Dünyaİsrail'de İran korkusu! Bölgesel savaşa ramak kaldı... Beyaz Saray saldırı için tarih verdi

İsrail'de İran korkusu! Bölgesel savaşa ramak kaldı... Beyaz Saray saldırı için tarih verdi

12.08.2024 - 14:36 | Son Güncellenme:

İran'ın misillemesi beklenirken Pentagon benzerine pek rastlanmayan bir açıklama yaptı, İsrail ordusu ise pilotlara seyahat yasağı getirdi. Hizbullah'ın savaş için yaptığı son hazırlığın detaylarında, suikast dizisi var. Hamas, İsrailli askerin vurulma anını paylaştı. Beyaz Saray, İran saldırısı için tarih verdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirip 40 bin Filistinliyi katlettiği işgalde savaşta 312'inci gün... Topyekun bir savaşın ayak sesleri duyulurken, taraflar son hamlelerini yapıyor.

FİTCH, İSRAİL'İN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Gazze'de devam eden savaş nedeniyle İsrail'in kredi notunu "A+"dan "A"ya indirdi, görünümünü ise negatifte tuttu.

İNGİLTERE VE İRAN ARASINDA KRİTİK TELEFON

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, yaklaşık 30 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İngiltere Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Starmer'ın Pezeşkiyan'a İran'ın İsrail'e saldırı düzenlenmemesini istediği ve savaşın kimsenin çıkarına olmadığını söylediği aktarıldı. Starmer'ın Pezeşkiyan'a Orta Doğu'daki durumdan derin endişe duyduğunu söylediği ifade edilen açıklamada, Starmer'ın daha fazla bölgesel çatışmayı önlemek için tüm tarafları gerilimi düşürmeye çağırdığı belirtildi.

Starmer'ın görüşmede Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'ye insani yardımın arttırılması yönündeki kararlılığını vurguladığı ifade edilen açıklamada, Starmer'ın diplomatik müzakerelere odaklanılması gerektiğini söylediği aktarıldı.

Liderlerin iki ülke arasında yapıcı bir diyaloğun her iki ülkenin de çıkarına olduğu konusunda mutabık kaldıkları ifade edilen açıklamada, Starmer'ın Pezeşkiyan'a iki ülke arasındaki diyaloğun ancak İran'ın İngiltere'deki bireylere yönelik tehditler de dahil olmak üzere "istikrarı bozucu eylemlerine" son vermesi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yardım etmeyi bırakması halinde ilerletilebileceğini söylediği aktarıldı.

'TAHRAN'IN TEPKİSİ KAÇINILMAZ'

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ile telefon görüşmesinde İranlı meslektaşının Tahran'ın tepkisinin kaçınılmaz olduğunu ilettiğini bildirdi.

Tajani, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, İran Dışişleri Bakan Vekili Bakıri ile telefonda görüştüğü bilgisini vererek, "Ilımlı ve yapıcı bir yaklaşım talep ettim. Şimdi bölgedeki çatışmayı körükleyecek ve de Gazze'de ateşkes çalışmalarını baltalayacak tepkilerden kaçınmanın zamanı. Masum sivillerin hayatlarını feda etmeye son verin." ifadelerini kullandı.

Tajani, Bakıri ile görüşmesine dair İtalyan basınına ayrıca yaptığı açıklamada ise "İranlı meslektaşım, bana Tahran’ın tepkisinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Ben de bölgede gerilimi tırmandıracak bir girişimin hata olacağını çünkü bunun bedelini her şeyden önce sivil halkın ödeyeceğini söyledim." yorumunda bulundu.

Antonio Tajani, İranlı meslektaşına önce Gazze'deki ateşkes müzakerelerini değerlendirilmesinin gerektiğini söylediğini aktardı.

Haberin Devamı
ABD, İNGİLTERE, FRANSA, ALMANYA VE İTALYA'DAN GAZZE ÇAĞRISI

Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanması için ortak açıklama yapan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, "Kaybedecek daha fazla zaman kalmadı, tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirmeli." çağrısında bulundu.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, ortak bir yazılı açıklama yaparak, Orta Doğu'da gerilimin azaltılması ve Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanmasını istedi.

Orta Doğu'da tansiyonun düşmesine ve Gazze'de ateşkesin sağlanmasına tam destek verildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Başkan Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim'in, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes anlaşmasının tamamlanması için müzakerelerin bu hafta yeniden başlamasına yönelik çağrısına destek veriyoruz ve kaybedecek daha fazla zaman kalmadığını vurguluyoruz. Tüm taraflar sorumluluklarını yerine getirmeli."

Açıklamada, İsrail'in İran karşısında kendini savunmasına tüm desteğin devam edeceği aktarılarak, "İran'a İsrail'e yönelik askeri saldırı tehditlerine son vermesi çağrısında bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, bu tür bir saldırının bölgesel güvenlik üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağının altı çizildi.

"SABAH NAMAZI KILIYORLARDI"

Birleşmiş Miller (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) raporunda, İsrail'in hafta sonu, binlerce sivilin sığındığı bir okula düzenlediği saldırı esnasında "insanların sabah namazı kıldığı" vurgulandı.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında, İsrail'in 100 Filistinliyi katlettiği okul saldırısıyla ilgili OCHA raporunu gazetecilere okudu.

Haq, İsrail'in 10 Ağustos'ta Et-Tabiin isimli okula yaptığı saldırıyla ilgili, "Saldırı sırasında okul bir sığınağa dönüşmüş durumdaydı. Bildirildiğine göre yüzlerce yerinden edilmiş aileye ev sahipliği yapıyordu ve insanlar okulun dua salonunda sabah namazını kılıyordu." dedi.

Saldırıda yaralananların Gazze Şeridi'nde kısmen işlevsel kalan bir hastaneye getirildiğini söyleyen Haq, söz konusu hastanede yaralılar için "yeterli ilaç, temiz su ve yatak" bulunmadığını belirtti.

Haq, saldırıdan sağ kurtulan çocuklara ve ebeveynlerine "psikolojik ilk yardım ve psiko-sosyal destek" sağlandığını söyledi.

Farhan Haq, "Bu en azından her biri barınak görevi gören bir okula yapılan 21'inci saldırı. 4 Temmuz'dan bu yana, bu saldırılar kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere en az 274 kişinin ölümüyle sonuçlandı." diye konuştu.

Haq ayrıca, İsrail'in tahliye emirlerinden etkilenen 23 bölgenin toplamda yaklaşık 305 kilometrekarelik bir alanı kapladığı ve bunun, Gazze Şeridi'nin yaklaşık yüzde 84'üne karşılık geldiği bilgisini paylaştı.

İSRAİL ORDUSU ALARM DURUMUNDA

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İran ve Lübnan’daki Hizbullah Hareketi’nin misilleme hazırlıklarının gözlemlenmesinin ardından İsrail ordusunun bu ay ilk kez yüksek alarm durumuna geçtiğini ileri sürdü.

İsrail, yaklaşık iki haftadır Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye Tahran'da düzenlenen suikasta yanıt olarak İran'dan gelecek bir saldırıyı bekliyor.

WSJ’nin konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail'in, İran ve Hizbullah’ın karşı saldırı hazırlıklarının gözlemlenmesinin ardından ağustos ayı içinde ilk kez yüksek alarm seviyesine geçtiği belirtildi.

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail'in İran'ın nisan ayında düzenlediğinden daha geniş çaplı bir saldırısına hazırlandığını bildirmişti.

Haberin Devamı
ALMANYA İSRAİL'İ SAVUNDU

İsrail ordusunun Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı bir okula düzenlediği ve en az 100 Filistinlinin öldüğü saldırıyı çok sayıda ülke kınarken Almanya, "kendini savunma hakkı" olduğu gerekçesiyle İsrail'in saldırısını savundu.

Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Wolfgang Buechner, Berlin'de basına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de yerlerinden edilenlerin sığındığı bir okula düzenlediği ve en az 100 Filistinlinin öldüğü saldırıyı değerlendirdi.

Buechner, "İsrail'in kendini savunma hakkı vardır. Sahadaki gerçeklik Hamas'ın okulları, hastaneleri ve anaokullarını komuta merkezi olarak kullanıp konuşlanmasını ve Gazze Şeridi halkını tamamen kendi iradeleri dışında kalkan olarak istismar etmesini de içermektedir. Bu da bu durumun üzücü bir gerçeğidir." ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY TARİH VERDİ

Beyaz Saray, Hamas'ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikasta karşılık İran'ın bu hafta içi, bir karşı saldırı düzenleyebileceğini iddia etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde Orta Doğu gündemini değerlendirdi.

Kirby, İsrail-İran gerginliğinin daha fazla artmasını istemediklerini ve bölgede gerilimin azalmasından yana olduklarını dile getirdi.

İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Kirby, İran'ın bu hafta bir saldırı düzenleyebileceği yönündeki spekülasyonlarla ilgili, "ABD de potansiyel (saldırı) zamanlama konusunda bu hafta olabileceği yönündeki aynı endişe ve beklentiyi paylaşıyor." değerlendirmesini yaptı.

Olası saldırının zamanlaması konusunda tahmin yapmanın çok zor olduğunu belirten Kirby, "ciddi düzeyde saldırılar" olabileceğini kaydetti.

Kirby, ABD, Mısır ve Katar liderlerinin geçen hafta yaptıkları Gazze'de ateşkes konusundaki ortak çağrılarına atıfta bulunarak, bu adımın bölgede tansiyonu düşüreceğini ve bunun İran-İsrail gerilimini de azaltacağını ifade etti.