşması'nın ölümü anlamına geliyor.

Haberin Devamı
BEKAA'DA YENİ SALDIRI



İsrail ordusu ve Hizbullah arasındaki sınır çatışması bugün bir kez daha 100 kilometre kuzeye uzandı.

İsrail'e ait bir silahlı insansız hava aracı, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'nde bir aracı hedef aldı.

Lübnan medyası alevler içinde kalan bir araca ait görüntüyü ekrana getirirken, Al Jazeera söz konusu araçta Filistinli İslami Cihad üyelerinin bulunduğu bilgisini verdi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen El Cemaa İslamiyye'nin liderlerinden Ebu Mahmud Muhammed Cebbare'nin Gaze beldesindeki saldırıda öldüğünü duyurdu.

Saatler sonra açıklama yapan Hamas ise, saldırıda ölen Muhammed Cebbare'yi komutanlarından biri olarak gösterdi.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar, Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde başladı.

Çoğunlukla sınır hattı çevresinde gerçekleşen çatışmalar zaman zaman Lübnan'ın en kuzeyine ya da İsrail'in 40 kilometre içerisine kadar genişledi.

ANLAŞMA 'TRUMP'A BİR TOKAT, BIDEN'A BİR ZAFER' DEDİ



ABD'de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimine geri sayım sürerken, son bir haftada Donald Trump suikasta uğradı ve adaylığı tartışılan Joe Biden Covid-19'a yakalandı.

İsrail'in tarihinin en sağcı hükümetinde yer alan koalisyon ortakları da ABD seçimlerine kilitlenmiş durumda. Joe Biden yönetimi Mısır ve Katar'la birlikte aylardır bir ateşkes anlaşması için müzakere yürütüyor ancak henüz silahlar susmadı.

İsrail'deki rehine yakınları Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine giderek daha fazla bir anlaşma için baskı kuruyor.

Koalisyondaki faşist bakanlardan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, mevcut tabloda bir ateşkes anlaşmasına varılmasının Donald Trump'a bir tokat, Biden için bir bir zafer olacağını söyledi.

Channel 13 televizyonu, aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi'nin de lideri olan Ben-Gvir'in ateşkes anlaşmasının Kasım ayındaki Amerikan seçimlerinden sonra kabul edilmesini istediğini bildirdi.

Güvenlik kabinesi toplantısında konuşan Itamar Ben-Gvir'in sözleri bazı bakanlardan tepki aldı. Channel 13, Ulaştırma Bakanı Miri Regev ve Bilim Bakanı Gila Gamliel'in Ben-Gvir'e ateş püskürdüğünü aktardı.

İsrail'deki koalisyonun faşist isimleri Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, aylardır bir rehine takası ya da ateşkes anlaşmasına varılması halinde hükümeti devireceklerini söylüyor.

Times of Israel, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın yöneticisi David Barnea'nın bir gün önce Gazze Şeridi'ndeki kadın rehinelerin bekleyecek vakitleri kalmadığını söylediğini hatırlatıyor.

Mossad Direktörü Barnea, ayrıca Netanyahu'nun bazı ısrarlarının ateşkes anlaşmasını engelleyebileceğini de ekledi.

Haftalardır müzakere edilen üç aşamalı ateşkes anlaşmasına göre, ilk etapta kadınlar, yaşlılar ve hasta rehineler Hamas tarafından serbest bırakılacak. Buna karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinliler özgürlüğüne kavuşacak.

Aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, savaşın başından bu yana Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin Sina Çölü ya da başka bir ülkeye sürülmesinden bölgeye İsraillilerin yerleştirilmesine kadar birçok skandal açıklamaya imza attı.

Müslümanların kutsal mabedi Mescid-i Aksa'ya sık sık yanında polislerle baskın düzenleyen Ben-Gvir, bu sabah da aynı skandalı tekrarladı.

RUS SAVAŞ GEMİLERİ KIZILDENİZ'DE

Aylardır ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonla Yemenli Husiler arasında adı konulmamış bir savaşın devam ettiği Kızıldeniz'de, bu kez Rus donanması geçiş yapıyor.

Rus savaş gemileri Varyag ve Marshal Shaposhnikov Akdeniz'den Süveyş Kanalı'na girip Kızıldeniz'e ulaştı.

Rusya'nın Pasifik Filosu'ndaki gemilerin ana limanlarına dönüş yaptığı tahmin ediliyor.

Geride kalan aylarda Kızıldeniz'in güneyindeki Aden Körfezi'nde Çin savaş gemileri görülmüştü.

Haberin Devamı